És lőn világosság!

"A mai világban, főleg a mai Európában a legnagyobb hiány mostan a világosság, szellemi értelemben. Európa vezetőire úgy tűnik, főleg a Nyugat-Európaiak fölé is nagy homály borult egyszerűen el vannak vakulva, nem látnak." - mondta december 23-adikai beszédében Márfi Gyula Veszprémi érsek.
 
 

És lőn világosság!

"A mai világban, főleg a mai Európában a legnagyobb hiány mostan a világosság, szellemi értelemben. Európa vezetőire úgy tűnik, főleg a Nyugat-Európaiak fölé is nagy homály borult egyszerűen el vannak vakulva, nem látnak." - mondta december 23-adikai beszédében Márfi Gyula Veszprémi érsek.
 
 
 
 
 

És lőn világosság!

"A mai világban, főleg a mai Európában a legnagyobb hiány mostan a világosság, szellemi értelemben. Európa vezetőire úgy tűnik, főleg a Nyugat-Európaiak fölé is nagy homály borult egyszerűen el vannak vakulva, nem látnak." - mondta december 23-adikai beszédében Márfi Gyula Veszprémi érsek.

„A szeretetet nemcsak a tárgyakkal kell kifejeznünk, hanem önmagunk odaajándékozásával ezt pedig akkor tesszük elsősorban, amikor időt szánunk egymásra, szeretteinkre. Sajnos napjainkban az okos telefon, a számítógép és minden egyéb elrabolja karácsonykor az ember idejét .. ..

A mai világban, főleg a mai Európában az a legnagyobb hiány mostan a világosság, szellemi értelemben. Európa vezetőire úgy tűnik, főleg a Nyugat-Európaiak fölé is nagy homály borult egyszerűen el vannak vakulva, nem látnak. Amikor például Németország is munkaerőhiánnyal küzd, mert nem születik elegendő gyermek, akkor bevezetik a meleg házasságot. Abból majd születik sok gyerek! Ugye! Meleg gyerekek! Teljesen nevetséges és őrültség.

Aztán ugye, hogy mást ne mondjak azt hirdetik, hogy az ember őrizze meg a függetlenségét, a szabadságát a házasságban is. Hát olyan, hogy elköteleződjünk egymás iránt olyat már nem ismerünk. Már a házastársakat is részidős partnereknek nevezik Németországban. Ugyanakkor viszont létre akarnak hozni egy olyan európai nagy családot, egy Európai Egyesült Államokat, amelyben az államoknak elakarják venni a teljes függetlenségét és minden egyes államot Brüsszelből, egy ilyen autokrata bürokratikus szerv akarja kormányozni. És tőlünk nem kérdeznek meg semmit, ők mondják meg majdnem azt is, hogy mikor vegyünk lélegzetet.

Nem veszik észre mekkora ellentmondásban vannak. Hirdetik a toleranciát és ugyanakkor behívnak egy olyan világot, amely a toleranciát nem ismeri. Hirdetik a szabadságot, ugyanakkor egy olyan társadalmat akarnak itt letelepíteni, amely sem a gondolat szabadságot, sem a vélemény szabadságot, sem a sajtó szabadságot, sem a vallásszabadságot nem ismeri.

Sajtószabadság. Kérem szépen, ez év elején Nigériában egy fulámi nevű muszlin szekta élve elégetett ötszáz keresztény embert. A holtesteket valakinek sikerült lefényképeznie, ezt feltette Magyarországon az internetre és a médiahatóságok letiltották ezt a sajtószabadság jegyében. Ezt gyűlöletkeltőnek, sőt pornográfnak minősítették. Hát szerintük ez a szabadság, sötétben járnak, sötétben élnek.

Beszélnek egyenlőségről, s akkor azt az iszlám társadalmat akarják Európába áttelepíteni, amelyik az egyenlőséget nem ismeri. Melyben még megvan a rabszolgatartó és a rabszolga kereskedelem is. Szudánban még vannak olyan piacok, ahol fiatal fiúkat és lányokat szabályosan adnak és vesznek. Ki van írva föléjük, hogy hány dollár az áruk. A nő nem egyenlő a férfival. A kafir, törökösen a gyaur – ezek mi vagyunk – nem egyenlő az igazhitűvel, a muszlinnal. S ugyan akkor az ember azt látja, hogy hirdetik a másság tiszteletét, de ugyanakkor a mi keresztény másságunkat nem tarják tiszteletben.

Olyannyira nem tartják tiszteletben, hogy az unió alkotmányába nem kerülhetett az bele, hogy Európának keresztény gyökerei is vannak. Ma már viszont ismert az, hogy a görög-római hagyomány fontosságáról és a felvilágosodás jelentőségéről szó van ebben az alkotmányban. Pedig hát kérdezem én a görög-római értékeket kik őrizhették meg, ha nem a keresztények? A papok és szerzetesek másolták Plátonnak, Arisztotelésznek, Szofoklésznek, Vergiliusznak, Ovidiusznak a műveit és így maradtak meg.

S hol van a szabadság, egyenlőség és a testvériség, ha nem a keresztény országokban? Ezeket a felvilágosodás hirdette meg mint alapeszméket. Keressétek meg az egyenlőséget Indiában, ahol a kasztrendszer még keményen tartja magát. Szabadságot keresünk meg az iszlám államokban, nem találjátok! Sőt! A szeretetet sem találjátok, mert az ott egy másodlagos erény. Mert az alapvető erény náluk a feltétlen engedelmeskedés.

Újra mondom! A másságunkat nem tartják tiszteletben. Most hallottam a héten, hogy az anglikán keresztények csináltak egy két perces kis reklám anyagot önmagukról és egyetlen angol filmcsatorna nem volt hajlandó pénzért sem lejátszani. Ez nálunk a sajtószabadság.

Tavaly kiadott az európai bizottság egy naptárt, egy úgynevezett agendát. Szerepelnek benne az unió létrejöttével kapcsolatos jelentősebb dátumok és a világ nagy vallásainak ünnepei is. A hindu, a budhista, az iszlám még a szík ünnepek is bent vannak, a szík vallás Indiában létezik az iszlám és a hinduizmus között, ilyen átmeneti vallásként. S hogy, hogy sem a keresztény ünnepek kimaradtak belőle.

Ugyanakkor az ember a december 25-éhez talál egy üres lapot. Az van oda alá írva, hogy az igazi jó barát osztozik a munkádban és az örömödben. Karácsony. Angliában tudom gyermek ünnepnek hívják most a karácsonyt. Franciaországban napjainkban a gyerekek karácsony apóról énekelnek, aminek nálunk a télapó a megfelelője.

Sajnos a Nyugat-Európában olyan emberek kerülnek pozícióba, hogy nyolc általánossal az unió parlamentjének az elnöke lehet valaki. Aki mindennap megiszik két üveg whiskyt és rendkívül jelentős pozíciót tölt be az unióban. És végül is ezeket mi emeltük, európai népek emeltük ezeket pozíciókba és mi tűrjük. Európai népek szavaztak úgy, hogy ők igenis hatalomhoz jutottak. De Európában létrejött egy szellemi vákuum, légüres tér és ennek nyomán egy demográfiai vákuum is, amelyet az iszlám most be akar tölteni.

De ne az iszlámot okoljuk, hanem saját magunkat. Tulajdonképpen most magunknak kell és lehet hogy most Kelet-Európai népek vagyunk arra hivatva, hogy megőrizzük a keresztény hitet, megőrizzük a világosságot. És hogy szembeszálljunk ezzel a sötétséggel először magunkban kell rendet tenni. Magunknak kell felgyújtani Krisztus világosságát. Mindenesetre azt gondolom, első teendőnk az, hogy nagyon sok rossz hagyományukkal szakítsunk.

Ugye, én most már 75. évembe vagyok, sok mindent megéltem. Tudom volt olyan, amikor Szentgotthárdon jöttünk ki a bérmálkozásról. Ötven gyerek bérmálkozott és a Fóka segédpüspök úr bérmálta őket. Kifele jövet azt mondta: ugye gyerekek jövő vasárnap is itt lesztek a szentmisén. Mire egy nagykorúsított gyerek azt mondta: ”Mit dumál az öreg?” Lehetett hallani! Mikor már az „öreg” megbérmálta, és keresztény lett. Ez az amit el kell felejteni, hogy kicsit megbérmálkozom és ennyi.

Vagy komolyan veszem, vagy ne csináljam! Ha valaki csak azért megy fel a foci pályára, hogy kicsit focizom, meg nem is, az ne menjen fel. Aztán például itt van a Szikora Róbertnek a dala aki, azt énekli: „szeretlek is meg nem is, tudod így van ez, a szerelem engem bolonddá tesz!”

Szikora Róbertet nem akarom bántani én avattam őt egy budapesti templomban lovaggá. El kell felejtenünk azt is amivel az István a király is végződik, hogy veled uram, de nélküled! Ki kell mondanunk fehéren feketén, veled uram és pont.

Kegyeletteljes ünnepeket kívánok mindannyiuknak.”
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.