Jó év elé nézünk

Így köszöntötte a megye településeinek vezetőit január 15-én Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke.
 
 

Jó év elé nézünk

Így köszöntötte a megye településeinek vezetőit január 15-én Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke.
 
 
 
 
 

Jó év elé nézünk

Így köszöntötte a megye településeinek vezetőit január 15-én Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke.

A Megyeháza Szent István termében megtartott évindító ünnepség résztvevőit Dr. Márfi Gyula érsek köszöntötte. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy napjaink nagyon fontos kérdése az, hogy az állam és az egyház kapcsolata hogyan alakul.

Több olyan történelmi tapasztalat van, amit a ma emberének meg kell ismernie és ezekből le kell vonni a tanulságokat. Volt olyan időszak, amikor az állam túlzott befolyással bírt az egyház életére. Előírta, hogy hány szentmise legyen, de még azt is, hogy az oltáron mennyi gyertyát gyújthatnak. A befolyásukkal teljesen felszámolták az egyházak önállóságát.

Másik történelmi tapasztalat az, amikor az egyház avatkozik be az állam ügyeibe és hoz sajátos törvényeket. Ilyen napjainkban az Iszlám Állam vallása a muszlim, ami nagyon határozottan beleszól az állam és ott élő emberek mindennapi életébe.

Az érsek szerint a két szélsőséges helyzet nagyon rossz állapotokat teremthet, de teljesen szétválasztani a kettőt nem is lehet. Az egyén ugyanis polgára az államnak, de egyben tagja is lehet az egyháznak. A kettő nem keveredhet össze, de kategorikusan szét sem választható.

Márfi Gyula úgy érzi, hogy a mai Magyarországon az állam és az egyház kapcsolata mintaszerűnek mondható. Az állam segíti az egyház törekvéseit abban, hogy a szociális, az egészségügyi és az iskolai rendszerben legyenek választható alternatívák. Ennek fejében az egyháznak is tiszteletben kell tartania a nem hitélethez kapcsolódó személyi igények kielégítését.

Egy normálisan működő egyháznak és államnak meg kell találnia azt a tisztességes együttműködési formát, ami segíti a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést és fejlődést- hangsúlyozta köszöntője végén Márfi Gyula érsek.

Az évnyitó ünnepségen a pohárköszöntőt Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondta. Kiemelte, hogy a 2016–os év a pályázatoké és ha ezt az érintettek békében, toleránsan tudják majd a feladatokat kezelni, akkor a megyének jó éve lesz.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.