Orbánék félprivatizálják a biztonsági gáztárolót

A fél-államinak tekinthető hazai energiakészletező-szövetség megvásárolja a stratégiai gáztárolást végző cég többségét az MFB-től.
 
 

Orbánék félprivatizálják a biztonsági gáztárolót

A fél-államinak tekinthető hazai energiakészletező-szövetség megvásárolja a stratégiai gáztárolást végző cég többségét az MFB-től.
 
 
 
 
 

Orbánék félprivatizálják a biztonsági gáztárolót

A fél-államinak tekinthető hazai energiakészletező-szövetség megvásárolja a stratégiai gáztárolást végző cég többségét az MFB-től.

Az állam így évi tetemes osztalékbevételről mond le, illetve még kevésbé lát bele a Mol-közeli szerveződés bonyolult pénzügyeibe.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) teljes egészében megvásárolja az eddig kisebbségi tulajdonában álló, földgáztárolást végző MMBF Földgáztároló Zrt.-t – derül ki a GVH honlapján megjelent közlésből. Az eladó a társaságban eddig 51 százalékos tulajdonrészt birtokló, állami MFB Magyar Fejlesztési Bank. A tervezett vételár 19,9 milliárd forint – derül ki az MSZKSZ honlapján közzétett, márciusi közgyűlési határozatokból.

A lépéssel a stratégiai gázkészleteket is tároló cég irányítása az államtól átkerül a fura hátterű, névleg a hazai energiacégek tulajdonolta, valójában szoros állami ellenőrzés alatt álló szövetséghez. Ezzel az állam, bízvást állítható, évi több milliárdos osztalékbevételről mond le a biztonsági gáz- és olajkészletek pénzügyi hátteréért felelős, fél-magán szerveződés javára.

Az MMBF ugyanis az elmúlt évek során rendre tízmilliárdos vagy azt meghaladó eredményt ért el. Beszámolójuk tanúsága szerint a 2017-es, 10,6 milliárdos eredményt felmutató év után valamivel több mint hatmilliárdot osztottak fel a tulajdonosok között. Ekkor tehát az MFB mintegy hárommilliárdos osztalékbevételre tehetett szert. Igaz, a 2018-as, 11,2 milliárdos nyereséget bent hagyták a cégben.

Az algyői MMBF-egység 1,9 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. (A többi, mintegy 4,4 milliárd köbméter tárolására alkalmas hazai mezőt az állami MVM tulajdonában lévő MFGT jegyzi.) Ebből eddig 1,2 milliárd köbméter az ország biztonsági gázkészletei tárolására szolgált. A 2010-ben átadott egységet eredetileg a Mol alakította ki és tulajdonolta. 72 százalékos részét az MFB vette meg.

A vételárat titkosították, de az akkori hírek szerint akár a 140 milliárd forintot is elérhette. Bár az MFB most már csak 51 százalékot ad el, felmerülhet a gyanú, hogy a részvényadásvételen az állami hitelintézet bukik.

Az Orbán-kormány sajátos módon ágyazott meg az ügyletnek. Tavaly év végén ennek érdekében törölték azt a szabályt, hogy a biztonsági gázkészletet csak állami cég tárolhatja, idén áprilisban pedig 1,2 milliárd köbméterről 1,45 milliárd köbméterre emelték a kötelező biztonsági szintet.

A biztonsági készletek eddig is az MSZKSZ tulajdonában álltak. A biztonsági gázkészletekre az elmúlt tíz év során nem volt érdemi szükség. Ám a magyar kormány – arra hivatkozva, hogy az Európába irányuló gázszállításokra kötött, idén lejáró, hosszú távú ukrán-orosz szerződés jövőbeni sorsa – idén többlettárolást rendelt el.

A döntéssel így a stratégiai gáztárolás bonyolult pénzügyei teljes egészében átkerülnek a Mol-közeliként számon tartott MSZKSZ-hez. A szerveződést Bártfai Béla, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter férje vezeti.

Az MMBF Zrt. adózott eredménye (milliárd forint)

2014 13,2 2015 13,3 2016 11,6 2017 12,3 2018 13,4 Forrás: Opten.hu/nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.