Macron szerint sajátos európai polgárháborúnak vagyunk a tanúi

Kemény hangvételű beszédben utasította el tegnap az illiberalizmust Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament plenáris ülésén.
 
 

Macron szerint sajátos európai polgárháborúnak vagyunk a tanúi

Kemény hangvételű beszédben utasította el tegnap az illiberalizmust Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament plenáris ülésén.
 
 
 
 
 

Macron szerint sajátos európai polgárháborúnak vagyunk a tanúi

Kemény hangvételű beszédben utasította el tegnap az illiberalizmust Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament plenáris ülésén.

Polgárháborús állapothoz hasonlította Európa politikai megosztottságát Emmanuel Macron, aki kedden beszédet mondott Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. A francia elnök volt a negyedik tagállami vezető, aki kifejtette álláspontját Európa jövőjéről az uniós képviselőtestület előtt.

A politikus a demokrácia és a szabadságjogok védelmének a szükségességét hangsúlyozta mintegy negyven perces felszólalása jelentős részében. „Sajátos európai polgárháborúnak vagyunk a tanúi: mintha a nemzeti önzés és elutasítás politikája elsőbbséget élvezne a bennünket összekötő értékekkel szemben.

Az illiberalizmus egyre növekvő csodálat tárgya” – fogalmazott. Macron szerint a kontinensen nap mint nap meg kell küzdeni az egyének és a kisebbségek jogait védelmező liberális demokráciáért. „Szándékosan használom a liberális demokrácia kifejezést.

A nacionalizmus halálos veszedelem, amely a szakadék szélére sodorhat bennünket és szabadságunk feladásához vezethet. Elutasítom az elméletet, mi szerint a demokrácia tehetetlenségre ítéltetett” – mondta.

A francia elnök felszólította a kontinens demokratikus erőit, hogy ne viselkedjenek „alvajárók” módjára az Európán belül és kívül erősödő nacionalizmussal és tekintélyelvűséggel szemben. „Rossz útra térünk, ha feladjuk demokratikus elkötelezettségünket” – fejtegette. Szerinte új európai szuverenitásra van szükség, amely megvédelmezi a polgárait és válaszol az aggodalmaikra.

A világ nagy átalakulások előtt áll, megrendültek az ipari társadalom alapjai, felborulnak a régóta kialakult politikai és gazdasági egyensúlyok. Ezekre a kihívásokra megoldást kell találniuk Európa felelős vezetőinek – húzta alá Emmanuel Macron.

A francia elnök védelmébe vette a többsebességű Európát, amelyre jó példa az eurózóna és a schengeni rendszer működése. Az EU országai nem tudnak egyszerre haladni, a legbecsvágyóbb tagállamoknak meg kell engedni, hogy előreszaladjanak. Ugyanakkor a különutas együttműködéseknek nyitva kell állniuk mindenki előtt – érvelt. Macron beszédében, majd a hozzászólásokra adott válaszaiban is, többször kitért a migráció kérdésére.

Javasolta, hogy a jövőben közösségi pénzzel támogassák azokat a városokat és régiókat, amelyek menekülteket fogadnak be és integrálnak. Emlékezetes, hogy néhány hónappal ezelőtt Angela Merkel német kancellár is hasonló kezdeményezéssel állt elő.

A francia elnök megerősítette, hogy közös európai menekültpolitikára van szükség, amelynek része a szolidaritásvállalás a külső országokkal és a menekülthullámnak leginkább kitett tagállamokkal. Ennél több részletet nem árult el a francia álláspontról, és nem fejtette ki, hogy egyetért-e a menekültek kötelező elosztására vonatkozó előterjesztésekkel.

Franciaország kész emelni hozzájárulását az EU következő hosszútávú költségvetéséhez, és támogatja, hogy a közösség növelje bevételeit a digitális cégekre vagy a környezetszennyezésre kivetett adókkal – hangsúlyozta Macron. Védelmébe vette az úgynevezett szociális dömping elleni uniós lépéseket, köztük a nyugat-európai tagországokba kiküldött – elsősorban kelet- és közép-európai – munkavállalókra vonatkozó szabályok nemrég elfogadott szigorítását.

Szorgalmazta, hogy a huszonnyolcak egyre több szakpolitikai területen adják fel a tagállami vétózás lehetőségét, meggyorsítva és hatékonyabbá téve a döntéshozatalt. Macron szóba hozta ugyan az eurózóna reformjára vonatkozó elképzeléseit, de ezekről nem beszélt hosszan, vélhetően a német törvényhozásban párhuzamosan zajló vita miatt. forrás nepszava.hu Halmai Katalin, Brüsszel- írása

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.