Fókuszban az állatok védelme

A veszprémi rendőrök a biztonságos túrázásra figyelmeztettek – áll a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Hírlevelében
 
 

Fókuszban az állatok védelme

A veszprémi rendőrök a biztonságos túrázásra figyelmeztettek – áll a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Hírlevelében
 
 
 
 
 

Fókuszban az állatok védelme

A veszprémi rendőrök a biztonságos túrázásra figyelmeztettek – áll a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Hírlevelében

Az állatvédelem napjaink egyik fontos társadalmi kérdésköre, ennek érdekében a jelenleg hatályos szabályozás egészét áthatja a „jó gazda gondosságának” vezérelve. Az utóbbi 2-3 évtizedben egyre hangsúlyosabbá vált az állatok védelme Magyarországon. A folyamat nem csak a jogalkotás terén figyelhető meg, hanem a lakosság érzékenységének erősödésén is. Ennek eredményeként évről-évre számtalan bejelentés érkezik a hatóságokhoz, ezáltal pedig véget érhet a sanyarú sorsban élő kutyák, macskák, egyéb gerinces élőlények szenvedése.

Az országban először és állatvédelmi céllal, együttműködési megállapodást kötött a Közös ügyünk az Állatvédelem Alapítvány a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal. Az együttműködési megállapodást a VVMRFK színháztermében írták alá a képviselők 2023. május 16-án.

A rendezvényen beszédet mondott Dékány Balázs rendőr ezredes rendőrségi tanácsos rendőrfőkapitány, Ovádi Péter Állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, valamint Dr. Vetter Szilvia az egyetlen állam által létrehozott állatvédelem alapítvány kuratóriumi elnöke. A közös szándékkal a rendőrség nagyobb szerepet vállalhat az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek mindennapjaiban, tovább mélyülhet a felek közötti szakmai együttműködés.

A Büntető törvénykönyv szerint az követ el állatkínzást, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetőleg gerinces állatát, vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi.

A jogszabály szövegéből az is következik, hogy gerinces állat olyan módon történő bántalmazása vagy elhanyagolása, ami nem alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, az nem bűncselekmény.

Ebből viszont nem következik az, hogy a Btk. által meghúzott határig bármit meg szabad tenni, mert az állatok kíméletéről és védelméről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm.rendeletben foglaltak megszegése is szankcionálható, az elkövetővel szemben bírság kiszabásának lehet helye a vétkessel szemben.

Az áldozatok leggyakrabban a kutyák. Nem csak az a gazda okoz szenvedést az ebnek, aki folyamatosan láncon kikötve tartja, hanem az is, aki nem biztosítja a fajta sajátosságaival harmonizáló tartási körülményeket. Például kis alapterületű lakásban tart nagytestű, mozgásigényes fajtát, a kutyát pedig nem „mozgatja le” a séták alkalmából, csak a szükségletei elvégzésére alkalmas minimális ideig tartózkodik vele a szabadban.

Eljárások olyan felelőtlen emberek ellen indulnak, akik nem biztosítanak védelmet az ebnek az időjárás viszontagságaival szemben, elhanyagolják az etetését, friss vízzel történő ellátását, folyamatosan láncra verve tartják, bántalmazzák, sérüléseit, betegségét nem kezeltetik, elhanyagolják. A nemkívánt szaporulatot elpusztítják, kiteszik.

A gazdakötelessége gondoskodni házi kedvencei ivartalanításáról, ha pedig ez nem történt meg, és kutyájának, macskájának kicsinyei születnek, azokért az állatokért is felelősséggel tartozik.

A Veszprémi Rendőrkapitányság az állatvédelem területén is kiterjedt prevenciós tevékenységet végez az illetékességi területén működő oktatási intézményekben az óvodás kortól a középiskoláig. A rendőrök könnyen érthető formában elmagyarázták a diákoknak, hogy mely magatartások minősülnek állatkínzásnak és mit lehet tenni, ha ilyen esettel találkoznak.

Megismerkednek a jó gazdától elvárható gondoskodás ismérveivel, illetve tanácsokat kapnak az agresszív állatokkal való találkozás esetére. A társadalmi tudatosság évről-évre nagyobb a témában, az október 4-ei világnap apropóján a Veszprémi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársai rendszeresen kapnak felkérést az állatvédelem témakörében előadások megtartására az oktatási intézményektől.

Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság Hírlevele
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.