Az államadósság átlépi a 34 ezer milliárd forintot 2022-ben

A következő évek költségvetéseinek nagy nyertese az innovációs minisztérium lesz, illetve a „kiemelt kormányzati magasépítési beruházások”.
 
 

Az államadósság átlépi a 34 ezer milliárd forintot 2022-ben

A következő évek költségvetéseinek nagy nyertese az innovációs minisztérium lesz, illetve a „kiemelt kormányzati magasépítési beruházások”.
 
 
 
 
 

Az államadósság átlépi a 34 ezer milliárd forintot 2022-ben

A következő évek költségvetéseinek nagy nyertese az innovációs minisztérium lesz, illetve a „kiemelt kormányzati magasépítési beruházások”.

A katonaságra egyre több pénz jut majd, a belügyes szervezetekre viszont lényegében ugyanannyi. Az önkormányzatok támogatása csökken.

A kormány várakozásai szerint 2022 végén 34,2 ezer milliárd forint lesz Magyarország államadóssága – derül ki a tervezett költségvetési főszámokat bemutató december 23-ai kormányhatározatból.

A jó hír, hogy a hazai össztermék (GDP) arányában az adósság 58,9 százalékra fog csökkenni. A csökkenés nagyrészt a GDP növekedésének lesz köszönhető, de a tervek szerint a kormány (végre) az éves hiányokat is leszorítja: 2022-re mindössze 0,4 százalékos GDP-arányos deficittel számolnak, míg 2021-re 0,7 százalékossal.

Az államadósság GDP-hez mért arányát 60 százalék alá akarja mérsékelni a kormány 2022 végére, gyorsítani szeretnék az adósságcsökkentés ütemét - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 aktuális csatorna december 24-ei műsorában.

A kormány (ellentétben más európai kabinetekkel) mindössze alacsonyan tartja a hiányt, és mivel a gazdaság rendre nagyobbat nő a deficitnél, a GDP lassan-lassan kinövi az államadósságot. Az Európai Unió sok tagállama az elmúlt években - kihasználva a kedvező világgazdasági folyamatokat – pluszos vagy nullszaldó körüli államháztartást visz, ami komoly adósságcsökkentést jelent.

Ami a költségvetési fejezeteket illeti, az elkövetkező évek nagy nyertese egyértelműen az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz. Kiadási főösszege 2021-ben bő 2 ezer milliárd, 2022-ben hajszál híján 2 ezer milliárd forint lesz, szemben a 2020-ra tervezett 1,18 ezer milliárddal – igaz, a tárca hatásköre egyre hízik, nemrég kapta meg például a szakképzéssel kapcsolatos feladatokat.

Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (ahova az oktatási és egészségügyi területek is tartoznak) kiadásai 2022-re 3,1 ezer milliárdra csökkennek a 2020-as 3,65 ezer milliárdról. A stadionépítéseken vélhetően a következő években sem lesz fék: a kabinet 2020-ban 106 milliárdot szán „kiemelt kormányzati magasépítési beruházásokra”, 2021-ben már 310 milliárdot, az összeg 2022-ben pedig eléri majd a 330 milliárdot.

A csúcs- és salátaminisztériumként funkcionáló Miniszterelnökség 2022-ben már ezer milliárd forint fölött költhet, közel 250 milliárddal többet, mint 2020-ban.

A haderőfejlesztés a jelek szerint folytatódik, a honvédelmi tárca kiadási főösszege 2022-ben már több mint 868 milliárd forint lesz. Nem fog pénzben fürödi viszont a Belügyminisztérium (illetve az alá tartozó rendvédelmi szervek, katasztrófavédelem, tűzoltóság stb.): a 2020-as 761 milliárd után 2022-ben is csak 778 milliárdot költhet.

Az önkormányzatokat a kormány enyhén szólva nem kényezteti el (sőt az elmúlt években rengeteg funkciót és bevételt vett el tőlük), ez így marad a következő években is. Támogatásukra a központi költségvetés 2020-ban 739 milliárdot szán, a következő két évben pedig ennél is valamivel kevesebbet.

A kormány a tervek szerint befagyasztja (vagyis még az infláció mértékével sem emeli) még például az alábbi szervezetek büdzséjét:

Köztársasági Elnökség,

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,

Bíróságok,

Ügyészség,

Gazdasági Versenyhivatal,

Magyar Tudományos Akadémia és Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.