Apródok Veszprémben

Apród Program indult a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében 2015 szeptemberében.
 
 

Apródok Veszprémben

Apród Program indult a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében 2015 szeptemberében.
 
 
 
 
 

Apródok Veszprémben

Apród Program indult a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében 2015 szeptemberében.

A program célja az, hogy az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak szakköri foglalkozások keretében nyújtsanak honvédelmi alapismereteket. A program a tematikájával hozzájárul a gyerekek földrajzi-, fizikai-, történelmi ismereteinek a bővítéséhez, fizikai erőnlétük fejlesztéséhez.

A foglalkozásokon az elméleti oktatás mellett, bemutatók, gyakorlati és sportfoglalkozások, látogatások szerepelnek a programban. Több történelmi emlékhely és egyéb a történelemmel kapcsolatos helyi emlék látogatását is tervezik. Az apródok ott lesznek a város nemzeti ünnepségein és segítik a koszorúzások színvonalas lebonyolítását.

A programhoz történő csatlakozás önkéntes, de alapfeltétel a pozitív szülői támogatás. A szakköri foglalkozásokat nyugállományú, illetve tartalékos katonák vezetik. Az Apród Program teljes ideje 4 év, ami alatt a gyerekek a szorgalmuktól függően különböző fokozatokat érhetnek el, amit év végén a tanév zárásakor oklevélen dokumentálva vehetik át.

A szakköri foglalkozások meghatározott tematika alapján kerülnek levezetésre. A tematika igazodik a gyerekek programban eltöltött idejéhez, valamint a fiatalok érdeklődési köréhez.

A 2015-16-os tanévben három általános iskolából – Báthory, Deák, valamint Papkesziből a Bocskai - voltak jelentkezők a beinduló programra. A gyerekek az első félévet jól teljesítették és a három szakasz januártól megkezdte a felkészülést a tavaszi rendezvényekre.

A Bocskai szakasz február 10-én a veszprémi Toborzó irodán tartotta a következő foglalkozását, ahol a honvédségben rendszeresített gyalogsági fegyverekkel ismerkedhettek meg. A hatástalanított fegyverek legfontosabb paramétereit ismerhették meg, valamint szétszedhették és összerakhatták azokat.

A foglalkozáson részt vett Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes a tartalékos egyesület elnöke is, aki a látottak alapján sikeresnek ítélte meg a beindított programot. Az elkövetkezendő időszak fontos feladatának azt tartja, hogy még több iskolát és ezzel, sokkal több gyereket vonjanak be az Apród Program foglalkozásaiba.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.