Ellenzék az önkormányzati választás tétjéről

Dobrev Klára az Európai Parlament alelnöke hétfőn egy veszprémi fórumon mondta el véleményét az ellenzéki győzelem fontosságáról.
 
 

Ellenzék az önkormányzati választás tétjéről

Dobrev Klára az Európai Parlament alelnöke hétfőn egy veszprémi fórumon mondta el véleményét az ellenzéki győzelem fontosságáról.
 
 
 
 
 

Ellenzék az önkormányzati választás tétjéről

Dobrev Klára az Európai Parlament alelnöke hétfőn egy veszprémi fórumon mondta el véleményét az ellenzéki győzelem fontosságáról.
Milyen Magyarországban szeretnénk élni? –tette fel a kérdést a politikus.

Olyanban, ahol érdemes dolgozni, jó élni, mert működik az egészségügy, az oktatás nincs korlátok közé szorítva, az idősek biztonságban élnek és van jogbiztonság. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy leváltsuk a jelenleg fennálló rendszert és a változások egyik állomása az önkormányzati választás lehet.

A politikus az idősekkel kapcsolatban kijelentette, hogy az elmúlt kilenc évben nem volt tisztességes nyugdíjemelés és egyetlen fillérrel sem emelték a minimál nyugdíjat. Az ezt megelőző kormányzati időszakban a nyugdíjak emelkedése követte a reálbér növekedését és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása is megkezdődött. Ha egy kormány plusz pénzt akar adni az időseknek, akkor egyszerűen ráteszi azt az érintettek számlájára és nem trükközik különböző utalványokkal. "Nehogy azt higgyék a nyugdíjasok, hogy ez a plusz pénz jár nekik."

Sajnálatosnak tartja azt, hogy a kormányfő nem arról beszél, ami az embereket közvetlenül érinti. Nincs szó az oktatásról, az egészségügyről, az összeomlás előtt álló szociális rendszerről, arról, hogy a gyereket nevelők egynegyede mélyszegénységben él és az állami kezelésben lévő intézmények működése egyre lehetetlenebbé válik. Sajnálatos az, hogy a kormány kommunikációjában a valós problémákról soha nem esik szó, csak a migránsokról. a bevándorlókról és a Sorosról hallunk.

Közben az Európai Parlamentben a viták arról folynak, hogy miként lehet bevezetni az európai minimálbért, fiatalok foglalkoztatása hogyan valósuljon meg, milyen oktatásra van szükség, hogyan lehet javítani az élet- és munkakörülményeket.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a fontos kérdések soha nem kerülnek felszínre, csak azok, amelyek Orbán Viktor és körének a hatalmát biztosíthatják. Az országot jelenleg 40 család tartja kézben. Az ország termőföldjeinek kétharmadán és az ezzel járó EU földalapú támogatáson tíz család osztozik.

Az orbáni politika néhány szélsőséges politikussal egyetértve erős nemzetállamokat akar. Miközben Európa nem erre megy és ez bebizonyosodott a májusi Európai Parlamenti választásokon. Jelenleg az Európai Parlament képviselőinek 80 százaléka egy erős Európában hisz és ezeknek a jelentős része kezdi megérteni, hogy ki is az Orbán Viktor és mit akar.

Dobrev Klára nagyon fontosnak tartja az október 13-i választásokkal kapcsolatban azt elmondani, hogy a fideszes képviselők semmi mást nem csinálnak, csak végrehajtják a Fidesz pártközpont utasításait. Mikor hallott valaki olyat, hogy fideszes képviselő felállt tiltakozni az ellen, amikor elvették az önkormányzatoktól az iskolákat, vagy amikor elképesztő forráskivonást csináltak az egészségügyben és e miatt tömegével hagyták el az országot az orvosok és az ápolók. És ez nem csak Veszprém sajátja, hanem az egész országra elmondható!

A Fidesz képviselőinek nem a helyi érdekeket, hanem a központ által kiadott intézkedéseket kell az önkormányzatoknál végrehajtani. ezzel az önkormányzatiság lényegét teszik semmissé. A helyben élők nem tudnak dönteni saját környezetükről, nem tudják érvényesíteni az őket érintő kérdéseket.

Jelentős eredményként jelentette be nemrégiben a média azt, hogy akár 40 ezren is élhetnek a CSOK jótékony hatásaival. Tudják-e hogy hány gyereket nevelő család él ebben az országban? - kérdezte a politikus. Egymillió négyszázezer! Megkérdezte-e valaki a kormányt, hogy azzal az egymillió háromszázhatvanezer emberrel, aki kimarad a támogatásból mi lesz? És hogy most is olyanoknak osztanak újra pénzt, akiknek egyébként már könnyebb az élete.

Ahhoz, hogy ezeket az ellentmondásokat feloldjuk az önkormányzatokban is bátor vezetőkre van szükség és nem „bólogató Jánosokra”! Olyan demokratákra, akik a kormánnyal szemben is elmerik mondani a véleményüket. Veszprémben ezért, Katanics Sándorra van az itt élőknek szüksége.

Politikus ennek kapcsán kiemelte. az a Fidesz állítás, ha nem kormánypárti lesz a polgármester, akkor a település elesik az uniós támogatási forrásoktól, ez nem igaz. Két ok miatt sem.

Egyrészt – a múlt héten jött ki az a OLAF jelentés, ami kimondja, hogy Európa legkorruptabb kormánya, az Orbán kormány. A kapott támogatások 80 százalékánál találtak visszaélést. Ezzel az a baj, hogy a külföldi média ezt a tényt nagyon felkapta és az ottani választóknak elegük van abból, hogy egy-két magyar család gazdagodjon meg a befizetett euró adóikból.

Megállíthatatlan az a folyamat, ami a bizottságokban elindult. Magyarország ellen és a 7-es cikkely szerinti eljárást be fogják vezetni. Ennek eredménye az, hogy a Magyarországnak járó támogatások folyósítását leállítják.

Másrészt – éppen azért, hogy ne lehessen visszaélni az európai uniós forrásokkal a következő támogatási időszakról szóló rendelet bevezetőjébe befogják írni azt, hogy „a támogatások folyósításának feltétele az európai demokratikus és a jogállami normák betartása.” Innentől kezdve feltétel lesz a független bíróság és ügyészség, mert ha valaki ellopja a fejlesztési forrásokat, az legyen számon kérhető. Az látható, hogy 2020 januárjától az Orbán kormány lényegesen kevesebb támogatási forráshoz fog jutni, mert azok folyósítása feltételekhez lesz kötve.

Jelenleg az Európai parlament alelnökeként azért folytat tárgyalásokat, hogy egyre több olyan pályázat kerüljön kiírásra, amely az önkormányzatok, civil egyesületek, tudományos és kulturális intézetek számára lesz megnyitható, de a nem kormányon keresztül. Érzi a nyitottságot a döntéshozók részéről, mert Magyarország fontos nekik és a fejlesztési források felfüggesztésével nem a magyarokat akarják büntetni.

A politikus reményét fejezte ki annak, amennyiben október 13-a után egyre több demokratikusan működő önkormányzat alakul, jobban be lehet majd mutatni az embereknek, hogy ne higgyenek az orbáni propagandának, mert van itt egy másik demokratikus, tisztességes politikusok által vezetett Magyarország, amit az Európai Unió is támogat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.