Amikor a fagylalt visszanyal

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa szerint a rezsicsökkentéstől úgy rohad le minden, mint a MÁV.
 
 

Amikor a fagylalt visszanyal

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa szerint a rezsicsökkentéstől úgy rohad le minden, mint a MÁV.
 
 
 
 
 

Amikor a fagylalt visszanyal

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa szerint a rezsicsökkentéstől úgy rohad le minden, mint a MÁV.

A politikus a sajtóközleményében kifejtette, hogy aki utazott már vonaton Franciaországban, Finnországban vagy Ausztriában, annak lehet megfelelő összehasonlítási alapja arra, hogy milyen minőségi különbség van a Fidesz által utált nyugati országok vasútjai és a Magyar Államvasutak között.

A MÁV tragédiáját és a vasút leépülését a több évtizedes forráshiány valamint a rossz menedzsment okozta, és ez a pénzhiány és elhibázott stratégia miatti lerohadás indult el a létfontosságú ivóvizet és energiát szolgáltató közműcégeknél is.

Múlt héten Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője és harcos környezetvédője Vásárosnaményban tartott sajtótájékoztatót, mert a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vásárosnaményi szennyvíztelepe 2000-2600 köbméter szennyvizet fogad naponta, amit aztán nem megfelelően kezelt állapotban ereszt a Tiszába.

Az oxidációs medencét, amiben próbálják ártalmatlanítani a szennyvizet, mindössze napi 600 köbméterre tervezték, és mivel a rendszerváltás előtt építették, így rendkívül elavult, elhasznált is. A felújításra esély sincsen, hiszen a vásárosnaményi víztelep államosítása óta a folyamatos forráshiány miatt alapvető karbantartási munkálatok maradtak el.

Berkecz szerint rohad a rendszer másutt is: a 195 település víz- és csatornaszolgáltatását ellátó Baranya-Víz Zrt. már ott tart, hogy Pintér Sándor belügyminiszternél kilincselnek potom 300 millió forintos támogatásért, hogy a napi likviditási problémákat elkerüljék, és a tőkeszerkezetet rendezzék.

A bama.hu nevű baranyai hírportál úgy értesült, hogy a Baranya-Víz Zrt. szerint a helyzet kialakulásáért a rezsicsökkentéssel terhelt díjbefagyasztás és a közműadó okolható, mert a „rezsitörvény” miatt a jelenleg alkalmazható díjak nem fedezik az ivóvíz-, illetve a szennyvízszolgáltatás költségeit.

A közműadó pedig aránytalanul nagyobb mértékben terheli azokat a szolgáltatókat, melyek egységnyi vezetékhosszra kevesebb felhasználót szolgálnak ki (ilyenek a kistelepüléseket ellátó cégek, mint amilyen a Baranya-Víz Zrt. is).

A hazug rezsicsökkentés viszont kizárólag a Fideszt szolgálja, mert az általa keletkezett károkat mi adófizetők fogjuk megfizetni, nem is olyan sokára- állítja a politikus!

A 444.hu idén januárban szerzett meg egy 2015 őszén született kormányzati dokumentumot, amely szerint csak addig tartható a rezsicsökkentés mostani formája, amíg az állam meg nem szerzi a még privát kézben lévő közműcégeket, a mostani rendszerben ugyanis csak veszteségesen lehet működni.

A Németh Lászlóné államtitkársága által jegyzett dokumentumban szó szerint így fogalmaztak:

"Csak addig maradhatnak az irreálisan alacsony árak a lakossági áram- és gázpiacon, ameddig a veszteségbe hajszolt külföldiek el nem adják a cégeiket az államnak. Amikor már mindet eladták – és ennek meg kell történnie 2017. első napjáig – akkor muszáj lesz ezeket a költségeket visszatenni az árazásba, különben az állam sem bírja elviselni a veszteségeket."

Vagyis az Orbán-kormány saját jogalkotási és hatósági eszközeivel visszaélve tudatosan tesz tönkre piaci cégeket azért, hogy olcsón megszerezze őket, majd utána a saját dilettáns elvtársait ülteti ezekbe az államosított cégekbe, és ha ez megvan, akkor vége lesz a halálos veszteségeket és szolgáltatási problémákat okozó rezsicsökkentésnek, hogy teljesen szabad lehessen a rablás. A szolgáltatás színvonala viszont várhatóan nem lesz jobb, hiszen a fideszes kifizetőhelyek csak arról szólnak, hogy a haverok zsebe legyen tele, a többi nem érdekes.

Az Együtt azt gondolja, hogy a fideszes elitépítést szolgáló, de a szolgáltatókat lerohadt vasúti kocsik mosdóinak szintjére silányító hazug rezsicsökkentésre nincs szükség.

Berkecz szerint átlátható árképzés kell a közületi szektorban, amely világos és korlátozott állami szerepvállalást igényel, és olyan kormányzást kell folytatni, amely ösztönzi azokat a befektetéseket, amelyek a valódi rezsicsökkentést jelentő lakossági energetikai fejlesztésekre és a rugalmassá fejlesztendő közműhálózatokra irányulnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.