Egy aluljárót lehet humanizálni?

Kulturális bemutatóhely vagy borzasztó látvány a veszprémi aluljáró
 
 

Egy aluljárót lehet humanizálni?

Kulturális bemutatóhely vagy borzasztó látvány a veszprémi aluljáró
 
 
 
 
 

Egy aluljárót lehet humanizálni?

Kulturális bemutatóhely vagy borzasztó látvány a veszprémi aluljáró

Veszprémben a Budapest utca – Jutasi út körforgalmi csomópont aluljárója a város tervei szerint a kulturális üzenetek megjelenítője lesz.

Az aluljáró esztétikai és kulturális tartalommal való megtöltésének első ütemében, az aluljáróban kialakításra kerülő galéria névadója, Szilágyi László képeinek reprodukcióját állítják ki.

A városvezetés a „köztéri galériát” Szilágyi László (1966 - 2007) veszprémi képzőművészről kívánja elnevezni. A galériában - terveink szerint már a nyitásra - egy erőteljes, megszólító, identifikáló szereppel felruházott, eredeti köztéri műalkotást, Szilágyi Lászlót ábrázoló domborművet helyezik el. A figura egyfelől ellentéte az utcaszobrok kissé joviális megjelenítésének, másfelől, s ennek ellenére is, lendületes megformálásával mintegy hív, lelkesen invitál: ’tarts velem!’, mondja.

Az aluljáró részben a város kulturális intézményeinek bemutatóhelyeként szolgál majd, az átkelő fedett része pedig Szilágyi László veszprémi képzőművésznek állít emléket. Az alkotót egy életnagyságú dombormű is megidézi majd, amelyet Zeke László, Lackó barátja készít el az özvegy Szilágyi Zoé közreműködésével.

Brányi Mária (Fidesz) alpolgármester elmondta, hogy a lektorátus támogatta az elképzelést. Az aluljáró szerethetőbb térélményt nyújt majd lakosoknak. Így humánusabbá válik az építmény.

Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő szerint a humanizálni szó jelentése: emberségesebbé tenni. Ezzel szemben az lett volna igazán dicséretes, ha a belvárosban nem építik meg ezt a betonszörnyet. Az utcagalériát jó ötletnek tartja az aluljárót azonban menthetetlennek tartja. Hasznos lett volna, ha korábbi fázisban jobban átgondolták volna a koncepciót.

Hartmann Ferenc szocialista képviselő kidobott 500 millió forintnak tartja a két aluljáróra elköltött pénzt. Felesleges, nem XXI. századi megoldás, pláne nem egy Veszprém méretű város központjában. Városképi szempontból nem megtervezett, a külső betonfalak nem városképbe illő látványt nyújtanak. Számos más megoldást, például üvegfalakat is lehetett volna e helyett választani. Gond van az aluljáró vízelvezetésével a hó eltakarítással is. Még úgy sem lehet humanizálni, ahogy a facebook-osok javasolták: vízzel felöltve, búvárközpontot létrehozva. Legfeljebb szépségtapaszokat lehet rá ragasztani. Az igyekezetet díjazom, bár a tervezéskori alternatívák idején lett volna az ekkora az akarat, de ez most eső után köpönyeg.

Katanics Sándor a DK képviselője szerint ha szegény Szilágyi Lackó - aki fillérekért árulta a képeit Veszprém utcáin - tudta volna, mennyire elismert alkotó lesz, talán másként alakította volna sorsát. Az aluljáró a XXI. századi Veszprém számára, az lesz ami a XX. században a húszemeletes volt. A veszprémiek nem szeretik az aluljárót, amely nem tud megfelelni a közlekedési felület és a kulturális tér együttes funkciójának.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) szerint támogatni kell azt, hogy az előterjesztés, egy veszprémi művésznek állít emléket, egy már nem élő veszprémi művésznek.

Brányi Mária emlékeztetett rá, hogy az aluljárót megépítése előtt minden szükséges fórumon véleményezték. Az alpolgármester inkább pozitív véleményekkel találkozik, hiszen balesetmentesen, kényelmesen lehet közlekedni a Hotel és a Hotel-parkoló között. Szilágyi László munkásságát a veszprémiek ismerték, ismerik. Ideje, hogy a veszprémi művészeti palettán is az őt megillető helyre kerüljön.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.