Itt az influenzaszezon

Elkezdődött az idei influenzaszezon, a háziorvosokhoz már kiszállították a védőoltásokat.
 
 

Itt az influenzaszezon

Elkezdődött az idei influenzaszezon, a háziorvosokhoz már kiszállították a védőoltásokat.
 
 
 
 
 

Itt az influenzaszezon

Elkezdődött az idei influenzaszezon, a háziorvosokhoz már kiszállították a védőoltásokat.

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a népegészségügyi szakigazgatási szervek intézetei szervezésében minden év 40. hetében – idén 2011. október 3- tól – megkezdték az influenza figyelőszolgálat működtetését országszerte, így Veszprém megyében is.

Ennek keretén belül felkért háziorvosok, házi gyermekorvosok által ellátott terület a megye lakosságának 20 százalékét öleli fel és feladatuk, hogy rendszeresen jelentsék azon betegek számát, akik influenzaszerű tünetekkel jelentkeznek háziorvosi rendelőjükben. Veszprém megyében a 239 háziorvos és házi gyermekorvos közül 51-en végzik ezt a munkát. Közülük négyen az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegektől rendszeresen légúti mintát küldenek az Országos Epidemiológiai Központ influenza laboratóriumába influenza vírus kimutatása céljából. A laboratóriumi vizsgálatok alapján lesz információnk arra vonatkozóan, hogy megyénkben a légúti megbetegedéseket valóban az influenza vírusok okozzák-e.

Ugyancsak október hónapban kiszállították a háziorvosokhoz az influenza vírus elleni oltóanyag. Az oltóanyag térítésmentesen hozzáférhető a 65 évnél idősebb lakosság számára, illetve azon 65 évnél fiatalabb személyek részére, akik bizonyos krónikus betegségek miatt rizikócsoportba tartoznak. A lakosságnak az a része, aki nem kaphat térítésmentesen oltóanyagot, a gyógyszertárakban orvosi vényre megvásárolhatja azt.

Kiemelt fontosságú a várandósok védőoltása, illetve azon nők oltása, akik az influenza szezon alatt terveznek terhességet. Az eddigi országos és megyei influenzaszolgálati tapasztalatok azt igazolják, hogy az influenzában megbetegedett terhesek gyakrabban kerülnek kórházba, mint az egyéb influenzás betegek és náluk gyors állapotromlással kell számolni.

Rendkívül fontos az is, hogy az egészségügyi dolgozók, így az orvosok, az ápolók és asszisztensek minél nagyobb számban oltassák be magukat, hiszen ők azok, akik az egészségügyi ellátásért hozzájuk forduló betegekkel első körben találkoznak.

Fontos szem előtt tartaniuk, hogy az influenzában megbetegedett egészségügyi dolgozó veszélyezteti az általa ellátott – egyébként is gyengült immunállapotba lévő – kórházban ápolt vagy a háziorvosnál, szakrendelésen jelentkező betegeket. Az influenza elleni oltóanyag a 2010-2012-es influenza szezonban is 3 komponensű: 2 Influenza A és az Influenza B vírus ellen nyújt védelmet. Az egyik influenza A törzs megegyezik a világjárványt (pandémiát) okozó vírussal.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.