Ingyenesen készül osztogatni ingatlanokat az állam

A két kedvezményezett az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.
 
 

Ingyenesen készül osztogatni ingatlanokat az állam

A két kedvezményezett az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.
 
 
 
 
 

Ingyenesen készül osztogatni ingatlanokat az állam

A két kedvezményezett az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

A nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az általa benyújtott törvényjavaslatban egyebek mellett indítványozza

• állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes egyházi tulajdonba adását,

• egyes állami tulajdonú ingatlanok Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány részére történő ingyenes tulajdonba adását 2021. január 1-jétől.

Érdekes, hogy a törvényjavaslatot a nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Bártfai-Mager Andrea néven jegyzi, noha korábban már ismertté vált, hogy külön él a férjétől, Bártfai Bélától és ennek következtében jelenleg már a kormány honlapján is Mager Andreaként szerepel, mi több, Orbán Viktor miniszterelnök is ekként említette nyilvános rendezvényeken.

A törvényjavaslat részleteiből kiderül, hogy az Egri Főegyházmegye tulajdonába a most is általa kezelt sárospataki iskola kerül, az indoklás szerint köznevelési, oktatási feladatok elősegítése céljából.

Egyúttal az állam elengedi az egriek 130 millió 922 ezer 538 forintos tartozását. Annak megfizetése ugyanis aránytalan terhet jelentene a főegyházmegyének, miközben az, mint vagyonkezelő „az iskolát teljeskörűen felújította, minden tőle elvárhatót megtett, annak érdekében, hogy a felelős vagyonkezelőként a rábízott állami vagyon értékét növelje” – szól az indoklás.

Egyúttal – amennyiben a parlament áldását adja – a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány is kap két ingatlant ingyen, „nevelési, oktatási, felsőoktatási feladatai ellátásának elősegítése céljából”. Az egyik a Velencén található – a törvényjavaslat nevesítése szerint – úttörőtábor, a másik egy székesfehérvári kultúrház.

A Kápolnásnyéken bejegyzett alapítványt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. hozta létre, 2019 januárjában. Az alapítvány meghirdetett célja „kulturális örökségünk megőrzése, ápolása a művészeteken keresztül.

Ennek érdekében művészek, művészeti projektek támogatása, művészeti programok, művészetoktatás szervezése és támogatása mind Magyarország területén, mind a Kárpát-medencében”. Az alapítvány vagyonával (melynek összege a hivatalos nyilvántartásokban nem szerepel) egy háromfős kuratórium gazdálkodik.

A kuratórium tagjai:

Rodics Eszter elnök, a Halász-kastély igazgatója,

Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész,

Pál Gábor, a Vasutas Zeneiskola és a Pesti Broadway Musicalstúdió nyugalmazott igazgatója.

A vagyon és annak teljes hozadéka, továbbá az alapítást követően az alapítvány számlájára érkező készpénzadomány teljes összege, a természetben nyújtott adomány teljes egésze fordítható.

Forrás: mfor.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.