A zászló újra a régi városában

Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred 2004-es felszámolását követően tizenöt év után Veszprémben újra látogatható az alakulat történetét megőrző zászló.
 
 

A zászló újra a régi városában

Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred 2004-es felszámolását követően tizenöt év után Veszprémben újra látogatható az alakulat történetét megőrző zászló.
 
 
 
 
 

A zászló újra a régi városában

Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred 2004-es felszámolását követően tizenöt év után Veszprémben újra látogatható az alakulat történetét megőrző zászló.

A magyar katonák életében történelmileg is sokat jelent az alakulatot jelképező csapatzászló. Több történelmi esemény emléklapjain van kiemelve a csapatzászló, ami a hősies helyállást, a hazáért való önfeláldozást jelképezi, de egyben a katonai tisztesség jelképévé is vált.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete alapfeladatának megfelelően a hagyományőrzést képviselve egy hosszú tárgyalást követően a várost az a megtiszteltetés érte, hogy napjainkra újra Veszprémben lesz látható a Magyar Honvédség 87. Bakony Harci Helikopter Ezred egykori csapatzászlója.

A csapatzászlót az ezred a rendszerváltás után Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatától kapta. Az ünnepélyes átadásra 1991. március 14-én a szentkirályszabadjai Repülőtér Csapat Művelődési Otthonában került sor.

Az önkormányzat nevében a csapatzászlót Dióssy László polgármester adta át, Simon-Jójárt Sándor ezredesnek, az egység akkori parancsnokának.

Különlegességet az eseménynek az adja, hogy a Magyar Honvédségen belül kevés olyan alakulat van, amelyhez 1990 után úgy került csapatzászló, hogy adományozóként egy város közössége, nevezetesen egy önkormányzat szerepel.

Az alakulat megszüntetése után a zászló a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kijelölt tároló-helyére került. Simon ezredes úr elmondása alapján, 2009-ben a többi megszűnt ezred csapatzászlójával együtt Balatonkenesén, a Honvéd üdülőben egy repülős ünnepi rendezvényen láthatta újra.

Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes az elmúlt évben a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete közgyűlésén jelentette be, hogy a katonai hagyományápolás feladataként a csapatzászlót visszahozza Veszprémbe és gondoskodik a méltó körülmények közötti tárolásáról. Ehhez segítőkre is szüksége volt, akiket Porga Gyula Veszprém város polgármestere, valamint S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató és munkatársai személyében megtalálta, akik kiállíthatóvá tették ezredünk legjelentősebb jelképét.

A csapatzászlót Lipéczné Karsai Henriett néprajzos muzeológus és az elnök, áprilisban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tároló-helyéről hazaszállította. Sajnálatosan a Veszprém Megyei Jogú Város zászlószalagja nélkül, ugyanis a szalag a 28 év tárolás közben elveszett róla.

Egervári Márta, a Laczkó Dezső Múzeum restaurátora 3 héten keresztül dolgozott rajta, hogy újkori pompájában kerülhessen bemutatásra kerülő alakulat csapatzászlója.

A következő sorok Tőle származnak a restaurálás folyamatával kapcsolatban: „A több rétegű, színes rátétekkel és hímzéssel díszített zászló a rúdjára tekerve, gyűrötten, foltosan és hiányosan került a restaurátor műhelybe”.

A csapatzászló kiállító ünnepségen Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes a következőket mondta:

„a csapatzászlóról, a régmúlt és közelmúlt hagyományait is áttekintve, elsőszámú szimbóluma a Magyar Honvédségnek. A szimbólumot meglátásom szerint én kiegészíteném azzal, hogy nem csak jelkép, hanem családunknak, az ezred ahova még megszüntetése után is tartozunk, annak ő is a részese, a mi családtagunk. Mondom, amikor bejött méltósággal, kísérettel jött be, te állva fogadtad. Látod, most vigyázzák őt és amikor majd távozik, megadjuk neki ismét a tisztességet. A csapatzászlóink jelen voltak alakulatunk 46 éve során feladataink teljesítése közben, részt vettek sikereinkben és kudarcainkban egyaránt. Hálás szívvel gondolok vissza a közel fél évszázad alatt tejesített közel 500000 felszállásra és a 250000 repült órára. Mennyi öröm, siker, boldogság, küzdelem, verejték és fájdalom a számok mögött!

Köszönöm a az alakulat egykori parancsnokainak felelősségteljes, áldozatos, szakszerű munkáját! Köszönöm a műszakiak, kiszolgálók, repülést biztosító szakágak fáradtságos munkáját, hogy te pilótatársam épségben visszatérj kiképzési vagy hadműveleti feladataid teljesítése után… Múlt nélkül nem hiszem, hogy lesz boldog jövő, nincs és nem lesz jelentősége a jelennek sem. Múltunkat szeretni, tisztelni és becsülni kell, hiszen emlékeinkben visszapörögnek az évtizedek, az évek, a hónapok. Előtűnnek bennük a munkás hétköznapok, ünnepek, szomorú pillanatok, körül vesznek bennünket örömök és bánatok.”

A város önkormányzati képviselő-testületének a nevében, egy új zászlószalagot Némedi Lajos alpolgármester kötött fel a zászlórúdra, és mondott köszöntő beszédet.

A csapatzászló folyamatos tárolását és a bemutató helyszínét az elkövetkezendő években a NH 3-as számú Toborzó és Érdekvédelmi Központban fogják biztosítani, itt lehet majd megtekinteni, előzetes bejelentkezés alapján.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.