Hajdúnánási MotoGP-pálya: csak a tervezése 4,7 milliárdba kerül

 
 

Hajdúnánási MotoGP-pálya: csak a tervezése 4,7 milliárdba kerül

 
 
 
 
 

Hajdúnánási MotoGP-pálya: csak a tervezése 4,7 milliárdba kerül

Azt már tavasz óta lehet tudni, hogy a Bord Építész Stúdió fogja megtervezni a hajdúnánási MotoGP versenypályát és a hozzákapcsolódó multifunkciós autó-motorsport komplexumot. A napokban már a tervezésre kiírt eljárás eredménye is megjelent, pontosabban a tárgyalásos eljárás eredménye, a munka költsége.

A bontási jegyzőkönyv szerint a Bord Építész Stúdió végül nettó 4,7 milliárd forintot kap a tervezésért.

A dokumentumokból az is megtudható, hogy az ajánlatkérő, vagyis a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. a munka értékét 6,2 milliárd forintra becsülte. Ennél végül olcsóbban fognak elkészülni a tervek, igaz, első körben a tervezőcég 4,8 milliárdos ajánlatot adott, ezt mostanra picit lefaragták.

Mi készül?

A közbeszerzés leírása alapján 500 hektáron valósul meg a komplexum. A konkrétan a versenypályán, a lelátókon és kiszolgálóegységeken kívül lesz még:

kemping terület,

wakeboard center,

hotel, múzeum, inkubátorház,

látogatóközpont,

bérgokart.

A teljes projekten azonban nem egyedül fog dolgozni a Bord, több alvállalkozót is bevon a feladatba:

az építész tervfeldolgozásért a Vision Építésziroda Kft. felel majd,

a tartószerkezeti tervező a Hydrastat Kft. és a Kerek és Pintér Kft. lesz,

az épületgépészetért a Bord Épületgépész Stúdió felel,

az épületvillamoságért az Artvill Kft.,

a tűzvédelemért a Ventor Kft.,

az akusztikai tervezés a '95.Apszis Bt. feladata,

az út- és közműtervezést, valamint a helikopter leszálló tervezést, a versenytechnológiát, a benzikutat a FŐMTERV Zrt. készíti el.

Idén 20,4 milliárdot költenének el a pályára

Ez a 4,7 milliárd forint több mint az ötöde annak a keretösszegnek, amit az idei költségvetésbe beépítettek. Mint arról korábban beszámoltunk, 20,4 milliárd forintot terveznek elkölteni a pályával összefüggésben, az összeg a versenyhelyszín megépítésének első fázisát hivatott fedezni.

Az összeget viszont a jelek szerint már tavaly év végén megkapta a cég - derül ki a cégbírósági dokumentumokból. Sőt, a tőkeemelés már akkor eldőlt, amikor a kormányhatározat hivatalosan még meg sem született. A 2020. december 16-án született alapítói határozat szerint egy nappal korábban született meg az a felügyelőbizottsági határozat, melyre hivatkozva megtörtént a tőkeemelés, összesen 20,9 milliárd forint összegben.

A kormány a forrás átcsoportosításáról december 16-án döntött, ám az csak az éjjeli órákban megjelent Magyar Közlöny vonatkozó határozatának megjelenésével lett biztos és hivatalos. A felszínen viszont csak a tízmilliárdos tőkeinjekciónek egy kisebb hányada látszik.

A kft. cégkivonata szerint ugyanis a jegyzett tőke csak félmilliárd forinttal emelkedett. A dokumentum szerint 2020. december 16-án változott 3 millió forintról 503 millióra - ezt a cégbíróság majd' egy hónappal később, 2021. január 12-én jegyezte be. A "maradék" 20,4 milliárd forint helyére a cég december 16-án született alapítói határozata világít rá: az összeg a társaság tőketartalékába került.

A tavalyi tört évről leadott mérleg és beszámoló is tartalmazza már ezt a tőkeinjekciót. A 2020-as évre vonatkozó dokumentumok egyelőre még nem árulkodnak túlzott aktivitásról. Az első négy hónapban bevétel nem volt, csak az aktivált saját teljesítmények soron szerepel 35 millió forint. Némi anyagjellegű ráfordítás viszont már volt, sőt, 33 milliót kitevő személyi jellegű ráfordítás is.

Ez nagyon magas átlagfizetést feltételez, hiszen a cégnél tavaly csupán hárman álltak alkalmazásban. A bérköltséget leosztva közöttük és a működés négy hónapja között, kiderül,

havi bruttó 2,2 millió forintért végezték tavaly a munkát az alkalmazottak.

Forrás: mfor.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.