Brüsszel "berágott" Magyarországra

Második szakaszába lépett a kötelezettségszegési eljárás, az Európai Bizottság felszólította hazánkat.
 
 

Brüsszel "berágott" Magyarországra

Második szakaszába lépett a kötelezettségszegési eljárás, az Európai Bizottság felszólította hazánkat.
 
 
 
 
 

Brüsszel "berágott" Magyarországra

Második szakaszába lépett a kötelezettségszegési eljárás, az Európai Bizottság felszólította hazánkat.

Magyarország tartsa be a letelepedés szabadságára és a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat, nevezetesen az EU működéséről szóló szerződés 49. és 56. cikkét, valamint a 2006/123/EK irányelv 15. és 16. cikkét – figyelmeztetett Brüsszel a július elsején indult állami mobilfizetési rendszerrel kapcsolatban.

A nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011-es magyar törvény értelmében a rendszer működtetésének kizárólagos joga az állami mobilfizetési zrt. hatáskörébe tartozik. A szolgáltatóknak az egyes közszolgáltatásokhoz - például a parkolási közszolgáltatáshoz - kapcsolódó mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások biztosításakor ezt a platformot kell kötelezően igénybe venniük.

Ez a kizárólagos jog a bizottság szerint szükségtelenül és jelentősen korlátozza a verseny számára eddig teljes mértékben nyitott piacra való jutást. Ezáltal - olvasható az indoklásban - minden megfelelő indok nélkül megkárosítják a jelenlegi befektetőket, és elriasztják azokat, akik a jövőben e területen kívánnának befektetni.

Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő "indoklással ellátott vélemény" formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, ellenkező esetben az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán.

Egy másik, 18 tagállamot érintő eljárás a Hír24.hu információi szerint a légi közlekedéssel kapcsolatos. Ebben Brüsszel sürgeti, hogy az érintett országok "javítsanak a funkcionális légtérblokkok működésén". E légtérblokkok még csupán papíron léteznek. Elvi kialakításuk az államhatárok figyelembe vétele helyett a légi forgalom sajátosságai alapján történt. A funkcionális légtérblokkok - áll a bizottsági álláspontot kifejtő dokumentumban - döntő lépést jelentenének a hatékonyabb, kevésbé költséges és kevésbé szennyező európai légi közlekedési rendszer megvalósítása felé.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.