Újraéled az egykori gyerekkórház

ActiCity néven a VEB 2023 EKF-ra új kulturális- és mozgásközpont lesz a romos veszprémi gyermekkórházból, amelynek felújítási terveit hivatalosan csütörtökön ismertették a sajtó nyilvánossága előtt.
 
 

Újraéled az egykori gyerekkórház

ActiCity néven a VEB 2023 EKF-ra új kulturális- és mozgásközpont lesz a romos veszprémi gyermekkórházból, amelynek felújítási terveit hivatalosan csütörtökön ismertették a sajtó nyilvánossága előtt.
 
 
 
 
 

Újraéled az egykori gyerekkórház

ActiCity néven a VEB 2023 EKF-ra új kulturális- és mozgásközpont lesz a romos veszprémi gyermekkórházból, amelynek felújítási terveit hivatalosan csütörtökön ismertették a sajtó nyilvánossága előtt.

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sajtó közleménye szerint a város új kulturális-művészeti központtal gazdagodik 2023-ra, a VEB 2023 EKF program támogatásával. A város közepén huszonhat éve üresen álló, egyre romosabb épület a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall nagyívű, látványos tervei alapján születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

A régi gyerekkórház helyszínén tartott sajtótájékoztatón a város vezetői jelentették be, hogy Veszprémben megkezdődött az egykori Heim Pál gyermekkórház felújítása és átalakítása: az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló épület ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként nyílik meg 2023-ban.

Az ActiCity új kulturális találkozási pont lesz, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a városban jelenleg elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az épület ezer szállal kötődik Veszprém történetéhez. Ezért is élvezett prioritást a felújítandó épületek között akkor, amikor kormányzati támogatással lehetőség adódott a fejlesztésre. Egy új élettér kialakítására nyílik most lehetőség, ami szervesen kapcsolódik majd a VEB 2023 EKF programjaihoz.

Navracsics Tibor, kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy a VEB 2023 EKF egy olyan fejlődési pályára állíthatja a térség településeit, ami a jövőjüket évtizedekre pozitívan befolyásolhatja. A programok is azt célozzák meg, hogy közösségeket építsünk, de ehhez kellenek olyan helyszínek, mint ez a épületegyüttes. A gyerekkórház épülete már régóta egy seb volt a városon, amit sokan néztek sajnálkozva, mert ez a térség egy műemlékileg is fontos épülete.

A tájékoztató során megtudhattuk, hogy a csaknem tíz és félmilliárd forint nettó összegű felújítás során az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek és kiszolgáló területek. A közlekedők kiegészítésre kerülnek, új, akadálymentes bejáratok nyílnak, illetve az épületek is összekapcsolódnak majd.

Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: a volt mosodában kap helyet a falmászóknak kialakított edzőtér, valamint egy táncház-terület a néptánccsoportok számára, a főépület pedig egy 3 szintes, új bejárati szárnnyal bővül, amely egy kávézót és több termet is magában foglal majd.

Az épületkomplexumban lesz hely a kisebbek mozgáskultúrájának fejlesztésére is, és a velük érkező szülők is hasznosan, sporttal, mozgással tölthetik majd idejüket. Összesen 8 ezer négyzetméter hasznos területtel bővül a város kulturális tere, plusz a parkban lesz egy közösségi tér a szabadtéri rendezvények lebonyolításához.

A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található, de most még nem vesz részt a város életében. Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi pozícióban kialakuló „zöld kulturális folyosó”-t amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár) között. Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések (a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése) nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy az épület szerves része a park, ami 30 éve gondozatlan. Ennek rendbetételére is több mint 1 milliárd forintot fordítanak. Több elöregedett fát – számszerűen 28 darabot – ki kell vágni, de ennek dupláját fogják visszaültetni. Épül egy parkolóház, ami 155 gépjármű befogadására lesz alkalmas.

Az ingatlan kert és tájépítészeti elemekkel történő megújítása három fontos célt tűzött ki. Az Egyetem utcát és az Erzsébet sétányt egy új, kelet-nyugati irányú gyalogos útvonal köti majd össze, a volt gyermekkórház épületétől északi irányban új rendezvények befogadására alkalmas terület alakul ki és teljesen megújul a meglévő angol stílusú park.

Az épület jelenlegi állapotáról további fényképek a galériában találhatók.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.