Jótanácsok a kánikulában

Érdemes figyelni ezekre, mielőtt komoly gond lenne.
 
 

Jótanácsok a kánikulában

Érdemes figyelni ezekre, mielőtt komoly gond lenne.
 
 
 
 
 

Jótanácsok a kánikulában

Érdemes figyelni ezekre, mielőtt komoly gond lenne.

Kánikulában az általában szokásos 2,5 liter folyadék mellett legalább még ennyit el kell fogyasztani, és nemcsak a folyadékot, hanem az elveszített sót is pótolni kell, amire szüksége van a szervezetünknek – hívta fel a figyelmet az M1 Ma reggel című műsorában Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa.

A szakemberek a vizet, ásványvizet, a szénsavmentes italokat, a gyümölcsleveket, zöldségleveket ajánlják, kerülni kell a magas cukor- és szénsavtartalmú italokat, a tömény szeszt pedig egyáltalán nem ajánlják a hőségben. Páldy Anna szavai szerint a sörrel és a fröccsökkel is óvatosan kell bánni, ilyen időjárásban ugyanis nagyon hamar felszívódnak, ráadásul hozzájárulnak a vízvesztéshez is, hiszen vízhajtó hatásuk is van. A kisgyerekeket a nagy melegben csak 9 és 11 között, illetve 16 óra után javasolt játszótérre, strandra vinni, ott is fa vagy napernyő árnyékában legyenek, lehetőleg kalapban, fehér textilingben, hogy védve legyen a bőrük – sorolta. A szakember megjegyezte: ha a gyerekek leégnek, arra a szervezet „emlékszik”, azaz fokozódik a bőrdaganat kockázata. A kicsiket célszerű óránként itatni – tette hozzá a hirado.hu cikke szerint.

Páldy Anna azt tanácsolta: az irodákban dolgozók ne állítsák túl hidegre a légkondicionálókat. Általános tanács, hogy a külső és a belső hőmérséklet között 5 fok legyen a különbség. Kerülni kell azt is, hogy valaki a levegőáramlás útjába üljön, hiszen egyoldalúan lehűlhetnek az ízületei, ő maga pedig meghűlhet. Kiemelte: a légkondicionáló berendezéseket rendszeresen tisztítani kell, hiszen baktériumok telepedhetnek be bennünk, amelyek belélegezve legionáriusbetegséget okozhatnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.