Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Jó és rossz részei is vannak az EU új menekültügyi paktumának, de a magyarok továbbra sem akarnak nyílt társadalomban élni - mondta Orbán Viktor a Reutersnek.
 
 

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Jó és rossz részei is vannak az EU új menekültügyi paktumának, de a magyarok továbbra sem akarnak nyílt társadalomban élni - mondta Orbán Viktor a Reutersnek.
 
 
 
 
 

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Jó és rossz részei is vannak az EU új menekültügyi paktumának, de a magyarok továbbra sem akarnak nyílt társadalomban élni - mondta Orbán Viktor a Reutersnek.

A miniszterelnök szerint Trump minden bizonnyal győzni fog, a Brexitért pedig leginkább az EU a felelős, a britek bátrak voltak a kilépéssel.

Három részes interjút adott a Reutersnek Orbán Viktor Brüsszelben, ahol a héten döntöttek az Európai Unió új migrációs javaslatáról. A magyar miniszterelnök szállodájában fogadta a hírügynökség tudósítóit, akiknek megismételte: az ördög a részletekben rejlik a paktummal kapcsolatban, melynek jó és rossz részei is vannak.

„Néhány tabu eltűnt” – emelte ki Orbán, példaként hozva fel, hogy az Európai Unió új javaslata nagyobb hangsúly fektet az elutasított menedékkérők visszatoloncolására. A kormányfő szerint ugyanakkor a kérelmeket nem az Európai Unió területén, hanem a határokon kívül, úgynevezett hotspotokban kellene elbírálni. Ha valaki ennek nem tesz eleget és engedély nélkül belép az EU területére, őrizetbe kellene venni – tette hozzá.

„Magyarországra senki nem léphet be, amíg nem bíráltuk el a menedékkérelmét” – mondta Orbán, aki a Reuters tudósítóinak is kifejtette, hogy a magyarok nem akarnak párhuzamos, vagy nyílt társadalomban élni.

„Nem gondoljuk, hogy a muszlim és a keresztény társadalom keveredése békésen menne végbe és azt sem, hogy biztonságot, valamint jó életet kínálna az embereknek” – mondta.

Orbán az interjúban megismételte csütörtöki állítását, miszerint a kvóta átnevezés után is kvóta marad, amit a magyarok mindig is el fognak utasítani. Azt viszont hozzátette, hogy a javaslat esetleges magyar vétójáról korai lenne még beszélni, és eleve hónapokig tarthat, mire minden tagállam kialakítja álláspontját a szerdán bemutatott javaslatról.

Nem hagyott viszont kétséget afelől, hogy Budapest semmibe nem egyezne bele, ami arra kényszeríthetné Magyarországot, hogy a Közel-Keletről vagy Afrikából fogadjon be embereket.

„Ez nem elfogadható a magyar embereknek. Ezért néhány dologban elég makacsok vagyunk” – tette hozzá.

Orbán ezután az amerikai elnökválasztásról beszélt. „Azért vagyok ebben a pozícióban 30 év politizálás után is, mert mindig hittem az A-tervemben” – mondta a miniszterelnök; számításai szerint Donald Trumpnak nem kell válságtervekben gondolkoznia a novemberi elnökválasztás előtt. Orbán szerint Joe Biden, Trump ellenfele „morális imperializmust” erőszakol a világra, amit az illiberális vezetők elítélnek.

Orbán szerint az EU „központi hatalmában” hívők nem örülnének Trump újraválasztásának, de az Unióra szimpla államok közti szövetségként tekintőknek messze ő a legjobb opció. Mindenesetre ha Trump hivatalban marad, sok dolgot kell majd tisztáznia a két félnek, főként az amerikai katonák európai állomásozását és a kereskedelmi megállapodásokat illetően. Orbán hozzátette, Trump támogatásával öt éven belül elérhető lesz, hogy a GDP 2 százalékát fordítsuk védelmi kiadásokra, ezzel teljesítve a NATO elvárását.

Orbán a Brexitre is kitért: a britek kilépése a nemzeti nagyságuk demonstrációja volt, egy bátor döntés a társadalom részéről. Szerinte az EU csak magát okolhatja a királyság távozásáért azok után, ahogy bánt az országgal. Leszögezte viszont azt is, hogy Magyarország nem fogja követni a britek példáját. "Mivel nem vagyunk szigetország, jobban integrálódtunk gazdaságilag, és ésszerűtlen lenne kilépésben gondolkodni."

Orbán szerint mindenesetre hatalmas hibát követett el az EU azzal, hogy a britek (és a magyarok) ellenérzéseivel nem törődve Jean-Claude Junckert választotta Európai Bizottsági elnökké 2014-ben. „Hibáztunk, borzasztó nagyokat hibáztunk”, mondta, hangsúlyozva azt, hogy az EU-t nem a brüsszeli intézményei, hanem néhány tagállam kis klubja testesítette meg, akik önkényesen idéztek elő többek közt a Brexitet.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.