Szóváltás Weber és Szájer között az EPP frakcióülésén

A Fidesz két képviselőjét is jelöli az EP alelnökének – írja a nepszava.hu.
 
 

Szóváltás Weber és Szájer között az EPP frakcióülésén

A Fidesz két képviselőjét is jelöli az EP alelnökének – írja a nepszava.hu.
 
 
 
 
 

Szóváltás Weber és Szájer között az EPP frakcióülésén

A Fidesz két képviselőjét is jelöli az EP alelnökének – írja a nepszava.hu.

Járóka Líviát és Kósa Ádámot is javasolja a Fidesz európai parlamenti delegációja az EP alelnöki posztjára – értesült a Népszava. Az Európai Néppárt (EPP) frakciója várhatóan ma esti ülésén dönt arról, hogy ki legyen az a két vagy több kereszténydemokrata EP-képviselő, aki a testület elnökségében foglalhat helyet.

Számuk attól függ, hogy az EPP-s lesz-e a parlament elnöke, akit a tervek szerint szerdán választanak meg. EU források lapunknak azt mondták: a magyarok esélye megcsappant a pozícióra azután, hogy az Európai Néppárt hétfő esti frakcióülésén heves szóváltás alakult ki egyrészről Daniel Caspary, a német CDU delegációvezetője, Manfred Weber frakcióvezető és másrészről a fideszes Szájer József között. Szemtanúk szerint a vita azután robbant ki, hogy a magyar politikus hosszú beszédet tartott a közösségi intézmények vezetőinek jelöléséről rendezett vitában.

Ebben kifejtette: a néppártnak határozottan el kell utasítania a holland szocialista Frans Timmermans jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Orbán Viktor miniszterelnök véleményét visszhangozva arról beszélt, hogy az Angela Merkel által is előterjesztett javaslat szembemegy az EPP elemi érdekeivel és megvalósulása súlyos károkat okozna a pártcsaládnak.

Daniel Caspary visszautasította a bírálatokat, és a fideszesek szemére vetette: pontosan ők voltak azok, akik nem csak visszavonták támogatásukat a néppárt vezető jelöltjének választott Manfred Webertől, hanem még hevesen kampányoltak is ellene a májusi választások előtt.

Ezután szóváltás alakult ki Manfred Weber és Szájer József között is, akiknek a viszonya forrásaink szerint egyébként sem feszültségmentes.

A bajor frakcióvezető egyebek között azt mondta: ne kérjék számon a párton az egységet olyanok, aki megbontották azt. Úgy tudjuk, hogy a frakcióülésen néhány EP-képviselő osztotta a fideszesek álláspontját, mondván: Frans Timmermans jelölése valóban elfogadhatatlan az Európai Néppárt számára. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.