Bajban van az élelmiszeripar, kétszámjegyű visszaesést mértek a magyar vágóhidakon
Sertésből 6,9 százalékkal kevesebb került a vágóhidakra, mint egy évvel korábban, ez a 2015-ös szintre történő visszaesést jelentette. És ez volt az egyetlen olyan, a húsiparban fontos állat, amelynél csak egyszámjegyű volt a visszaesés.
Szarvasmarhából például 2014 óta most először fordult elő, hogy 100 ezer alá csökkent a levágott állatok száma, 10,4 százalékos visszaesés után. Baromfiból 11 százalékkal kevesebbet vágtak, mint 2021-ben.
A nagy inflációnk egyik okaként épp azt szokták emlegetni, hogy a magyar élelmiszeripar termelékenysége kimondottan rossz. Tavaly erre leginkább a növénytermesztés kapcsán figyelhettünk fel – miután éveken át semmit nem tettek azért, hogy amikor jön egy ennyire durván aszályos év, akkor nagy visszaesés nélkül kibírja a szektor –, de a termelékenység problémái látszanak az állattenyésztés számain is. Ott 6,1 százalékos volt 2022-ben a visszaesés. Ezen belül az élő állatoknál 8, az állati termékeknél 2 százalékos csökkenést mértek.
Forrás: hvg.hu