Hatalmas pusztítást végzett a Dunántúlon a dióburok-fúrólégy

Néhány éven belül hasonló helyzetre lehet számítani az egész országban.
 
 

Hatalmas pusztítást végzett a Dunántúlon a dióburok-fúrólégy

Néhány éven belül hasonló helyzetre lehet számítani az egész országban.
 
 
 
 
 

Hatalmas pusztítást végzett a Dunántúlon a dióburok-fúrólégy

Néhány éven belül hasonló helyzetre lehet számítani az egész országban.

Az Amerikából behurcolt kártevő, a nyugati dióburok-fúrólégy a legtöbb európai országban már elterjedt, hazánkban viszont csak 2011-ben jelent meg először. Mára a hazai ültetvények legrettegettebb kártevőjévé vált, holott ez idáig a diót az egyik legkönnyebben termeszthető gyümölcsök között tartották számon.

A fertőzés azóta megállíthatatlanul terjed nyugatról kelet felé, már a Duna-Tisza közén is fogtak a csapdák ilyen kártevőt, a Dunántúlon viszont elérte a kritikus szintet a rovar jelenléte – írta a Magyar Nemzet.

A Dunántúl számos dióültetvényén szinte az egész termés tönkrement. Azokban a gazdaságokban, ahol nem védekeztek a termelők, a diótermés közel 95 százaléka hasznavehetetlen. Azt a diót ugyanis, amelynek a héjába egyszer belefúr a légy, héjas áruként már nem lehet eladni. Ha pedig a fertőzés elég korán elérte a gyümölcsöt, akkor a dióbél is értéktelenné vált.

Bár a kemény héjat nem tudja átrágni az élősködő, de így is hatalmas kárt tud okozni. Mindegy, hogy nagy ültetvény vagy egymagában álló fa, ha a fúrólégy egyszer megtelepszik rajta, akár a teljes termést képest tönkretenni – mondta a lapnak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (¬FruitVeB) alelnöke. Bár a fertőzés ellen lehet védekezni, az komoly szaktudást, tőkét és gépi-technológiai felszereltséget igényel.

Az árutermelő ültetvényeken a diófákat eddig is évi ¬10-12 alkalommal permetezték a gazdálkodók a különböző gombás és vírusos betegségek ellen, a fúrólégy ¬miatt viszont négy-öt további alkalomra van szükség. Ráadásul ahhoz, hogy eredményes legyen a munka, különleges gépekre van szükség, amelyekkel a gyakran 10-15 méteres fákat is hatékonyan tudják permetezni – nyilatkozta a szakember.

Ahol viszont nem tudják megoldani a hatékony szerkijuttatást, ott esélytelen a dióburok-fúrólégy elleni fellépés. Egyedül abban bízhatunk, hogyha kemény lesz a tél, akkor kevésbé szaporodnak a dióburok-fúrólegyek.

A többi kártevő rovarhoz hason¬lóan a dióburok-fúrólégy is gondoskodik az áttelelésről. Ha huzamosabb ¬ideig, de legalább egy hétig mínusz 15 fokig csökken a hőmérséklet, bízhatunk abban, hogy jövőre kisebb lesz a fertőzés. Ellenkező esetben a probléma tovább fokozódhat– jelezte a Fruit¬VeB alelnöke.

Az már most is biztos, hogyha a betegség terjedését nem lehet megállítani, néhány éven belül a dunántúlihoz hasonló helyzetre kell számítani az egész országban. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.