A vállalt kötelezettségeket teljesíteni kell

November elsejével „Téli közfoglalkoztatás” néven az országban egy új kormányprogram indul.
 
 

A vállalt kötelezettségeket teljesíteni kell

November elsejével „Téli közfoglalkoztatás” néven az országban egy új kormányprogram indul.
 
 
 
 
 

A vállalt kötelezettségeket teljesíteni kell

November elsejével „Téli közfoglalkoztatás” néven az országban egy új kormányprogram indul.

A program során az országban a téli időszakban 200 ezer munkavállalónak adnak lehetőséget a közfoglalkoztatásra - hangsúlyozta megnyitójában Béndek József, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős munkatársa.

Bevezetőjében elmondta, hogy a jelenlegi kormány átalakította a szociálpolitikai rendszert és az eddigi segélyezések helyett a közmunkát kínálja fel azoknak, akik ideiglenesen elveszítették a munkahelyeiket. A közfoglalkoztatásban az időjárás jelentős befolyásoló tényező, ezért a lehetőségek is nagymértékben beszűkülhetnek. Rossz idő esetén a munkát vállalók elveszíthetik a lehetőséget a munkához és ezzel a megélhetést biztosító keresetükhöz. Ezért a kormány egy programot indít, amely a téli közfoglalkoztatást fogja elősegíteni.

Ebben országos szinte 200 ezren tudnak majd részt venni. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer ember a szervezett OKJ-s képzésben és 100 ezer pedig a közmunkában találhat elfoglaltságot november 1 és április 30 között.

A képzési program december elsejével indulhat és olyan képzéseket szeretnének beindítani, amelyek hasznosak az egyénnek és a környezetnek egyaránt. Ennek támogatására a kormány már elkülönített több milliárd forintot és ezek vissza nem térítendő támogatások.

Rövid az idő a beindításig, a megfelelő személyek és a programok kiválasztása az önkormányzatok számára sürgető feladattá vált – hangsúlyozta Béndek József.

Hanich Izabella, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ, Munkaerőpiac Eszközök Osztály, osztályvezetője konkrét adatokkal adott tájékoztatást a Veszprém megyei közfoglalkoztatás helyzetéről. Elmondta, hogy a megyében a számba jöhető 6204 köz-foglalkoztatottból 2495 fő képzésére kerülhet sor.

A közfoglalkoztatásban 6 órás munkavégzésről van szó és minden 10 foglalkoztatott mellé egy fő munkavezetőt lehet alkalmazni. A program teljes egészében központi finanszírozású. A kifizetéséknél lehetőség van az egyéb költségek fedezésére is. Költségként felszámolható például a védőruha, a munkába járás és az egyéb, a munkával kapcsolatos kiadás.

A jelenlegi programban a közfoglalkoztatásban résztvevőknek bruttó 52625 forint, ha az adott foglalkoztatottság szakképesítéssel is jár 72660 forint fizethető ki. A személy alkalmazásában vannak kizáró feltételek. Egyrészt, ha a munkavállaló tanköteles gyerekének mulasztása miatt kimaradozott az iskolából és ezért szabálysértési eljárás indult ellene. Másrészt, amennyiben a lakókörnyezete rendezetlen, elhanyagolt és ezért indult ellene hatósági eljárás.

A tájékoztatóból az érdeklődők arra is választ kaphattak, hogy a településeken mire lehet a közmunkásokat alkalmazni. Az intézkedés szerint minden olyan feladat elvégzésére, ami hasznos az adott közösségnek. A növényi alapanyagok feldolgozására, vagy a lakókörnyezet rendbetételére, esetleg szociális felügyelet, gondozás ellátására, esetleg kisipari munkák, szerelések elvégzésére.

Az osztályvezető szerint a jelenlegi források Veszprém járásban 680-700 fő közmunkás alkalmazásával számol, ebből 216 főt lehetne a képzésbe bevonni.

Külön kiemelte, hogy a közmunka finanszírozása uniós forrásból történik, ezért számítani lehet a monitoringre, az unós pénzek felhasználásának az ellenőrzésére.

Végezetül kihangsúlyozta – a teljesítés tehát nagyon fontos követelmény, ezért olyan embereket kell keresni, akik a vállalásokat várhatóan képesek végig csinálni.

A résztvevők véleménye szerint az önkormányzatok által leadott és az önkormányzati fórumon kivetítésre került adatok alapján, nem biztos hogy ez lesz az üdvözítő megoldás a helyzet rendezésére.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.