Az infláció is tovább hizlalhatta a legnagyobb magyar földesúr agrárbirodalmát

Mészáros Lőrinc amellett, hogy az ő cégei a legnagyobb építőipari szereplők, és a bankszektorban is kiemelkedő az érdekeltsége, nem elhanyagolható módon 2019 óta Magyarország legnagyobb földesura is.
 
 

Az infláció is tovább hizlalhatta a legnagyobb magyar földesúr agrárbirodalmát

Mészáros Lőrinc amellett, hogy az ő cégei a legnagyobb építőipari szereplők, és a bankszektorban is kiemelkedő az érdekeltsége, nem elhanyagolható módon 2019 óta Magyarország legnagyobb földesura is.
 
 
 
 
 

Az infláció is tovább hizlalhatta a legnagyobb magyar földesúr agrárbirodalmát

Mészáros Lőrinc amellett, hogy az ő cégei a legnagyobb építőipari szereplők, és a bankszektorban is kiemelkedő az érdekeltsége, nem elhanyagolható módon 2019 óta Magyarország legnagyobb földesura is.

Lehetetlen feladat kimutatni, hogy pontosan hány hektár köthető a felcsúti vállalkozóhoz, de a sajtóban eddig megjelent becslések mintegy 45-50 ezer hektárról szólnak, ennek jelentős része pedig szántóföld.

Ez például azért is érdekes, mert a KSH hétfői számai szerint áprilisban átlagosan 45,7 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban. Mészáros Lőrinc például az ország legnagyobb tejtermelője, a tej felvásárlási ára pedig 28,3 százalékkal lett drágább egy év alatt. Szintén a KSH számai szerint a boltokban 30,3 százalékkal drágultak a tejtermékek. Vélhetően ezektől a folyamatoktól aligha függetlenül Mészáros Lőrinc agrárbirodalma 2021-ben is tovább hízott.

A legnagyobb magyar földesúr mezőgazdasági érdekeltségeit többnyire a Talentis Agro Zrt. fogja össze, ide tartozik 21 magyarországi cég és két romániai. A Talentis ugyanis még 2019-ben tulajdonosa lett 1290 hektárnyi földnek Romániában is. A Forbes számításai szerint a cégcsoport 2020-ban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság ellenére több mint 25,6 milliárdos árbevétellel zárt, 2021-ben viszont Magyarország egyik legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag-előállító cégcsoportja a számításaink szerint elérte a 30 milliárd forintos forgalmat. Ez a hvg.hu cikke szerint árbevételben jóval elmarad Csányi Sándor OTP-vezér Bonafarm csoportjának forgalma mögött, mivel a Talentisben a mezőgazdasági társaságok főleg alapanyag előállítására szakosodtak.

Az agrárbirodalom legjelentősebb elemei Simicska-hagyatékok. A Fidesz volt pénztárnokának mezőgazdasági cégeit 2019 júliusában olvasztotta be sajátjaiba Mészáros Lőrinc. Ez lényegében a teljes Mezort-agrárcsoportot jelenti. Ezek leginkább korábban privatizált egykori állami gazdaságok, mint például a három nagy nyugat-dunántúli agrárcég: a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. A legnagyobb földhasználónak a Lajta-Hanság Zrt. számít a maga mintegy 13 ezer hektárnyi szántójával, jó évet is zártak: 5,1 milliárd forintos forgalom, 836 millió forintos profit. De a sárvári és a szombathelyi társaság sem panaszkodhat: ketten együtt 6,3 milliárd forintos forgalmat és 1,1 milliárd forintos nyereséget raktak össze szarvasmarha-tenyésztésből, tejtermelésből, takarmány és árunövények termesztéséből.

"A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. története az államosítások idején, 1949-ben kezdődött – ekkor alapították a mai társaság elődjét Békés és Murony határában, Békési Állami Gazdaság néven. Tevékenységi körünk ma 3 fő ágazatra koncentrálódik: növénytermesztés, vetőmagüzem és állattenyésztés (ami tejelő szarvasmarha tartást jelent)" - ez már egy következő egykori állami gazdaság bemutatkozása.

Az Átlátszó korábbi cikke szerint a Hidasháti Állami Gazdaság 2002-ben, a Fidesz-kormány egyik utolsó döntéseként került be a „piszkos tizenkettőnek” nevezett cégek közé, amelyeket Fidesz-közeli üzletemberek privatizáltak. A sok ezer hektáron gazdálkodó Hidasháti Zrt. tulajdonosai a kabinet döntése eredményeként 50 éves földbérlethez is hozzájutottak. Nagy a forgalma, a profitja kevésbé a Talentis-birodalomhoz tartozó cégnek: a 4,3 milliárd forint bevétel csak 247 millió forint nyereséget hozott.

Nem a Talentis része, hanem a szintén Mészáros Lőrinchez köthető Opushoz tartozik az ugyancsak Békés megyei Csabatáj Zrt., amely a dél-alföldi régió egyik legnagyobb tojástermelője. Sok tojást eladhattak, hiszen 2,1 milliárd forint a forgalmuk és 145,5 millió forintos a nyereségük 2021-ben. Szintén tojásban utazik a székesfehérvári Aranykorona Zrt.: itt a 2,6 milliárdos forgalom viszont alig 80 millió forintos nyereséget ért.

Területileg nagyon szabdalt Mészáros Lőrinc földbirtoka, ugyanis például Kartal és Hatvan térségében összesen 4730 hektár földterületen gazdálkodik a Gödöllői Tangazdaság Zrt. Főleg Holstein-fríz teheneket tartanak, fő növényeik pedig a kalászos gabona, a kukorica, a repce, a napraforgó és a lucerna. Itt 2,8 milliárd forint bevétel és 540 millió forintos profit jött össze.

A bicskei malom pedig napi 170 tonna búzát tud megőrölni. "1895-ös alapítása óta az Aranka Malom többszöri átalakításon ment át, államosították, majd újra privatizálták" - ez az Aranka Malom Kft. bemutatkozása. A sok őrlésnek viszont alig van haszna: 2,1 milliárd forintos forgalomból 1,4 millió forint profit jött csak ki.

Pulykakakast kéne venni

Mészáros Lőrinc továbbra is sorra veszi az egykori állami gazdaságokat. A 444 írta meg, hogy Kutas Management Kft. nevű vagyonkezelő cége megvette a biharkeresztesi a KUTAS '95 Mezőgazdasági Zrt.-t, ami még mintegy 4 ezer hektár földet jelent. Azt pedig a hvg.hu írta meg, hogy az évtizedek óta Farkas Sándor szentesi politikus kezében levő fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt.-t vette meg Mészáros Lőrinc. A cég 1230 hektár bérelt területen gazdálkodik.

Nagyon érinti még a felcsúti vállalkozót, hogy egy év alatt 26 százalékkal drágult a pulyka felvásárlási ára. A GVH ugyanis a napokban bólintott rá, hogy fuzionálhat Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. Mindkét cég a Mészáros-csoport magántőkealapjaihoz kötődik, egyesített forgalmuk 2021-ben mintegy 60 milliárd forint volt, de veszteségesek, amin a fúzió hivatott segíteni.

Ez így összességében pedig már akkora mezőgazdasági, élelmiszeripari birodalom, amely akár a bolti árakat is mozgatni képes, ha akarja.

Forrás: 444.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.