Bajban van az élelmiszeripar, kétszámjegyű visszaesést mértek a magyar vágóhidakon

Ritka gyenge éve volt a magyar húsiparnak, a vágóhidakon sokkal kevesebb munka volt, mint a korábbi években – idézi a vg.hu az Agrárközgazdasági Intézet adatait. Közel évtizedes mélypontra zuhant a magyarországi vágóhidak termelése.
 
 

Bajban van az élelmiszeripar, kétszámjegyű visszaesést mértek a magyar vágóhidakon

Ritka gyenge éve volt a magyar húsiparnak, a vágóhidakon sokkal kevesebb munka volt, mint a korábbi években – idézi a vg.hu az Agrárközgazdasági Intézet adatait. Közel évtizedes mélypontra zuhant a magyarországi vágóhidak termelése.
 
 
 
 
 

Bajban van az élelmiszeripar, kétszámjegyű visszaesést mértek a magyar vágóhidakon

Ritka gyenge éve volt a magyar húsiparnak, a vágóhidakon sokkal kevesebb munka volt, mint a korábbi években – idézi a vg.hu az Agrárközgazdasági Intézet adatait. Közel évtizedes mélypontra zuhant a magyarországi vágóhidak termelése.

Sertésből 6,9 százalékkal kevesebb került a vágóhidakra, mint egy évvel korábban, ez a 2015-ös szintre történő visszaesést jelentette. És ez volt az egyetlen olyan, a húsiparban fontos állat, amelynél csak egyszámjegyű volt a visszaesés.

Szarvasmarhából például 2014 óta most először fordult elő, hogy 100 ezer alá csökkent a levágott állatok száma, 10,4 százalékos visszaesés után. Baromfiból 11 százalékkal kevesebbet vágtak, mint 2021-ben.

A nagy inflációnk egyik okaként épp azt szokták emlegetni, hogy a magyar élelmiszeripar termelékenysége kimondottan rossz. Tavaly erre leginkább a növénytermesztés kapcsán figyelhettünk fel – miután éveken át semmit nem tettek azért, hogy amikor jön egy ennyire durván aszályos év, akkor nagy visszaesés nélkül kibírja a szektor –, de a termelékenység problémái látszanak az állattenyésztés számain is. Ott 6,1 százalékos volt 2022-ben a visszaesés. Ezen belül az élő állatoknál 8, az állati termékeknél 2 százalékos csökkenést mértek.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.