In memoriam repülőtér

Katonák és a barátok jelenlétében emlékeztek meg Veszprémben az egykori MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred megalakulásának 59. évfordulójáról.
 
 

In memoriam repülőtér

Katonák és a barátok jelenlétében emlékeztek meg Veszprémben az egykori MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred megalakulásának 59. évfordulójáról.
 
 
 
 
 

In memoriam repülőtér

Katonák és a barátok jelenlétében emlékeztek meg Veszprémben az egykori MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred megalakulásának 59. évfordulójáról.

A veszprémi Táborállás parkban elhelyezett emlékműnél az egykori munkatársak tartottak pénteken ünnepi megemlékezést. Az ünnepi beszédet az alakulat emlékoszlopánál Soós Lajos nyá. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke mondta.

Az elnök a beszédében a 2005-ben felállított emlékoszlopra utalva kiemelte, hogy mit jelent a kőbevésett szó. Szavakat, amelyek megmásíthatatlanok, kitörölhetetlenek és megváltozhatatlanok. A parkban lévő kövön elhelyezett tábla az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred személyi állományának és a katonai alakulat 59 év alatt a haza védelmében tett helytállásának állít emléket az utókornak.

Az ezred jogelődjének története 1958-ra nyúlik vissza, amikor Szolnokon felállításra került a Magyar Néphadsereg 86. Vegyes Repülő Százada. A század további fejlesztése miatt vált szükségességessé a helyből felszálló technika beszerzése, rendszerbe állítása. A választás a MI-1-es helikopterekre esett, és ezeket 1961-től állították hadrendbe. A 60-es évek végén merült fel annak az igénye, hogy nagyobb helikopteres egységek álljanak készen a szárazföldi csapatok támogatására. Ennek az elvnek a megvalósítását segítette az 1970-évek elején megalakult Szárazföldi Csapatok Repülő Parancsnoksága.

Ebben a feladatban vett részt a Veszprém melletti szentkirályszabadjai repülőtéren települt helikopter ezred. Az ezred harctevékenységében később minőségi előrelépést jelentett a MI-24-es harci helikopterek hadrendbe állítása. Ezek a korszerű eszközök jelentősen növelték a szárazföldi csapatok légi tűz-támogatását.

Az elnök szerint az elmúl évtizedekben jelentős volt az a szerepvállalás, amelyek az ezred mindennapi ún. béke feladatai közzé tartoztak. Az ipari és természeti katasztrófák felszámolásában való részvétel, a nemzet gazdaság érdekében végzet különleges tevékenység, a kárelhárítás, betegszállítás, amelyekkel emberéleteket mentettek, vagy nagy veszélyhelyzeteket szüntettek meg.

A NATO csatlakozás és a rendszerváltás alapvetően befolyásolta a helikopter ezred életét. A sorozatos leépítéseket követően 2004-ben döntés született arra, hogy a Magyar Honvédség két helikopter alakulatát szolnoki településsel összevonják. A harci gépek a repülőtérről kivonásra kerültek, a repülőtér elvesztette katonai funkcióját.

Az ünnepség során nagy tisztelettel emlékeztek meg azokról a személyekről, akik a technikát működtették, üzemeltették, felügyelték, legyen az parancsnok, tiszt, tiszthelyettes, vagy sorkatona. Az ő áldozatos hivatástudatuk, munkájuk nélkül ezek a történelmi lapok üresek lennének- hangsúlyozta az elnök.

Soós Lajos elnök külön megemlékezett azokról az áldozatokról, akik a szolgálatteljesítésük közben vesztették el az életüket, mert a levegő meghódítása mindig nagy kihívás volt, mert jelentős emberi áldozatokkal járt.

Az ünnepség végén a katonai szervezetek képviselői és civilek a megemlékezés koszorúit helyezték el az emlékművön.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.