Elképzelések az uniós pénzek felhasználására

Ismerté váltak a 2014-2020 közötti időszak Európa Uniós támogatásának felhasználási tervei.
 
 

Elképzelések az uniós pénzek felhasználására

Ismerté váltak a 2014-2020 közötti időszak Európa Uniós támogatásának felhasználási tervei.
 
 
 
 
 

Elképzelések az uniós pénzek felhasználására

Ismerté váltak a 2014-2020 közötti időszak Európa Uniós támogatásának felhasználási tervei.

A pénteki sajtótájékoztatón váltak ismerté a kormány, a megye, valamint Veszprém városának a következő hét évében várható fejlesztési elképzelései.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásáért felelős államtitkára a bevezetőjében, a 2007 és 2013 közötti időszak fejlesztésének legfontosabb eredményeire emlékeztetett.

Az elmúlt időszakra 8200 milliárd forint volt előirányozva, de ettől a tervezettől közel 1000 milliárddal többre lehetett pályázni. Ebből az összegből a gazdaság fejlesztésére 1650 milliárd a 29 ezer kis- és középvállalkozásokhoz került. Ez a teljes támogatás 20 százaléka volt. Közlekedési struktúra fejlesztésére 1400 kivitelezővel kötöttek szerződést, ennek köszönhetően 236 km vasúti pálya, 855 km kerékpárút, 527 km új út készült el és 2274 km út került felújításra.

Az államtitkár az elkövetkezendő hét évvel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány ebben az időszakban előreláthatólag 12 ezer milliárd forinttal gazdálkodhat. Előrelépés ez annyiban, hogy a támogatás 661 ezer forint/főről, a következő ciklusban 710 ezer forint/főre növekedik. A kormány jövőbeni elképzelése szerint a gazdaságfejlesztésre fordítható összeg jelentősen nő, ami azt jelenti, hogy az összes támogatás 60 százalékát fogják a gazdaság élénkítésére felhasználni.

A kormány terve az, hogy 2017. júniusáig ki kell írni az Európai Uniós pályázatokat, hogy a gazdaság szereplői időben tudják elkészíteni az üzleti terveiket és minél előbb lehessen lehívni az uniós támogatásokat.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a kormány számára nagyon fontos a nemzeti infrastruktúra kiépítése és ennek keretén belül a közlekedés fejlesztése mellett egy lakásépítési programot is szeretnének beindítani.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ismertette, hogy a megye az elkövetkezendő ciklusban 45 milliárd 165 millió forinttal gazdálkodhat. Ezt az összeget az integrált területfejlesztési operatív program (TOP) keretében kívánják felhasználni.

A megyei önkormányzatnál a program keretében hét prioritást fogalmaztak meg, amelyből ötben csak a testület dönthet.

Az első: a térség gazdasági környezetének a fejlesztése. Második: a vállalkozásbarát megtartó települések segítése. Harmadik: az alacsony széndioxid kibocsájtású gazdaságra történő áttérés ösztönzése. Negyedik: a helyi közösségi szolgáltatások és a társadalmi együttműködés fejlesztése. Ötödik: a foglalkoztatás kiterjesztése és a társadalmi együttműködés helyi programjainak a megvalósítása.

Porga Gyula polgármester Veszprém város jövőbeni fejlesztési terveiről beszélt. A város 2007 és 2013 között, 20 milliárd támogatási forrással gazdálkodott.

A jelenlegi előirányzat szerint Veszprém 11,5 milliárd forintot tud garantáltan a fejlesztésekre fordítani, Ez az, ami biztos forrás és ezen kívül a város még pályázhat más forrásokra is. Reális esélye van tehát annak, hogy a város az elmúlt ciklusban felhasznált összeget meghaladó támogatásokhoz juthat

. Veszprém városa terveiben is kiemelt, 60 százalék feletti összeget biztosít a gazdaság fejlesztésre. Ezzel kívánják megerősíteni a jelenleg meglévő önkormányzati tulajdonú társaságokat. Kiemelt fejlesztést hajtanak végre még a közszolgáltatás kiszélesítésében, a népességmegtartó program megvalósításában, a városi közlekedésben, az egészségügyi és szociális intézmények korszerűsítésében.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.