Ellenzéki vélemény az önkormányzatiságról

Az összefogás politikusai Hatalmas a tét - címmel fogalmazták meg a kritikájukat a jelenlegi városvezetés önkormányzati munkájáról.
 
 

Ellenzéki vélemény az önkormányzatiságról

Az összefogás politikusai Hatalmas a tét - címmel fogalmazták meg a kritikájukat a jelenlegi városvezetés önkormányzati munkájáról.
 
 
 
 
 

Ellenzéki vélemény az önkormányzatiságról

Az összefogás politikusai Hatalmas a tét - címmel fogalmazták meg a kritikájukat a jelenlegi városvezetés önkormányzati munkájáról.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője úgy látja, hogy a Fidesz szótárában az önkormányzatiság a totális centralizációt és a hűbéri rendszer visszaállítását jelenti. Október 13-án a veszprémiek arról dönthetnek, hogy a városukban továbbra is Orbán Viktor és politikai hűbéreseinek akarata érvényesül, vagy részt követelnek a helyi politikában. Az egymással együttműködő ellenzékiek azért harcolnak, hogy a városban élő emberek beleszólhassanak a városfejlesztési célok meghatározásába.

A politikus hangsúlyozta, nem igaz, hogy források csak oda jutnak, ahol az önkormányzati többség Fideszes, az előttük álló uniós fejlesztési ciklusban pedig még kevésbé lesz ez igaz. Ehhez járul hozzá az, hogy Porga Gyula érdekérvényesítő képessége rendkívül gyenge. Az EU-források kifizetésével kapcsolatban arra számítanak, hogy a fejlesztésekre szánt támogatások közvetlenül jutnak el a településekhez, és nem a magyar kormányon keresztül.

A Modern Városok Program ígéreteit a gyenge érvényesítő képességgel bíró polgármesterek eddig sem tudták a kormánynál érvényesíteni. Az összefogás politikusai azzal számolnak, hogy Katanics Sándor polgármesterré történő megválasztásával nem veszhetnek el uniós források.

Katanics Sándor polgármester-jelölt szerint a városfejlesztési tervezést új alapokra kell helyezni. A Fidesz önkormányzati munkájának modellje korábban a Patyomkin-falu volt, ahol kívülről mindent szépnek láttatnak, de a rendezett homlokzat mögött nincs semmi.

A politikus szerint erre kiváló példa a Haszkovó 18. társasház, amelynek csak két oldalát szigetelték le a szociális város rehabilitáció során, mintha az energiatakarékosság szempontjából a másik kettő nem is számítana. A másik jellemző példa a Csermák Antal Zeneiskola, amelynek külső megújítása 2015-ben megtörtént. A belső terek megújítására 755 milliárd forint volt betervezve. Ez a rekonstrukció a jövő év teveszára lett átütemezve, és jelenleg a tanárok méltatlan körülmények között dolgoznak.

Katanics Sándor hangsúlyozta, az új városvezetés nem fog félmunkát végezni egyetlen beruházás esetében sem. Úgy tervezik meg a feladatokat és szervezik meg a forrásokat, hogy aminek nekilátnak, azt be is fejezik. Nem lesznek hamis eltúlzott ígéretek, és nem a látvány, hanem az itt élők lakhatási, szociális, közlekedési, parkolási, kulturális igényinek fenntartható kielégítése kerül majd fókuszba.

A politikus azt is fontosnak tartja, hogy az EU-s források kiegészítésre kerüljenek a saját erőforrásokkal, de ehhez az is elkerülhetetlen, hogy megkérdezzék a polgárokat, hogy milyen fejlesztéseket tartanak fontosnak, ezzel érvényesüljön a társadalmi akarat.

Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője azt érzékeli, hogy lassan már a Patyomkin-falu szemlélet is a múlté, hiszen van úgy, hogy már látvány sincs, csak a látványtervek. Ami álladó a hatalmasra duzzadó költségek, bizonytalan jövőbe kitolódó határidők.

A kulturális negyed projekt is lóg a levegőben, pedig a Színházkert az Erzsébet-ligettel és a Kálvária-dombbal egy egységben igazi zöld rekreációs szíve lehetne a városnak. A veszprémi Petőfi Színház komplex felújítása korábban kormányhatározattal 2019-re betervezett 4,5 milliárd forintot átütemezték a 2020-as évre a központi költségvetésben. Csúszik ugyanis a kivitelezés, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján újabb áremelkedést eredményezhet. Ki tudja, mikor érnek el a költségek egy olyan szintet, amit a kormány már nem akar megfinanszírozni.

Az önkormányzati képviselő kijelentette, hogy sokkal nagyobb határozottságra és tempóra van szükség. Azért dolgoznak, hogy végre a helyben élők prioritásai határozzák meg, mire kap támogatást a város. A Veszprémben most együttműködő ellenzéki pártok arra törekednek, hogy a költségvetés tervezésekor az általuk képviselt szemlélet kapjon hangot a parlamentben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.