Szűrőkampánnyal a Veszprémiekért

A Diabétesz Világnap alkalmából több egészségügyi szervezet összefogásával a városban élőknek egy prevenciós szűrőkampány indul.
 
 

Szűrőkampánnyal a Veszprémiekért

A Diabétesz Világnap alkalmából több egészségügyi szervezet összefogásával a városban élőknek egy prevenciós szűrőkampány indul.
 
 
 
 
 

Szűrőkampánnyal a Veszprémiekért

A Diabétesz Világnap alkalmából több egészségügyi szervezet összefogásával a városban élőknek egy prevenciós szűrőkampány indul.

A tájékoztatón megjelenteket Reichard Béláné, az Alapítvány a cukorbetegekért kuratóriumának elnöke köszöntötte. Bevezetőjében megemlékezet Frederick Bantingról az inzulin felfedezőjéről és külön foglalkozott a cukorbetegség világszerte növekvő tendenciájáról. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által támogatott Világ Egészségi Nap. A nap logója egy kék kör, ami a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi.

Az elnök asszony hangsúlyozta – a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája a cukorbetegség. A diabétesz és szövődményei bizonyítottan megelőzhetők, gyógyítása a kezdeti szakaszban nem igényel magas költségeket. Mindenki aggódik, de nem mindenki tesz a cukorbetegség megelőzéséért. viszont nagyon sokat lehetne ellene tenni a tudatos életmód kialakításával.

Étkezésben a zsírszegény, fehérjében dús ételek, valamint a zöldségek naponta többszöri fogyasztása ajánlott. Fontos a rendszeres mozgás és a stressz mentes élet, valamint a preventív szűrővizsgálatokon való részvétel. Élni kell a lehetőséggel, hogy tisztában legyünk a kialakult egészségi állapotunkkal -mondta az elnök asszony. Végezetül a kampány másik szlogenjére utalt: ”Vigyázz magadra, Te is lehetsz cukorbeteg!”

Dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Nonprofit Kft. Egészségcentruma ügyvezető főorvosa a most induló kampány másik szlogenjét emelte ki: „Óvjuk a jövőnket!” Ez azt jelenti, hogy ez a betegség azért veszélyes, mert fájdalommentesen alakul ki és már a betegség korai szakaszában jelentkezhetnek a szövődményei. Viszont amennyiben a veszélyt időben felismerik nagyon könnyen és hatásosan gyógyítható.

A mostani szűrés önkéntes, két fázisból áll. Először egy, nemzetközileg elfogadott rizikó kérdőív kitöltése során tudhatja meg a jelentkező, hogy mekkora a kockázata annak, hogy 10 éven belül a cukorbetegség kialakulása fenyegeti.

A kérdőívet a Vanderlich Egészségcentrum honlapjának a nyitóoldalán (http://vanderlich.hu) lehet elérni a „Diabétesz szűrés” címszó alatt.

A kampány időtartama, 2013. október 5 és november 5. közötti időszak.

A kérdőív mindössze nyolc kérdést tartalmaz, kitöltéséhez a testsúlyt, a testmagasságot és a has körfogatát kell ismerni. A szűrésre jelentkező a kitöltést követően egy kinyomtatható eredménylapot kap, amely egyértelműen jelzik a betegségre való hajlam nagyságát. Magas kockázati szám esetén a személy ajánlatot kap egy úgynevezett vércukor terhelési vizsgálat elvégzésére, amelyet vagy a Vaderlich Egészségcentrum (előjegyzés kérhető, a 06-88/793-787 telefonon) vagy a Csolnoky Kórház, Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centruma (06-88/406-354, ide háziorvosi beutaló szükséges!) tud elvégezni.

A vizsgálat éhgyomorral, az ujjbegyből vett vércukor szint meghatározása után, 75 glukózt tartalmazó oldat elfogyasztása következik, ezt követően két órával később a megismételt vércukor vizsgálat következik. A vércukor-terhelés vizsgálat eredményéből megállapítható, hogy az egyén cukorbeteg-e, vagy a cukorbetegség „előszobájában tartózkodik”, vagy nincs semmiféle szénhidrát anyagcsere zavara.

Azt szeretnének elérni, ha az országban egyedülálló módon Veszprém lakossága, valamint az itt dolgozó nem veszprémiek csatlakoznának a kampányhoz, annak érdekében, hogy minél előbb, minél több emberen felderítsék a cukorbetegséget, vagy annak az elő állapotát. A főorvos azt is elmondta, hogy a kérdőívet kitöltők között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Külön megemlítette azt, hogy az idei évben az általuk vezetett centrum megszervezett egy cukorbetegekből álló foci csapatot, amely a 2013-as évben a DiaEuro Nemzetközi Diabétesz labdarúgó bajnokságot megnyerte. Ennek következtében Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy a következő évi Európa Bajnokságot megrendezheti.

Porga Gyula polgármester azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az első megkeresésre a kampány mellé állt, mert köztudott az, hogy az emberek számára az egyik legfőbb érték az egészség. Ezért viszont tenni is kell és itt a lehetőség akkor, amikor ebbe a nagyszabású prevenciós szűrővizsgálatba kezdenek. Nagyon fontos az, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a diabéteszt illetően milyen hajlammal rendelkezik. Ehhez kéri a város lakóinak az aktív hozzáállását, az bizonyos, hogy a polgármesteri hivatal ebben az esetben is példát fog mutatni.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.