Közgyűlés, a takarékosság jegyében

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön tartotta meg a soron következő októberi ülését. A huszonöt napirendi pont mellett a képviselők még négy sürgősséggel beterjesztet napirendi pontot tárgyaltak meg. A közgyűlés szinte valamennyi napirendi pontja kapcsolódott a városban élőket érintő energiatakarékossághoz.
 
 

Közgyűlés, a takarékosság jegyében

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön tartotta meg a soron következő októberi ülését. A huszonöt napirendi pont mellett a képviselők még négy sürgősséggel beterjesztet napirendi pontot tárgyaltak meg. A közgyűlés szinte valamennyi napirendi pontja kapcsolódott a városban élőket érintő energiatakarékossághoz.
 
 
 
 
 

Közgyűlés, a takarékosság jegyében

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön tartotta meg a soron következő októberi ülését. A huszonöt napirendi pont mellett a képviselők még négy sürgősséggel beterjesztet napirendi pontot tárgyaltak meg. A közgyűlés szinte valamennyi napirendi pontja kapcsolódott a városban élőket érintő energiatakarékossághoz.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt a közgyűlés résztvevői megemlékeztek a szerdai napon utolsó útjára kísért Debreczenyi Jánosról, aki 1994-2002-között két cikluson keresztül egyéni képviselőként, majd 2006-2010 között polgármesterként teljesített a városházán szolgálatot.

Porga Gyula polgármester a néma fejhajtással járó megemlékezést, valamint az interpellációk és a kérdéseket követően, még a napirendi pontok elfogadása előtt sürgősséggel javasolta négy napirendi pont megtárgyalását:

A Veszprémi Petőfi Színház alapító okiratának módosítását;

Veszprém város parkolási rendszerének átalakításával kapcsolatos előterjesztés elfogadását;

A Szabadidő és Sportszövetséggel kötött megállapodás módosítását, a Jutasi úti sportközpont működésére;

A városi intézmények működéséről szóló Energetikai Tanács beszámolójának elfogadását.

A közgyűlés a sürgősséggel beterjesztésre kerülő napirendi pontokat egyhangúlag elfogadta.

Az Energetikai Tanács által elfogadott koncepciók alapján Porga Gyula a Veszprém MJV polgármestere az alábbi közleményt adta ki:

Tisztelt Veszprémiek!

Az Energetikai Tanács keddi ülésén megtárgyalta azt a szigorú és hatékony intézkedési tervet, amely az az Önkormányzat gazdasági társaságai, kulturális intézményei, valamint a Polgármesteri Hivatal érintett irodavezetői javaslatai alapján készült el. A közgyűlés az alábbi pontokat tárgyalja csütörtökön.

A legfontosabb irányelvek, hogy:

- a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt a földgáz és villamosenergia felhasználás – 2021-hez képest – átlagosan 25 százalékkal csökkenjen,

- az önkormányzat kezelésében lévő bölcsődék, óvodák és szociális intézmények használói, lakói nem fázhatnak,

- minél több sportlétesítményben lehessen a sportolni

- jelentősen korlátozott díszkivilágítás, korszerűsítendő közvilágítás

- a téli időszakban csak a maximálisan kihasznált kulturális terek maradhatnak nyitva

A fenti szempontok betartásával a következő intézkedések születtek:

Nem lakáscélú ingatlanok:

- A volt SZMT Székház csak abban az esetben marad nyitva a téli időszakban, ha a bérleti pályázatra elfogadható ajánlat érkezik. Amennyiben nem, úgy javasoljuk a gázkazános fűtési rendszer teljeskörű leállítását és az épület bezárását a tavaszi időszakig.

- A Mártírok útja 11. irodaház esetében a tulajdonostársakkal közösen azt a javaslatot fogalmaztuk meg, hogy az irodaépületben zárják le a fűtési rendszert, így a gázfogyasztás minimálisra csökkenthető a téli időszakban.

- Az egykori Dimitrov épületben a „Hangár” zenei központ valósulhat meg az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. Az épületben jelenleg felújítás zajlik, eközben temperáló, 10 CO hőmérsékletet biztosít a bérlő az állagmegóvás érdekében.

- A Komakút tér 2. alatti színészházat és játékszínt önkormányzati bérlakásként üzemelteti a ”VESZOL”, továbbá az épületben saját irodákat is fenntartanak, ezért a bérlakások esetében az intézményi díjszabás érvényes. Amennyiben a játékszín bezár, a bérlakások átválthatnak a kedvezményes lakossági tarifára.

Sportlétesítmények:

- A Március 15. utcai sportcsarnok és a veszprémi stadion VKSZ Zrt. üzemeltetésében levő egységeinek az esetében javasoljuk, hogy a téli időszakban a belső terek temperálása 15 Co hőmérsékleten történjen, ami még alkalmas a sportcélú használatra és egyben biztosítja az épületek állagának a megóvását is. A Március 15. utcai tanuszoda őszi karbantartási szünetet követően bizonytalan ideig zárva tart.

- A Wartha Vince utcai Stadion temperáló fűtés mellett üzemel.

- Jutasi úti focipályáknál a sátrat nem üzemelik be.

Óvodák, bölcsődék:

Javasoljuk, hogy az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődék és óvodák a kormányzati igazgatási szünethez igazodva 2022. december 22-től 2023. január 6-ig zárjanak be. A bezárás időszakában városi szinten ügyeletet biztosítunk egy később kijelölt óvodában és bölcsődében.

Szociális intézmények:

- VKTT Dózsavárosi Idősek klubja bezár.

Egészségügyi intézmények:

Társasházban működő egészségügyi intézmények (orvosi rendelők) távhő ellátása lakossági árszabással megoldható (kivétel az Ördögárok u. 5.).

Kulturális intézmények:

- A Veszprém Agóra, támogatva a kisközösségeket, a nehéz időkben is nyitva marad. Sajnos azonban a kisebb közösségi intézmények bezárása, vagy csökkentett időtartamú nyitvatartása elengedhetetlen.

- Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyitvatartása heti három napra korlátozódik, szerda, csütörtök, péntek 9-18 óráig. A könyvtár Komakút tér felőli épületrészből átköltözik az Iskola utcai épületszárnyba, így előbbi fűtése temperáló szintre csökkenthető. A fennálló korlátozó intézkedések a fűtési szezon végéig állnak fent.

A Dózsavárosi klubkönyvtár felújítás miatt zárva tart, a Március 15. klubkönyvtárban zajló közösségi tevékenységeket a Jutasi köztérbe helyezzük át.

- Veszprémi Petőfi Színház az új épületet átveszi üzemeltetésre, de tavaszig nem használja, csak temperáló fűtéssel működik. Az intézmény energiamegtakarítási intézkedései keretében alkalomszerűen használ csak tereket, illetve bezárta a Latinovits Bujtor Játékszínt, a Műhelyházat, illetve személyi átszervezésekkel csökkenti a költségeit.

- Laczkó Dezső Múzeum temperáló fűtéssel működik minden épületrészben a felújítás alatt. A Várbörtön jelenleg nincs használatban, így nincs energia-fogyasztása. A Hősi Kapu, az ajándékbolt és a Tűztorony jelenleg zárva tart, a Látványraktár fűtése temperáló, a főépületben 18 CO a hőmérséklet, a felsőörsi raktárban pedig nincs fűtés. Az intézmény december 21. és január 9. között home office munkarendben működik. A Török Ignác 5. szám alatti Látványraktár temperáló fűtés alkalmazása mellett zárva tart.

- Művészetek Háza november 30-án bezár és január 18-án nyit ki a látogatók számára, addig csupán szombat és vasárnap látogatható. A Dubniczay-gyűjtemény november 30-ig tart nyitva, míg a Vass gyűjtemény október 16-án bezárt. A Csikász Galéria november 30-tól január 18-ig zárva tart. A temperáló fűtés ezekben az épületekben a műemléki helyszín miatt 16 CO, az építményekben egyébként felújítási munkálatok zajlanak.

Közvilágítás, díszvilágítás

A díszvilágítást lekapcsoljuk, a karácsonyi fényeket minimalizáljuk.

Elindítjuk a közvilágítás korszerűsítéséről a közbeszerzést, így 7700 lámpatestet megújítunk.

VKSZ Zrt. szervezésében energiamenedzsment szervezet alakult, melynek feladata a közszolgáltató a belső hőmérséklet csökkentése az általa fenntartott intézményeknél, valamint a temperáló fűtés optimális beállítása hétvégenként.

Amennyiben maradéktalanul sikerül teljesíteni a tervezett intézkedéseket, úgy mindösszesen 1,14 milliárd forintot takarít meg az önkormányzat.

Porga Gyula polgármester
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.