Hősök a Don kanyarban

A magyar történelem tragikus dátuma 1943. január 12, amikor közel 150 ezer magyar katona halt meg az oroszországi lövészárkokban.
 
 

Hősök a Don kanyarban

A magyar történelem tragikus dátuma 1943. január 12, amikor közel 150 ezer magyar katona halt meg az oroszországi lövészárkokban.
 
 
 
 
 

Hősök a Don kanyarban

A magyar történelem tragikus dátuma 1943. január 12, amikor közel 150 ezer magyar katona halt meg az oroszországi lövészárkokban.

„A háború egy őrültség, ami mindent lerombol és elpusztít” mondta Ferenc pápa, az első világháború kitörésének centenáriumán.

Ezen a januári napon a templomokban a magyar katonák ezreiért imádkoznak azokért, akik 1943. januárjában a Don kanyarban vesztették el az életüket. Ezeknek az embereknek az álma a béke volt, és ezt szeretetben, a családjuk körében akarták megélni.

Napjaink problémája is az, hogy sokan szeretnének az emberbarátaikkal békében és szeretetben élni, de az „isteni együttműködés” hiánya miatt ezt nem tehetik meg - ezekkel a gondolatokkal kezdte a megemlékező szentmisét Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve Plébánia-templomban.

A misét követően a rendezvény, a templom kertjében folytatódott. A Himnuszt eléneklését követően, Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi főnöke mondott ünnepi beszédet.

Beszédében kiemelte, hogy ez a dátum a magyar történelemben nagy jelentőséggel bír. Magyarország, Európa szívében mindig a nagyhatalmak ütköző pontjában állt, és ennek mi voltunk a vesztesei. A nagyhatalmak az érdekeiknek megfelelően elvetették az „ellenségeskedés magját” és élvezték az „oszd meg és uralkodj” igazságának hasznát.

A 2. Magyar Hadsereg frontra küldését az akkori magyar kormányzattól, a németek kényszerítették ki. A magyarok nem voltak felkészülve erre a háborúra. A katonák a felszereltségükben, fegyverzetükben is lényegesen elmaradtak az ellenfeleiktől és rossz volt a csapatok utánpótlás támogatottsága is. Ezért az orosz fronton nagyon sok magyar katona vesztette az életét és a mai napig ismeretlen a valós áldozatok száma. Katonáink távol a hazától névtelenül, tömegsírokban fekszenek.

A ma emberének tisztelettel kell fejet hajtania a jeltelen sírokban fekvő honfitársai tragédiája előtt. Ettől csak az lenne a nagyobb szomorúság, ha az utókor elfeledkezne a katonái hősiességéről- fejezet be beszédét Sáfár Albert dandártábornok.

Az ünnepség végén, a résztvevő katonai, polgári, valamint egyházi vezetők és a társadalmi szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál.

A szózat eléneklését követően, a takarodó hangjaival búcsúztatták a doni ütközetben elhunyt magyar katonákat.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.