Döntöttek: felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Az Európai Néppárt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, 190 igen és 4 nem szavazat mellett – írja a nepszava.hu.
 
 

Döntöttek: felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Az Európai Néppárt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, 190 igen és 4 nem szavazat mellett – írja a nepszava.hu.
 
 
 
 
 

Döntöttek: felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Az Európai Néppárt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, 190 igen és 4 nem szavazat mellett – írja a nepszava.hu.

"A Fidesznek immár nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt az üléseinken és nem szavazhat" - kommentálta a döntést Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben, azt követően, hogy az Európai Néppárt (EPP) szerda délutáni közgyűlésén megszavazták, hogy a Fidesz önként felfüggeszti tagságát a szervezetben. A közös megegyezéssel elkerülték, hogy kizárják a magyar vezető kormánypártot a konzervatív pártcsaládból. A javaslat mellett 190 szavazat állt mindössze 4 ellenében, vagyis a Fidesz is megszavazta ezt a megoldást.

Izgalmas és tanulságos vita után vagyunk – kezdte értékelését a magyar miniszterelnök. Kifejtette, hogy szerinte nem a Fideszről, hanem az Európai Néppárt jövőjéről szólt az utóbbi hetek vitája, és a mai szavazás. Ezután arról beszélt, a pártcsalád különlegessége, hogy egymástól távol eső pártokat próbál egyben tartani, ami eddig jól sikerült, hiszen a Néppárt az EU legnagyobb politikai ereje.

Az EPP és az unió jövője szempontjából viszont meghatározónak nevezte a pártcsalád bal- és liberális oldalán álló 13 párt jövőjét, amely a Fidesz kizárását javasolta. A Fideszről tartott vita különlegessége Orbán szerint, hogy az a választási kampány előestéjén zajlott, s a tétje az, mi legyünk változatlanul a legerősebb pártcsalád az unióban, vagy sem.

"Kértem a 13 párt elnökét, vonják vissza indítványaikat, de ők ragaszkodtak a kizárásunkhoz, mi pedig azt szeretnénk, ha hosszabb távon az EPP kiegyensúlyozott maradna és ez feltételezi a keresztény nézeteket valló Fidesz bennmaradását is"– tette hozzá.

A Fidesz elnöke bejelentette, hogy az osztrákok hasonló helyzetben 2002-ben alkalmazott megoldási forgatókönyvet vette elő, amikor a Néppárt szintén felkért 3 bölcs embert, vizsgálják meg a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt hatását. A most megnevezett három vezető – mondta Orbán Viktor – majd jelentést készít, ami alapján el lehet dönteni, hogy maradjon-e a Fidesz a néppártban vagy nem.

A háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja pedig az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz. Schüssel kancellár akkor vizsgálat alatt állt, most ő vizsgálhat, ami azt mutatja, 20 év múlva ő fog így vizsgálódni hasonló esetben – ütötte el tréfával a kérdés élét.

A magyar tárgyalódelegációt Novák Katalin, a Fidesz alelnöke vezeti, tagja lesz Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára és Szájer József, a párt jelenlegi EP képviselője lesz – ismertette a személyi döntést Orbán Viktor.

Ami biztos – jelentette ki a miniszterelnök, az osztrákokhoz hasonlóan nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni a Fidesz tagságát, mert ez a párt négy választást nyert Magyarországon. Ezért mi egyoldalúan felfüggesztjük a tagságunkat az EPP-ben, de a európai parlamenti választási kampányba közösen vágunk bele – jelentette be, hangsúlyozva, hogy jó döntést hoztak, a választás után szabadon dönthetnek az együttműködés folytatásáról vagy megszüntetéséről.

Kérdésre válaszolva határozottan kijelentette, hogy a párt új uniós képviselői a májusi választás után még biztosan nem ülnek be a néppárti frakció padsoraiba, a végleges döntést pedig a bizottsági vizsgálat jelentésének fényében hozzák meg. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.