Óriásit drágultak az élelmiszerek, épp négy százalék alatti az infláció
Idén márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez tavaly november óta a legalacsonyabb infláció, de még így is jóval magasabb a jegybank 3 százalékos céljánál.
Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. Az infláció azért csökken mégis, mert a jármű üzemanyagok ára 2,1 százalékkal csökkent, ahogy esnek az olajárak. 2019 márciusához képest az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal emelkedett.
Ezen belül
• a sertéshúsé 27,4,
• a párizsié, a kolbászé 20,8,
• a szalámié, a szárazkolbászé és a sonkáé 12,2,
• az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9,
• a cukoré 10,1,
• a tejé 9,1,
• a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb.
A szeszes italokat és a dohányárukat egyben számolja a KSH, ez a csoport átlagosan 7,2 százalékkal drágult, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal.
A szolgáltatásokért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 8,7, a belföldi üdülés ára pedig 8,1 százalékkal nőtt.
2020 első három hónapjában összesítve az előző év azonos időszakához képest 4,3 százalékos volt az infláció.
Forrás: hvg.hu