Orbán Tisza István-szobrot avatott

Szoborátadással folytatódott a Kossuth teret 1944 előtti állapotára visszaállító Fidesz-program.
 
 

Orbán Tisza István-szobrot avatott

Szoborátadással folytatódott a Kossuth teret 1944 előtti állapotára visszaállító Fidesz-program.
 
 
 
 
 

Orbán Tisza István-szobrot avatott

Szoborátadással folytatódott a Kossuth teret 1944 előtti állapotára visszaállító Fidesz-program.

Tisza István szobrának újraavatásán a miniszterelnök "ködös tartalmú európaiságról" beszélt. Az MSZP és a DK bojkottált, az LMP és a Jobbik ott volt. Az LMP-s képviselő a VS-nek elmondta: örül Tisza szobrának, de Károlyi Mihályét is szívesen látná a közelben.

Körülbelül félezren gyűltek össze Tisza István szobrának újjáavatásakor tíz órakor a Parlament északi szárnyánál. A rendezvényen megjelent a Jobbik több politikusa, így Szávay István és ifj. Hegedűs Lórántné is, és ott volt Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője is. (Tisza István 1903 és 1905 között, majd 1913-tól-1917-ig volt Magyarország miniszterelnöke. 1918. október 31-én merénylet áldozata lett. A Parlamentnél 1934 és 1945 között állt a szobra.)

Az egyedüli szónok Orbán Viktor volt, előtte Nemcsák Károly színművész-színházigazgató szavalta el Reményik Sándor Magányos cipruság című versét. (Ezt a költő Tisza emlékére írta az eredeti szoboravatáskor.)

Orbán arról beszélt: elegük lett abból, hogy a Kossuth tér egy „kordonokkal körülzárt parkoló”, és szerették volna befejezni azt, amit „eleink az Országház köré megálmodtak”. Mint hozzátette, ha egy szobor ledöntése gyakran egy korszak végét jelzi, akkor egy másik felállítása egy korszak kezdetét mutathatja. „Négy év alatt helyreállítottuk Magyarország becsületét, ismét van értelme magyar jövőről beszélni”. Párhuzamot vont aközött, hogy a huszadik század elején „szilánkjaira hullott a monarchia”, illetve hogy 1945 után széthullott a Tiszának állított szoborcsoport. „A kígyó, ami végzett vele, negyed évszázaddal később az emlékét támadta meg”.

A kormányfő szerint Tisza István szóvá tette, hogy más liberális és szocialista politikusok lesajnálták „a nemzetre alapozott politikát”. Majd ennek analógiájára aktuálpolitizált: „önjelölt demokraták elverik rajtunk a port, mert nem fogadjuk el, amit brüsszeli bürokraták mondanak nekünk”. A miniszterelnök szerint Tisza szavaival válaszolhatják nekik, hogy nemzeti alapokon állnak. Máshol "ködös tartalmú európaiságról" beszélt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.