Négymilliárdos ajándékot kapott Andy Vajna

Andy Vajna több mint 7 milliárd forintot kaszinózott össze a múlt évben, írja cikkében a 24.hu.
 
 

Négymilliárdos ajándékot kapott Andy Vajna

Andy Vajna több mint 7 milliárd forintot kaszinózott össze a múlt évben, írja cikkében a 24.hu.
 
 
 
 
 

Négymilliárdos ajándékot kapott Andy Vajna

Andy Vajna több mint 7 milliárd forintot kaszinózott össze a múlt évben, írja cikkében a 24.hu.

Övé mind az öt fővárosi koncesszió, és két cégével rekordot döntött: durván 1,4 milliárd forinttal több tiszta nyereséget produkáltak, mint az előző évben. Jócskán nőtt a forgalmuk, együtt 24,6 milliárd forint bevételt értek el, majdnem kétmilliárddal többet, mint 2016-ban. Ez azonban nem látszik meg a befizetett játékadón: 2,184 milliárd forintot, vagyis körülbelül 27 millió forinttal kevesebbet utaltak a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

Megnéztük, hogy sikerülhetett ez a bravúr Andy Vajnának, illetve a többi cég mérlege alapján kiszámoltuk, mennyivel járult hozzá a kormány baráti adóztatása ahhoz, hogy a kaszinós vállalkozások minél nagyobb profitot tehessenek zsebre.

Barátinak azért nevezhető az adóztatás, mert a vidéki kaszinónként bő száz, illetve a fővárosiak után megállapított közel 800 millió forintos koncessziós díjat le lehet vonni a játékadóból. És minden kaszinó termelt annyi árbevételt, hogy teljes egészében le is vonhassák a játékadójukból a megállapított koncessziós díjat. Ezzel 2017-ben összességében, 4,375 milliárd forintot juttatott vissza a kormány a neki kedves kaszinótulajdonos milliárdosoknak Andy Vajnának.

A 2013 végén iktatták törvénybe a lehetőséget, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kaszinósok nyereségét egyik oldalról sem fenyegeti veszély. A játékadót nem emelték az elmúlt években, és a koncessziós díjat se úgy állapítják meg, hogy elvigye a nyereséget. Utóbbit ugyan évente emelik, de alig érzékelhető mértékben. A fővárosiak után fizetendő minimumdíj 2014-ben 377 millió volt, amit 2017-re 16,4 millióval emeltek, a vidékieké pedig ugyanezen időszakban 52,6 millióról mindössze 2,4 millió forinttal nőtt.

A filmügyi kormánybiztos, egyben TV-mogul öt budapesti kaszinóját – amelyek közül kettő 2014-ben, három pedig 2015-ben nyílt meg – tavaly szeptemberig két külön cégben működtette.

Tavaly szeptemberben azonban adóoptimalizáló húzásra került sor: Vajna megszüntette az LVC Goldot és másik cégében, az LVC Diamondban vitte tovább mind az öt kaszinó üzemeltetését. Ezzel komoly pénzeket takaríthat meg a játékadóban. 10 milliárd forintos adóalap felett ugyanis már nem 30, hanem csak 10 százalékos a játékadó. Mint látszik, ha már az elmúlt két évben is egy cég működtette volna az öt kaszinót, azzal további több mint 3 milliárd forint maradhatott volna a milliárdos vállalkozó cégében.

Ha az idei évet nézzük, a forgalomtól függően akár újabb kétmilliárd forinttal is kevesebb játékadót fizethet ahhoz képest, mintha két céggel vinné az üzletet. Számításaink szerint így árbevétel-arányosan 5 százalék közelébe nyomhatja le a játékadóját.

Pedig már eddig is jól állt az állami biznisszel: azt is mondhatjuk, hogy 2017-ben csak kaszinóágon, a koncessziós díj leírási lehetőségével közel 4 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam Vajna vagyonosodásához.

A volt sztárproducer 2016-ban került fel a legvagyonosabb vállalkozók közé, a Napi.hu toplistáján a 14. helyen áll (közvetlenül a kegyvesztett oligarcha Simicska Lajos után). Becsült vagyona 69 milliárd forint, 9 milliárddal több az egy évvel korábbinak. (forrás 24.hu)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.