Oslói és New York-i magyar iskoláknak is százmilliókat küldött a kormány

A határon túli és a diaszpórákban élő magyarokat is komoly összegekkel támogatják.
 
 

Oslói és New York-i magyar iskoláknak is százmilliókat küldött a kormány

A határon túli és a diaszpórákban élő magyarokat is komoly összegekkel támogatják.
 
 
 
 
 

Oslói és New York-i magyar iskoláknak is százmilliókat küldött a kormány

A határon túli és a diaszpórákban élő magyarokat is komoly összegekkel támogatják.

Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések – idézi az MTI Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt, aki keddi sajtótájékoztatóján ismertette, ki és miért kapott a forrásokból.

Bár a koronavírus-járvány miatt a tavaszi-nyári rendezvényeknek nem tudtak támogatást megítélni, Potápi bízik benne, hogy az év második felében az akadályok elhárulnak, és a határok is megnyílnak.

A támogatási keretre 2019 decemberében négy pályázatot írtak ki: mint a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, másfél milliárd forinttal segítik a külhoni magyar oktatást és kultúrát, amiből egymilliárdot központi felhíváson, félmilliárdot négy regionális pályázaton keresztül osztanak ki. A központi pályázatra 2244 kérelem érkezett, amiből 655 nyert el támogatást. A regionális felhívásokra 1504 pályázat érkezett, ebből 691 kap forrást.

A forrásokból segítik a többi közt a munkácsi Szent Erzsébet ingyenkonyha és melegedő fenntartását, működését, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület identitásmegőrző tevékenységét. Támogatást kap az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület eszközbeszerzésre, a magyar közösségi ház felújítása Gömörpéterfalván, hozzájárulnak a muravidéki Meseút című dokumentumfilm készítéséhez, a nagykaposi görögkatolikus templom felújításához, a szórvány- és zarándokközpont befejezéséhez, felavatásához Déván.

Támogatják továbbá a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Alapítványának tehetségműhelyeit és a "Szülőföldön okosan" szakképzési programot Marosvásárhelyen – ismertette a részleteket Potápi Árpád János.

Az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatására több mint 87 millió forintot különítettek el – itt 181 kérelmezőből 115-en kapnak támogatást. A forrásból részesül többek között az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület és a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Támogatják tudomány-népszerűsítő történelmi estek szervezését Komáromban Trianon 100. évfordulója alkalmából, valamint a székelyföldi értékmentést: kihalóban lévő népi mesterségek bemutatását, oktatását Csíkkarcfalván, illetve ifjúsági önkéntesek képzését Gyulafehérváron.

Pénzt kapnak az oslói és a bécsi magyarok egyesületei is A diaszpórában élő magyarság szervezetei és az ott magyar nyelvű oktatást végző tömörülések számára 364 millió forintot különített el a kormány – 449 kérelemből 261 kap támogatást.

Közöttük forrásokhoz jut például az Uruguayi Magyar Otthon, a vancouveri magyar újság, az Oslói Magyar Tanoda, a Chicagói Magyar Klub. Támogatásban részesül a New York-i magyar iskola, és jut a támogatásból a Bécsi Magyar Iskolaegyesület programjaira is – sorolta Potápi.

Bár az államtitkár nem tette hozzá, a felsorolt szervezetek mindegyikét állandó jelleggel finanszírozzák – vagy a Bethlen Gábor Alapon, vagy a Kőrösi Csoma Sándor Programon keresztül – az egyesületek és iskolák pedig fel is tüntetik honlapjukon a kormányzati támogatást.

A nemzetpolitikai államtitkár kitért arra is, hogy a 2015 óta meghirdetett testvértelepülési programok és együttműködések támogatására 250 millió forintos forrást biztosítanak; 373-an pályáztak, közülük 172-en kapnak támogatást.

Forrás. nepszava.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.