Gasztro fesztivál négy nap, három helyszínen
A Jezsuita templom és környezete különleges környezetet ad a négy napon át tartó a minőségi ételeknek és italok rendezvényeinek, ahol a régió legjobb éttermei, valamint borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopokat is rendeznek, a mesterkurzusok mellett két vendég ország, Japán és Spanyolország gasztronómiai különlegességei várják a völgybe látogatókat.
Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. sajtófőnöke a szerdai sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a VEB 2023 programjai során 116 település fog bemutatkozni programjaival és hagyományaival. Ennek sikerét igazából az adhatja meg, ha ezek a helyi bemutatkozások minél színesebbek és sokrétűbbek lesznek. A települések gasztronómiai programjai ezt a sokrétűséget segíthetik elő. A Kolostorok völgyében megrendezésre kerülő Balaton Wine&Gourmet is egy olyan rendezvény lesz, ami nagy érdeklődésre tarthat számot.
Kiemelte, hogy a gasztronómiának mindig is jelentős helye volt a történelmünkben és a kultúránkban, ezért a gasztronómia értékek mentén történő bemutatása egyben a múlt felidézését is jelenti.
Porga Gyula polgármester elmondta, hogy már a pályázatírásakor is szövetségeseket kerestek a programok kiszélesítéséhez a Bakony Balaton térségében, ezzel a partnerséggel szeretnék „túllépni” a megszokásokat, és egy új minőséget teremteni. A jövőt illetően a gasztronómiában meghaladni az elmúlt évtizedeket és ezzel is új színt vinni az érintett térség vendéglátásába. A Balatoni Kör a kezdettől az elképzelések mellé állt és támogatták ezeket a törekvéseket.
Másik fontos törekvésük volt az, hogy olyan programokat kell elindítani, ami a jövőben is ide hozza a turistákat és hosszú távon fel tudja kelteni a vendégek érdeklődését.
Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, egyetértett abban, hogy a gasztronómia az ország kultúrájának szerves részét képezi. Azt vallja, hogy a Balaton régiónak sajátos íz világa van, ami a hagyományai miatt nagyon sokszínű és változatos. A rendezvény azért is fontos, mert itt a külföldnek be lehet megmutatni ennek a sokszínűségnek az értékeit.
Dobosi Győző, borász, a Balatoni Borrégió elnöke szerint bármerre indulunk el Veszprémből mindenütt szőlő ültetvényeket láthatunk és el lehet azt mondani, hogy a borászat tájépítő jelleggel is bír. A balatoni borok különleges és nagyon híres minőséget képviselnek. Azt is ki kell emelni, hogy a borivás kultúrája mennyire fontos, mert este egy pohár bor mellé leülni és elbeszélgetni, különös hangulatot teremthet.
Mészáros Zoltán, a Balaton Wine&Gourmet ügyvezető igazgatója, hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény már a pályázati anyagban is fő programként szerepelt. Legfőbb céljuk az, hogy a négy napban a mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében népszerűsítsék a balatoni gasztronómia és a borászati termékek íz világát, sokszínűségét. Ehhez nagyon jó környezetet biztosít a Jezsuita templom és környéke, ahol négy napon keresztül változatos kulturális eseményekkel fognak találkozni a völgye látogatók.
Tungli Péter, a Balaton Wine&Gourmet programigazgatója, elmondta, hogy az eseményeket három helyszínre tervezték. A templomban tehetséges amatőr művészek fognak bemutatkozni. A fő programok a nagy-színpadon lesznek látogathatók. A harmadik helyszín a szakmai „élménysátorban” lesz, ahol óránként vezetnek szakmai kurzusokat és mutatják be a Balatoni borvidék jellegzetességeit és borait. Kitüntetett főszerepben lesz az olaszrizling, a termesztésétől a hagyományos és korszerű feldolgozásáig.
A hazai bortermelők mellett a borok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre. Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája kapott meghívást, akik vissza is jelezték a részvételi szándékukat.