Vendégelőadások, könyvbemutató és Polányi Passió

Június elején újból lesz Bérletek Éjszakája a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 

Vendégelőadások, könyvbemutató és Polányi Passió

Június elején újból lesz Bérletek Éjszakája a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 
 
 
 

Vendégelőadások, könyvbemutató és Polányi Passió

Június elején újból lesz Bérletek Éjszakája a Veszprémi Petőfi Színházban.

Magas színvonalú vendégelőadások érkeznek az elkövetkezendő időszakban a Veszprémi Petőfi Színházba, ahol június elején újból lesz Bérletek Éjszakája. A teátrum segítséget nyújt a Polányi Passió megrendezéséhez és kiadta Poór Ferenc 50 év Thália szolgálatában című könyvét - hangzott el többek között az intézményben tartott sajtótájékoztatón, amely egyben az előbérletezés kezdetét is jelentette.

Oberfrank Pál a színház igazgatója elmondta: a teátrum megkezdte az előbérletezést, továbbra is számítanak a hűséges közönségre, akiknek szeretete, bizalma nagy erőt jelent a társulatnak. A Veszprémi Petőfi Színház idén 16.900 bérletes nézővel zárhatja az évadot, ez a szám országos viszonylatban kiemelkedőnek számít. Az igazgató beszámolt arról is, hogy az intézménynek nagy megtiszteltetést jelentett és emelte a színház rangját, hogy a Magyar Teátrumi Társaság a héten Veszprémben rendezte a közgyűlését.

A direktor ezután ismertette a következő évadot, amelyben a műfaji sokszínűség jegyében számtalan érdekes produkció szerepel. Ennek szellemében a Chicago című musical lesz a Veszprémi Petőfi Színház 2014/2015-ös évadának nyitóelőadása Eperjes Károly rendezésében. Guelmino Sándor Henrik Ibsen A vadkacsa című színművét állítja színpadra, ez lesz a következő évad második nagyszínházi bemutatója.

Ezután ifjabb Johann Strauss Bécsi vér című operettjét tekinthetik meg a nézők Bozsó József rendezésében, majd Friedrich Dürrenmatt a Fizikusok című komédiáját tűzi műsorára teátrum, a rendező Dömölky János lesz.

A szezon zárásaként egy kortárs szerző, Balázs Ágnes, Szerelmem, Petőfi című zenés játéka látható, a darabot Juhász Róza állítja színpadra.

Gyermekszínházi bérletben a Pécsi Balett Hófehérke és a hét törpe című táncjátéka szerepel, majd érkezik Süsü, a sárkány a "Jármika" Jövőkép Gyermek Alapítvány produkciójaként és megint lesz BonBon Matiné Lukácsházi Győzővel. Mindemellett a Győri Balett Vaskakas című táncjátéka is bekerült a repertoárba. Középiskolás bérletben újra műsoron lesz az Anna Karenina című musical-opera. A nagy sikerű produkciót ismét felújítja a veszprémi színház Szerednyey Béla rendezésében, s láthatják a fiatalok a Padlás című előadást, amely a székesfehérvári teátrumból érkezik.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából látható a Titus Andronicus című dráma Kéri Kitty rendezésében. Arkagyij Sztrugackij, Borisz Sztrugackij Sztalker című művét Buvári Tamás állítja színpadra, Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabját pedig Tóth Loon rendezi. A közönség ezen a játszóhelyen megtekintheti még Albert Camus A pestis című monodrámáját Hegedűs D. Géza előadásában és Eperjes Károly Az igazat mondd, ne csak a valódit című önálló estjét.

A színház az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tűzi műsorára a Levelek a lövészárokból című előadást Kéri Kitty rendezésében. A produkció anyagát Nemlaha György állította össze korabeli levelezések, katonadalok, kuplék, dokumentumok, újságcikkek alapján, a rendező Kéri Kitty. A nézők június 28-án Balatonfüreden láthatják az estet először.

Kellerné Egresi Zsuzsanna a színház értékesítési vezetője a média képviselőinek elmondta: tavaly hagyományteremtő szándékkal hívta életre az intézmény a Bérletek Éjszakája című rendezvényét, amelyet idén ismét megrendeznek a teátrum előtti téren június 6-án 22 órától. Ezen az estén a Csopak Demizson Allstars Orchestra muzsikál, színpadra lépnek a társulat színészei és rendkívüli kedvezménnyel lehet bérletet váltani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elkövetkezendő időszakban több vendégelőadás érkezik a teátrumba. Gyermeknapi meglepetésként látható a BonBon Matiné kertében május 24-én a Lúdanyó meséi című zenés árnyjáték, majd másnap érkezik Orosz Zoltán harmonikaművész Csak játék című lemezbemutató koncertjével.

A Győri Balett A Kodály és A La vie en Rose - Rózsaszínház című táncjátékokat mutatja be a Zenés Tavasz bérlet harmadik előadásaként május 27-én. A produkció első része tisztelgés a nagy magyar zeneszerző előtt, a második elvonásban felcsendülnek többek között Edith Piaf, Maurice Chevalier, Gilbert Bécaud és Jacques Brel örökzöldjei, miközben életük is megelevenedik.

A Zonta Klub jótékonysági műsorának május 31-én ad otthont a színház, ekkor Palya Bea lép fel a Snétberger Zenei Tehetség Központ javára. A Két összeillő ember című előadás - amely Szécsi Pál és Domján Edit kapcsolatáról szól, sok dallal, élőzenekaros kísérettel - június 3-án tekinthető meg a veszprémi teátrumban.

A színházban júliusban újra lesz színházi tábor gyerekeknek, miközben a társulat több meghívásnak is eleget tesz.

A Petőfi Színház előadásai a nyáron láthatóak lesznek Pécsett, Keszthelyen, Balatonfüreden, Budapesten és Lendván is. A Honvéd Táncszínház Novák Péter főszereplésével a Dózsa című produkcióval érkezik majd Veszprémbe.

A sajtóeseményen Oberfrank Pál bejelentette, hogy újabb fontos színháztörténeti könyv jelent meg az intézmény gondozásában és köszönet ezért a szerzőnek, aki nagyon intenzíven, odaadóan foglalkozik a társulat történelmével. Poór Ferenc 50 év Thália szolgálatában című munkája a Petőfi Színház állandó társulatának fél évszázados történetét dolgozza fel újságcikkek, korabeli dokumentumok tükrében. A szerző elmondta: színházszerető, helytörténettel foglalkozó emberként belső késztetést érzett, hogy kutassa a teátrum életét, múltját. Ahogy fogalmazott, néha egymásnak ellentmondó kritikák, sajtómegjelenések, más fellelhető dokumentumok segítségével igyekezett tényszerű, objektív képet adni a színház különböző korszakairól. A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap és a veszprémi önkormányzat is támogatta.

Az igazgató az újságírókkal megosztotta azt is, hogy a Petőfi Színház segítséget nyújt a Polányi Passió újbóli megrendezéséhez, támogatja az előadás értékesítési és marketingrészét is. Sebe István, a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke örömtelinek nevezte, hogy egy év szünet után Tömöry Péter rendezésében ismét meg tudják rendezni a passiójátékot, amely iránt már most érezhetően nagy az érdeklődés. Az pedig megfogalmazása szerint magasztos pillanat, hogy az egyesület ebben segítséget kapott egy kulturális intézménytől. Az előadást idén június 6-án, 7-én, 8-án, 13-án és 14-én láthatják a nézők, a szervezők 2000 és 3000 közötti nézőszámra számítanak.

A produkcióban Keresztes János alakítja Jézust, akit 2001-óta láthat ebben a szerepben a közönség. A színművész hangsúlyozta, neki nem csak egy előadást és egy hitelesen eljátszandó szerepet jelent ez a feladat, hanem kapcsolatot a településsel, az ott élő közösséggel. Hozzáfűzte, a passiójátékkal együtt egy generáció is felnőtt körülötte, hiszen aki 6-7 évesen angyalkát játszott az előadásban, az ma már 20-21 éves fiatalként vehet részt a produkcióban, amelyben az elmúlt több mint egy évtizedben összesen 350-en szerepeltek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.