6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is importálnak feldolgoznivaló csigát.
 
 

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is importálnak feldolgoznivaló csigát.
 
 
 
 
 

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is importálnak feldolgoznivaló csigát.

Átadták a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsigákat feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemét pénteken Kisvárdán. A mintegy 6,5 milliárd forintból felépített és több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény avatóján Kötél Bernadett, a beruházó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon szinte alig fogyasztják a természetben gyűjtött éticsigát, a frankofón országokban azonban - különösen Franciaországban - az egyik legkeresettebb ínyencség közé tartozik.

A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az 1991-ben alapított IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében jelenleg is termel, a társaság francia tulajdonosa a növekvő piaci igényt szeretné a csiga és a fagyasztott tésztafélék összekapcsolásával, a Kisvárdán lévő korszerűbb technikai színvonal segítségével kiszolgálni. A zalaszentgróti üzemben évente mintegy ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel.

A családi vállalkozásként működő cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát. Magyarországról a szigorú kvótakorlátozás szerint csak április 1. és június 15. között, összesen maximum kétezer tonna gyűjthető az élő éti csigából, amelyből a társaság a jövőben évi 400-500 tonnát szeretne felvásárolni.

A kisvárdai gyár termékeit száz százalékban exportálják, az elsődleges piac Franciaország lesz.

A kisvárdai beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.

A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. a 2017 áprilisától 2018 márciusig terjedő gazdasági évében 118 munkavállalót foglalkoztatott és 4,4 millió eurós (1 milliárd 450 ezer forint) nettó árbevétel mellett 12 ezer eurós (csaknem 4 millió forint) adózott eredményt realizált. Az előző üzleti évben a cég nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró, nyeresége pedig 137 ezer euró volt.

2018 júniusában arról beszélt Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke, hogy vergődik a magyar éticsiga ágazat. A 2016 óta hatályos új törvényekben egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, csökkentek az adminisztrációs terhek és az gyűjtésre kirótt adó, viszont alig van valaki, aki szüretelne, mert "elment a kedvük”, annyi molesztálást kaptak a rendőröktől. Forrás hvg.hu.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.