Útkorszerűsítés – kényelmetlenségekkel

Kétszer nyolc hónap és teljes útzár alatt készülhet el az észak-balatoni települések felé vezető úton a két korszerű csomóponti kereszteződés.
 
 

Útkorszerűsítés – kényelmetlenségekkel

Kétszer nyolc hónap és teljes útzár alatt készülhet el az észak-balatoni települések felé vezető úton a két korszerű csomóponti kereszteződés.
 
 
 
 
 

Útkorszerűsítés – kényelmetlenségekkel

Kétszer nyolc hónap és teljes útzár alatt készülhet el az észak-balatoni települések felé vezető úton a két korszerű csomóponti kereszteződés.

A szeptember 14-i Szentkirályszabadja – Balatonalmádi csomóponti útlezárással elkezdődött az útkorszerűsítés első szakasza. A munkálatok megkezdéséről Brányi Mária alpolgármester hétfőn tájékoztatta a sajtó munkatársait. A csomópont lezárással kapcsolatban elmondta, hogy e miatt 20-25 kilométeres plusz utat jelent annak, aki most Veszprémből Alsóörsre, vagy Balatonalmádiba szeretne menni.

A plusz kilométer megszüntetését szolgálja az a átkötő út, ami a déli iparterületen épül meg és a Sepsiszentgyörgyi út meghosszabbításával biztosítja az építkezési terület kikerülését, a szentkirályszabadjai és a csopaki utak összekötésével. Az átkötő nyomvonal kialakítása után viszonylag kis kitérővel lehet majd közlekedni és az építkezést követően is alkalmas lesz az állandó forgalom levezetésére. Megtörtént a megegyezés a terület tulajdonosaival és a kivitelező ígérete szerint október végéig készülhet el a szilárd burkolatú kétsávos út.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy kezdetben lesz egy átmeneti időszak, amikor egyirányú közlekedéssel, murvás úton lehet csak az elterelést megoldani addig, amíg a szilárd burkolatú út el nem készül. Az új összekötő út jó feltételeket biztosít a déli ipartelep tovább fejlesztéséhez, ezért ennek megépítése a város érdeke.

A fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseket az önkormányzat megtárgyalta és kiemelt fejlesztési szakasszá nyilvánította, ami a hatósági engedélyek minél előbbi kiadását segítheti elő.

Brányi Mária elfogadhatatlannak tartotta azt, hogy közgyűlést előkészítő bizottsági ülésen az ellenzék nemet mondott a munkálatokra. Szerinte ez egy felelőtlen hozzáállás, mert az ellenzéknek itt lett volna lehetősége a kérdéseik tisztázására.

Külön kiemelte azt, hogy az érintett lakosság mindig, minden információt megkapott a 8-as úton történő építkezésekkel kapcsolatban. Egyben a reményét fejezte ki annak, hogy a rendkívüli közgyűlésen az ellenzék megváltoztatja a véleményét és támogatja az átkötő út megépítését.

Csík Richárd megerősítette az alpolgármester által elmondottakat, és nehezményezte azt, hogy az ellenzéki képviselők tartózkodtak a szavazástól, ami szerinte egy gyenge nemnek számít.

A veszport.hu megvárta a másnapi rendkívüli közgyűlést, mert a vitatott kérdésben szerettük volna megtudni a másik fél álláspontját is.

A napirend tárgyalásakor az ellenzéki képviselők a következő problémákat vetették fel:

Megítélésük szerint az érintett lakosság nem rendelkezett megfelelő információkkal a csomópont zárásáról, annak időpontjáról és az ideiglenesen kialakított átkötő útvonalak használatának lehetőségéről. E miatt a zárás napján nagy káosz alakult ki a Balatonalmádi felől a városba érkezők körében.

Másrészt, a korszerűsítéssel kapcsolatos tervek már évekkel ezelőtt elkészültek, ahol látni lehetett, hogy valami megoldásra van szükség a csomópont lezárása miatt. Előkészületek nem történtek meg, a szilárd burkolatú út megépítését a csomópont zárásával egy időben át kellett volna adni, de a mostani ígéretek szerint ennek elkészítésének az időpontja is nagyon bizonytalan.

A kedden megtartásra került rendkívüli közgyűlésen az önkormányzati képviselők egyhangúlag megszavazták az fejlesztésekhez szükséges beterjesztéseket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.