Korrupciós botrány: a képviselők ragaszkodnak az átláthatósági és elszámoltathatósági reformokhoz

Parlment azonnali változtatásokkal reagált a korrupciós esetekre, a képviselők bezárnák a meglévő átláthatósági intézkedések kiskapuit.
 
 

Korrupciós botrány: a képviselők ragaszkodnak az átláthatósági és elszámoltathatósági reformokhoz

Parlment azonnali változtatásokkal reagált a korrupciós esetekre, a képviselők bezárnák a meglévő átláthatósági intézkedések kiskapuit.
 
 
 
 
 

Korrupciós botrány: a képviselők ragaszkodnak az átláthatósági és elszámoltathatósági reformokhoz

Parlment azonnali változtatásokkal reagált a korrupciós esetekre, a képviselők bezárnák a meglévő átláthatósági intézkedések kiskapuit.

A keddi vitát követően csütörtökön a Parlament 541 szavazattal, kettő ellenszavazat és három tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el a katari korrupciós gyanúval és az átláthatóság és elszámoltathatóság az európai intézményekben való általános érvényesülésével kapcsolatban.

A képviselők megdöbbentőnek tartják, hogy jelenlegi és volt európai parlamenti képviselők és parlamenti alkalmazottak feltételezhetően korrupcióban, pénzmosásban és bűnszervezeti tevékenységben vettek részt.

A képviselők támogatják a Parlament teljes körű együttműködését a folyamatban lévő bűnügyi nyomozással, megállapítva, hogy az uniós intézmények belső ellenőrzési és riasztási mechanizmusai drámai módon csődöt mondtak a korrupciós ügy észlelésében. Emellett elítélik Katar állítólagos korrupciós kísérleteit, amelyek súlyos külföldi beavatkozást jelentenek az EU demokratikus folyamataiba.

A Katarral kapcsolatos minden jogalkotási munka azonnali felfüggesztése

Azonnali intézkedésként a képviselők felfüggesztik a Katarral összefüggő jogalkotási munkát – elsősorban a vízumliberalizációra és az EU-Katar légiközlekedési megállapodásra vonatkozót – és a tervezett látogatásokat addig, amíg a helyzet kitisztul. Azt is kérik, hogy a Parlament függessze fel a katari érdekek képviselőinek belépőkártyáit mindaddig, amíg az igazságügyi vizsgálatok nem nyújtanak megfelelő bizonyosságot.

A parlamenti szabályok reformja

A Parlament aggodalmát fejezi ki a képviselők mellékállásai okozta lehetséges összeférhetetlenségek miatt, különösen akkor, ha a képviselők bankok, multinacionális vállalatok vagy tőzsdén jegyzett társaságok vezetőiként, igazgatótanácsában vagy tanácsadó testületeiben, vagy tanácsadóiként tevékenykednek. A képviselők támogatják, hogy a mandátum elején és végén kötelező legyen a vagyonnyilatkozat-tétel. A vagyonnyilatkozatokhoz kizárólag az illetékes hatóságok férnének hozzá megalapozott gyanú felmerülése esetén.

A képviselők kötelezettséget vállalnak arra, hogy biztosítják mellékjövedelmeik teljes átláthatóságát és megtiltják az európai parlamenti képviselők és a képviselőcsoportok személyzetének külső finanszírozását. A Parlament célja, hogy uniós szinten betiltsák a képviselőknek és politikai pártoknak harmadik országokból nyújtott adományokat, e témában sürgősen javaslat beterjesztésére kéri a Bizottságot.

A parlamenti mandátum végeztével várakozási időszakot kellene bevezetni a volt európai parlamenti képviselők számára az úgynevezett forgóajtó-jelenség negatív hatásainak elkerülése érdekében, mondja a Parlament.

A képviselők kötelezővé tennék az uniós átláthatósági nyilvántartás használatát, amelybe nem uniós országok képviselőit és volt képviselőket is regisztrálnának, és amelyet megerősítenének ahhoz, hogy az ott megadott információk alaposabb ellenőrzést is lehetővé tegyenek.

A korrupciós ügy kapcsán felmerült egyéb kérdéseket a nyomozás és a bírósági szakasz lezárulta után egy vizsgálóbizottságban tekintik majd át, amely nem uniós országokhoz köthető korrupciós és jogellenes ügyekkel foglalkozik majd. A Parlament egy különbizottság felállítására is kötelezettséget vállal, amely a parlamenti szabályzás hibáit feltárva reformjavaslatokat tesz majd. Az egyik parlamenti alelnököt pedig azzal kell megbízni, hogy biztosítsa a feddhetetlenséget, és lépjen fel a korrupció és a külföldi beavatkozás ellen.

A képviselők szerint a meglévő parlamenti ún. „baráti csoportok” további fennmaradásának előfeltétele a megfelelő szabályozás és ellenőrzés. Ezért a parlamenti quaestorokat a meglévő szabályok betartatására, valamint egy naprakész és hozzáférhető nyilvántartás létrehozására utasítják. A képviselők emellett a javasolt szövegek és módosítások jogalkotási lábnyomának nyilvánosságra hozatalát is javasolják.

Együttműködés a többi uniós intézménnyel és ügynökséggel

A Parlament sürgeti a Bizottságot, hogy terjessze be végre a Parlament által 2021 szeptemberében felvetett független etikai testület felállítására vonatkozó javaslatát, és hozza összhangba a személyzeti szabályzatot a közérdekű bejelentőkre vonatkozó irányelvvel.

A Parlament ezt saját berkein belül már most megteszi. A Parlament emellett hangsúlyozza az Európai Ügyészség, az Europol és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerepét, az ügyészség és az OLAF kapacitásainak további megerősítését kéri és szorosabb együttműködést vár velük. A képviselők végül közös antikorrupciós szabályokat vezetnének be az uniós szerveknél dolgozókra és a képviselőkre.

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.