Eső a lelkek októberi ünnepén

Az időjárás Veszprémben sem volt kegyes az október 23-i nemzeti ünnep résztvevőihez.
 
 

Eső a lelkek októberi ünnepén

Az időjárás Veszprémben sem volt kegyes az október 23-i nemzeti ünnep résztvevőihez.
 
 
 
 
 

Eső a lelkek októberi ünnepén

Az időjárás Veszprémben sem volt kegyes az október 23-i nemzeti ünnep résztvevőihez.

A megyeszékhelyen hagyományosan a Megyeháza téren lévő Brusznyai Árpád emlékműnél volt az október 23-i ünnepségek záró rendezvénye. Az ünnepi beszédet Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere mondta.

Beszédében kiemelte, hogy ezen a napon azokról a polgárokról emlékezünk meg, akik hitet tettek a szabadság szeretete mellett és ezért készek voltak az utcára menni. A szabadság iránti vágyból erős elkötelezettség született, mely megacélozta a forradalmárok lelkét.

A budapesti tüntetések után más városokban is utcára vonultak az emberek és kiálltak a szabadság szeretete mellett, amely minden emberi lény természetes állapota.

Ma, 61 évvel az események után joggal tehetjük fel a kérdést: mi az oka az októberi vihar váratlanságának és tisztító erejének, amelytől távol állt az értelmetlen pusztítás? A lelkekben erősödött meg az a gondolat, ami nem tűrhette el tovább a szolgaságot, az elnyomást. Ez a belső szabadság vezetett el a lelkek forradalmához, ami viharként söpört végig Magyarországon.

1956 egyben a hősök forradalma is volt. Nem törődve az elnyomó hatalom erőivel nyilvánosságra hozták minden magyar álmát egy új, független és szabad ország gondolatát. A hősök közül sokan elestek a függetlenségért vívott harcban, mások a megtorlás áldozataivá váltak. Róluk kell ezen a napon megemlékezni és elmondani azt, hogy a legkegyetlenebb megtorlás sem tudta a magyarok szívéből kiölni a szabadság iránti szeretetet.

Tisztelet és dicsőség az ismert és az ismeretlen hőseinknek, akik 1956 novemberében bátran felvették a harcot a szovjet túlerővel szemben és őrizték a forradalom lángját. A hősök nem haltak meg hiába, hanem egy új, szabad és független Magyarország előfutárai voltak. Példával szolgálnak napjainknak, amikor újra a szabadságunk kérdése került veszélybe. Ezektől a hősöktől kell erőt meríteni szabadságunk megőrzéséért, hazánk ezer éves függetlenségének megóvásáért vívott harcunkban- zárta ezzel az ünnepi gondolatait Porga Gyula polgármester.

Az ünnepség második részében a 56-os szervezetek, az önkormányzat, a kormányhivatal, valamint a fegyveres erők és testületek képviselői, és a civil szervezetek vezetői fejhajtással tisztelegtek az emlékmű előtt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.