Botka a pártot vezeti, Tóbiás a frakciót

Kettőjüknek lehet meghatározó szerepe a szocialista pártban a tisztújítás után is.
 
 

Botka a pártot vezeti, Tóbiás a frakciót

Kettőjüknek lehet meghatározó szerepe a szocialista pártban a tisztújítás után is.
 
 
 
 
 

Botka a pártot vezeti, Tóbiás a frakciót

Kettőjüknek lehet meghatározó szerepe a szocialista pártban a tisztújítás után is.

A július 19-ei kongresszusig Botka László vezeti az MSZP-t az országos választási bizottság elnökeként, a parlamenti frakciót pedig Tóbiás József irányítja általános helyettesként.

Botka a szombati választmányi ülésen arról beszélt: részt akar venni a párt vezetésében, de csapatmunkára, munkamegosztásra van szükség. Ennek részletei a következő napokban derülhetnek ki, ám forrásaink valószínűsítik, hogy Tóbiás József lesz a pártelnök, és Botka marad a választmány élén. A szombati választmányi ülés témája nem az elnökjelölés, hanem az MSZP helyzete volt, a személyi kérdések nem kerültek szóba.

Bár az elmúlt napokban többen estébe nyúló választmányi ülésre számítottak, a pártparlament szokatlanul hamar, már kora délután befejezte a munkát. Az egyetlen hivatalos döntést, a teljes tisztújítás kiírását alig fél óra alatt, egyhangúan meghozták, mivel más megoldás nem maradt azután, hogy Mesterházy Attilát követve tegnap az elnökségi tagok fele is lemondott.

A tisztújítás 45 napig tart: június végéig a helyi és megyei szervezetek választanak új vezetőket és kongresszusi küldötteket, majd július 19-én a kongresszus dönt az új elnökről és elnökségről. Minden vezető posztra aspirálónak pályázatot kell írnia, az elnökjelöltség feltétele pedig háromezer párttag támogató aláírása.

A választmányi ülés Mesterházy Attila leköszönő pártelnök beszédével kezdődött. Mesterházy láthatóan lelazult, piros Honda motorjával érkezett a Jókai utcai pártszékházba. Rövid beszédében – amely után nagy tapssal búcsúztak tőle – köszönetet mondott a választmányi tagoknak az eddigi támogatásért, és azt mondta, többet kapott az MSZP-től, mint amennyi adni tudott neki, ezért továbbra is a szocialista pártért fog dolgozni, támogatni fogja az új elnököt.

Jelezte azonban, hogy nem tagadja meg önmagát, változatlanul önálló, erősen baloldali pártként képzeli el az MSZP-t. Mesterházy hamar távozott az ülésről, egy munkatársa azt mondta, a következő időszakban nem nyilatkozik, nem ad interjút, nem fogja magyarázni lemondása okait.

Hiller István, akit egyesek szintén lehetséges elnökjelöltként emlegettek, világossá tette, hogy nem indul a posztért, szerinte új elnökre van szükség, ő pedig már vezette a szocialistákat. Mindazonáltal elmondta, hogy részt akar venni annak a programnak a végrehajtásában, amely az alapokról újjáépíti a szocialista pártot, ezért más pozícióért indulni fog a tisztújításon. Hiller azt szorgalmazta, hogy az MSZP szervezetét az önkormányzati körzetekhez igazítsák.

Arról is beszélt, hogy a szocialista pártnak az utóbbi időben fontos kérdésekben – a közmunkáról, a rezsicsökkentésről vagy az egységes Európáról – nem volt egyértelmű, világos álláspontja. A volt pártelnök szerint nagyobb szerepet kell adnia a választmánynak a politikai vitákban.

Még sok-sok építő jellegű hozzászólás hangzott el, amelyeknek a végén összegzésként a NOL.hu tudósítása szerint kiderült: a tisztújítás lezárultáig megbízottként Botka László vezeti a pártot, nem választanak frakcióvezetőt, a parlamenti képviselőcsoportot Tóbiás vezeti, aki eddig Mesterházy Attila általános helyettese volt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.