Orbán visszafelé próbálja kiegyenesíteni karrierjét

Fenntartásokkal kell kezelni a mitológiát, amit a miniszterelnök terjeszt magáról...
 
 

Orbán visszafelé próbálja kiegyenesíteni karrierjét

Fenntartásokkal kell kezelni a mitológiát, amit a miniszterelnök terjeszt magáról...
 
 
 
 
 

Orbán visszafelé próbálja kiegyenesíteni karrierjét

Fenntartásokkal kell kezelni a mitológiát, amit a miniszterelnök terjeszt magáról...

Sok meglepő nincs Orbán Viktor Bildnek adott interjújában, a miniszterelnökre jellemző, hogy visszafelé próbálja meg kiegyenesíteni a saját politikai karrierjét – ezt Lakner Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A politológus szerint a kormányfő pályafutása során három nagy fordulatot hajtott végre, először liberálisból lett konzervatív a 90-es évek közepén, a 2000-es évek elején jött a populista fordulat, most pedig egy fundamentalista, morális ítélkezéseken alapuló kormányzást folytat.

A szakember elmondta: az Orbán-rendszer legfontosabb eleme, hogy egy definíciós monopóliumot szeretnének létrehozni. Hozzátette: ennek az a lényege, hogy mindenki kommunista, aki nem tartozik bele a Fidesz táborába.

Lakner Zoltán kijelentette: fenntartásokkal kell kezelni a mitológiát, amit Orbán Viktor terjeszt ebben az interjúban.

- Amikor a Fidesz ’98-ban kormányra került, akkor azt képviselte a miniszterelnök, hogy ’89 helyett inkább ’90-et kell ünnepelni, az első szabad választást – magyarázta. 2010-ben pedig már azt mondta: új rendszert alapított kétharmados felhatalmazással, ami lezárja az 1990 óta eltelt 20 zavaros évet – tette hozzá. Lakner Zoltán szerint a két „rendszerváltásban” az a közös, hogy mindkettőnek Orbán Viktor tevőleges résztvevője volt.

A politológus elmondta: egy Orbán Viktor személye köré épülő rendszerben vagyunk kénytelenek élni. Kijelentette: ha a miniszterelnök politikájához kellene ragaszkodni, sokan bajban lennének, a személyhez viszont lehet. Lakner Zoltán arról is beszélt, hogy nem feltétlenül jó, hogy búcsúhangulatot teremtenek a mostani évforduló alkalmából.

- A mártírok családjait nem vonták be abba, hogyan kellene emlékezni, ez is annak a jele, hogy mennyire önmagára koncentrál az Orbán-rendszer, ez az egész Orbán Viktor ünnepe, ez is az önmitológia része – fogalmazott.

Lakner Zoltán szerint az ellenzék nem használja ezeket a szimbolikus ünnepeket. Hozzátette: ha az elmúlt negyed századdal nem tudnak azonosulni, akkor valamilyen jövőképet kellene kialakítani.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.