Megemlékezés a fronton elesett katonákról

Az első világháború végső lezárásához jelentős mértékben hozzájárultak az olasz fronton zajló háborús események, ahol az antant csapatok súlyos vereséget mértek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregére.
 
 

Megemlékezés a fronton elesett katonákról

Az első világháború végső lezárásához jelentős mértékben hozzájárultak az olasz fronton zajló háborús események, ahol az antant csapatok súlyos vereséget mértek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregére.
 
 
 
 
 

Megemlékezés a fronton elesett katonákról

Az első világháború végső lezárásához jelentős mértékben hozzájárultak az olasz fronton zajló háborús események, ahol az antant csapatok súlyos vereséget mértek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregére.

Monte Tomba az egyik jelentős állomása az 1917-18 között zajló világháborús háborús eseményeknek. Itt az Alpok hegyeiben húzódó a frontvonalban néztek egymással szembe az Antant és a Központi Hatalmak katonái. Napjainkban a hegyen kialakított emlékmű idézi meg az értelmetlen pusztítást, tiszteleg azok előtt a katonák előtt, akiket a nagyhatalmi politika a halálba kergetett.

A nemzetközi emlékhely kialakítása több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött és mára az UNESCO által kiemelt és felügyelt történelmi emlékhellyé nyilvánították. Minden év szeptember első vasárnapján az Alpini Hegyivadász Hagyományőrzők szervezésében nemzetközi megemlékező, szentmisével egybekötött ünnepséget tartanak.

Idén szeptember elsején megrendezésre került nemzetközi ünnepségen Magyarországot a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületéből Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes vezetésével őt tartalékos katona, valamint a Majsai Kiskun Huszár Bandérium négy hagyományőrző huszára vett részt.

Monte Tomba a Piave folyó és Monte Grappa között található, ahol 1917. október 24-én kezdődött a történelem által is jól ismert caporettói áttörés. Az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai próbálták áttörni az olasz védvonalakat, de a francia-angol csapatok jelentős erőkkel segítették a támadások visszaverését. A Központi Hatalmak támadásait az antant csapatok december 2-án végleg megállították. A Monarchia csapatai 1918 tavaszán új áttörést készítettek elő.

Ennek lényege a völgyekben történő meglepetés szerű előrenyomulás, ezzel elszigetelni a hegyekben védekező csapatokat. A Monarchia újonnan kinevezett vezérkari főnöke Arz Artúr a láthatóan rossz feltételek ellenére erőltette az áttörés megindítását. A hiányos felszereltséggel és megfelelő támogatás nélküli támadás június 15-én megindult, de az két nap alatt összeomlott. A Központi Hatalmak csapatai ezen a fronton súlyos vereséget szenvedtek. Több mint 30 ezer halottat hagytak a harctéren, ahol a Piave is az olaszokat segítette. Napjainkban is ismert az a dal amelyikben a Piave azt zúgja, hogy „ a folyó nem engedi át az idegeneket”.

A Központi Hatalmak kötelékében több olyan alakulat vett részt, amelyeknek az ezredei a más és más városokban állomásoztak, Budapesten, Székesfehérváron, Debrecenben, Pécset, Nagykanizsán, Veszprémben, Esztergomban, Szegeden, és Győrben. Ezért sok magyar város siratta halottait.

A hegyre több mint húsz évig nem lehetett felmenni. Később a csatában elesett katonák csontjait összegyűjtötték és a katonákat egy nagy közös sírba helyezték örök nyugalomra. Az ünnepség a részvevő nemzetek bevonulásával, majd az emlékművek előtti tisztelgéssel, és koszorúzással kezdődött. Az Antant csapatainak emléktáblájánál és új elemként a velük szemben álló Központi Hatalmak emlékkövénél, a nemzetek delegációinak vezetői tisztelegtek és helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A hivatalos ünnepség a hagyományőrző csapatok emlékdombra történő felvonulását követően a nemzetek zászlóinak himnuszok kíséretében történő felvonása követte, azoknak a nemzeteknek, amelyek annak idején részt vettek a környéken zajló ütközetekben.

Elsőként az Európai Unió, majd Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Anglia, Amerikai Egyesült Államok, Magyarország és Olaszország zászlóit vonták fel. Az ünnepi misét megelőzően többek között beszédet mondott Dr. Gino Rugollo az Alpini Hegyivadász. Hagyományőrző szervezet területi vezetője.

Beszédében hangsúlyozta, hogy ez az emlékhely a biztosítéka annak, hogy az itt harcoló nemzetek „kéz a kézben együtt meneteljenek és emlékezzenek azokra a katonákra, akik ezen fronton vesztették el az életüket. Dicsőség a hősöknek. Monte Tomba és Monte Grappa fontos üzenete a világ számára az, hogy a béke egy törékeny állapot, amit a nemzetek összefogva tudnak megőrizni. Építsük tovább a nemzetek barátságát és erősítsük ezzel a békét a térségünkben.”

Sebastiano Favero, az Alpini Hegyivadász Hagyományőrző szervezeteinek országos elnöke ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy ezen a helyen egy nagyon szégyenletes történelmi eseményre kell emlékezünk. Itt volt a front és itt vannak eltemetve a lövészárkokba kényszerített katonái. Az utókor feladata az, hogy közösen tisztelegjünk az ártatlan áldozatok emléke előtt.

Azokra az időkre emlékezünk, amikor ellenségek és megosztottak voltunk. Ma is vitatott, hogyan ítéljük meg ezeket az eseményeket, de egy dologban egyet kell értenünk. A politika csinálja a maga feladatát, nekünk hagyományőrzőknek, a katonák utódainak arra kell odafigyelnünk, hogy a törékeny béke fennmaradhasson.

A szervezet vezetője kiemelte, nem csak azért jöttünk össze, hogy megint találkozzunk, hanem azért is hogy megemlékezzünk az Alpini Hegyivadász Hagyományőrzők megalakulásának 90. évfordulójáról. De legfőképpen azért, hogy ma is tegyünk valamit a béke megőrzéséért. Úgy tehetünk a békéért legtöbbet, ha emlékeinkben megőrizzük a nagy háborúban elesettek neveit, azokat akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazájukért.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy napjainkban azok tehetnek a legtöbbet a békéért, akik aktív katonai szolgálatot vállalnak. A ma fiataljainak feladata az, hogy aktív katonai szolgálattal segítsék a béke fenntartását. A mi feladatunk pedig az, hogy évről évre megemlékezzünk a történelem sajnálatos eseményeiről és megmutassuk, hogy csak aktív tevékenységgel lehet a békét megvédeni. Azt kell elfogadni, hogy a békéért napról napra tennünk kell.

Végezetül elmondta, hogy fontos az is, hogy a gondolatainkban megmaradjon a stabilitás, ezért napjainkban nagyon fontos az a közös segítség azoknak, akik mély szegénységben élnek, Ezért folyamatosan figyelnünk kell a szegények segélykiáltásaira.

A magyar delegáció megköszöni Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának a részvételhez biztosított 30 ezer forintot. Ugyanakkor elgondolkodtató az, hogy másik két helyre adtunk még be pályázatot és kértünk támogatást az utazáshoz. Az eseményt a Nemzeti Együttműködési alapnál a várakozó lista 997. helyére sorolták be.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.