Ellenzéki értékelés a város elmúlt évéről

A kirakat és ami mögötte van –címmel tartott szerdán évértékelő ajtótájékoztatót Veszprémben a három ellenzéki párt, az MSZP. az LMP, valamint a Párbeszéd önkormányzati képviselője.
 
 

Ellenzéki értékelés a város elmúlt évéről

A kirakat és ami mögötte van –címmel tartott szerdán évértékelő ajtótájékoztatót Veszprémben a három ellenzéki párt, az MSZP. az LMP, valamint a Párbeszéd önkormányzati képviselője.
 
 
 
 
 

Ellenzéki értékelés a város elmúlt évéről

A kirakat és ami mögötte van –címmel tartott szerdán évértékelő ajtótájékoztatót Veszprémben a három ellenzéki párt, az MSZP. az LMP, valamint a Párbeszéd önkormányzati képviselője.

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője értékelése bevezetőjében elismerte azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt év során megvalósultak és jelentős hatással bírnak a város életére. A sportuszoda, a jégcsarnok, valamint a tornacsarnok felépítése és átadása, fontos beruházásnak tekinthetők. A város előrelépett az északi iparterület útfejlesztésében és kivásárolta a volt bútorgyár területét, valamint a szakszervezeti székházat, de minőségi fejlődés történt a tömegközlekedésben az új buszok megvásárlásával.

Pozitív hatással lesz a város életére az, hogy folytatódik a 8-as főút déli elkerülő szakaszának építése külön szintű csomópontokkal. A beruházás kivitelezésében problémának találják azt, hogy az útszélesítések sok esetben a város lakóházai felé történtek, ami az ott élők nyugalmát zavarhatja meg.

Az ellenzék támogatta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési elképzeléseit. A projekt megvalósítása során kifogásolják, hogy sok esetben a koncepcióból nem volt látható az, hogy a megvalósuló fejlesztés a későbbiekben önfenntartó tud maradni. Ez abból is adódik, hogy a projektről szóló döntéseket nem a közgyűlés, hanem egy erre a célra alapított munkacsoport hozta meg és az ellenzéknek semmilyen felügyeleti, ellenőrzési jogköre nem volt a fejlesztés tervezése és végrehajtása során.

A politikus külön kiemelte, hogy a város vezetése által a rendezvény „egyik mágnesének” tartott, Digitális Élményközpont már nem valósulhat meg és nem tudni mi lesz a szikvíz parkoló kiürített területével. Ugyanígy kérdéses a belvárosban lévő egykori bútorgyár iroda épületének és környékének a sorsa is.

Hartmann Ferenc az elmúlt év negatív hozadékaként említette azt az évi 852 millió forintos kormányzati adómegvonást, ami a közintézmények és önkormányzati cégek működéséből az előttünk álló évben hiányozni fog.

A hiányt az is növeli, hogy a polgármester szerint a V-Busz vezetői „átverték” a város vezetését 1,7 milliárd forint veszteséget okozva. A kérdés csak az, hogy az ezzel kapcsolatos számonkérés miért maradt el?

A kirakat mögötti dolgokkal Gertsmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője foglalkozott, a gazdasági és közlekedési szempontokat helyezve előtérbe.

Gazdasági vonatkozásban hiányolta azt, hogy nincs a város vezetésének elképzelése a Veszprém – Szentkirályszabadja repülőtér hasznosításáról, valamint a lakóépületek energetikai felújításának beindításáról. Késik a vásárcsarnok műszaki és működési megújítása, pedig ennek a VEB 2023 EKF programjaiban a térség gasztronómiai értékeinek bemutatása során kiemelt szerepet kellene biztosítani.

A politikus nagy problémának tartja azt, hogy a bérlakás programban az elmúlt évben sem történt előrelépés, és ebben a megyei jogú városok összehasonlításában a sereghajtók közé tartozunk. A bérlakásépítés nagyban hozzájárulhatna az egészségügyi, óvodai és szociális ágazatban meglévő krónikus szakemberhiány megszüntetéséhez.

Megállapította, hogy a szociális ellátó hálózat szűk keresztmetszetű, sokan várnak bentlakásos idősotthoni elhelyezésre, ellátásra, de az is látható, hogy az önkormányzat nem elég aktív a tulajdonában lévő oktatási célú ingatlanok felújítások elősegítésében.

Gerstmár Ferenc közlekedési szempontból hiányolta a Modern Városok Program keretében elsők között megvalósításra tervezett Aranyosvölgyi hidat, a vasút és környékének rendbetételének megkezdését, valamint a város élhetőségét javító P+R parkolók kialakítását.

Végezetül Hartmann Ferenc ismertetett néhányat azokból a javaslatokból, amelyeket az év során az ellenzéki oldalról a város vezetése felé tettek és kiemelte, hogy ezeknek csak töredékét vette figyelembe a fideszes városvezetés.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.