Jelentősen eshet a sertéshús ára

A koronavírus erősebben hat a piacra, mint az afrikai sertéspestis.
 
 

Jelentősen eshet a sertéshús ára

A koronavírus erősebben hat a piacra, mint az afrikai sertéspestis.
 
 
 
 
 

Jelentősen eshet a sertéshús ára

A koronavírus erősebben hat a piacra, mint az afrikai sertéspestis.

Jó ideje tartó drágulás érhet véget az üzletekben: jelentősen csökkent az elmúlt hetekben az élő sertés ára. Erről Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt.

Mint mondta, a vágóhidak a járványhelyzetben képtelenek tartani az előzőleg szerződésben rögzített felvásárlási mennyiséget, ráadásul bezártak az éttermek és a szállodák, így jelentősen csökkent a forgalom, és a veszteséget a vágóhidak a állattartókra szeretnék áttolni.

A drágulás hátterében jórészt az afrikai sertéspestis állt, pontosabban az, hogy az egyik fontos felvevőpiacnak számító Kínában megnőtt a kereslet a hús iránt. Ez Magyarországot csak negatívan érintette, mivel a betegség miatt már 2018 októberétől nem tudnak például a kínai és a japán piacra szállítani a termelők. Ugyanakkor Németországban még a vaddisznókban sincs jelen a sertéspestis, így az ország meghatározó beszállítója lett az ázsiai országnak. Az európai árakat alapvetően ez befolyásolja – mondta Horváth István.

Februárban a vágósertés felvásárlási ára még csaknem 50 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Márciusban emiatt még 27,4 százalékkal került többe a sertéshús a fogyasztók számára, de a párizsi vagy a kolbász is több mint ötödével drágult egy év alatt – derül ki a KSH legfrissebb inflációs adataiból.

Forrás: hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.