Színvonalas programok a Gizella Napokon

Veszprém belvárosában és a várban szombaton nagyon sok programot szerveztek, a terek megteltek az érdeklődő látogatókkal.
 
 

Színvonalas programok a Gizella Napokon

Veszprém belvárosában és a várban szombaton nagyon sok programot szerveztek, a terek megteltek az érdeklődő látogatókkal.
 
 
 
 
 

Színvonalas programok a Gizella Napokon

Veszprém belvárosában és a várban szombaton nagyon sok programot szerveztek, a terek megteltek az érdeklődő látogatókkal.

Az időjárás is kegyeibe fogadta szombaton a szabadtéri programokat, ezért több százan látogattak ki a Gizella Napi programok helyszíneire. A Kossuth utcából induló színes menetet végig az útvonalon nagyon sokan kísérhették figyelemmel. A királyi pár szikrázó napsütésben érkezett meg a várba.

A várban felállított színpadon Dr. Cser-Palkovcs András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Hangsúlyozta, hogy a két történelmi várost már ezer éve nagyon sok szál fűzi össze. Amíg Székesfehérvár a királyok, addig Veszprém a királynék városa. Közös a hasonlóság abban, hogy ezeket a történelmi hagyományokat a polgáraik nagy szeretettel ápolják. A Szent Család - István, Gizella, Imre herceg – már azokban az időkben felismerte, hogy mi a nemzet érdeke, amelyet életük során képviselniük kell. Ezért emlékük ápolása és tisztelete nem csak kötelessége a két városnak, hanem felelőssége is.

A történelmi kötelékek mellett közösek a hagyományok abban is, hogy mind a két megyeszékhelynek jelentős katonai gyökerei vannak és az élsportban is jelentős eredményeket tudnak felmutatni. A polgármester végezetül sok siker kívánt Veszprém kézilabdásainak az előttük álló nemzetközi megmérettetéshez.

Az ünnepi beszédet követően kiosztásra kerültek a Gizella Díjak, amelyeket Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere adta át.

2014-ben Gizella Díjat kapott a Hangvilla tervezői gárdája, az új kulturális központ megalkotásában végzett munkájukért.

A Rovaniemi Finn- Magyar Társaság a két nép közötti kulturális és barátsági kapcsolatok ápolásáért.

A Vad Frutti zenekar, a város zenei életében betöltött szerepéért.

A díjak átadását követően a „Katonák Köszönti Veszprémet” blokkban először a Légerő Zenekar adott nagy sikerű koncertet.

A Honvéd Táncszínház előadása előtt ünnepi köszöntőt mondott Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Köszöntőjében elmondta, hogy a város nevének hallatán két dolog jut az emberek eszébe. Az, hogy Veszprém a királynék és a katonák városa. Mindig azt tapasztalta, hogy a Veszprémben szolgáló katonák nagy szeretettel beszélnek a városukról. Ez a tisztelet érezhetően szívből jön és ez egyben a büszkeség hangja is. Büszkék erre a városra, azokra a történelmi hagyományokra, amelyekkel naponta találkozhatnak a városban.

A tábornok megerősítette azt, hogy Veszprém valóban régi katonai múlttal és történelemmel rendelkezik. Az altiszt képzés beindítása is ehhez a városhoz kötődik, ami 90 évvel ezelőtt kezdődött el, a jelenlegi megyei levéltár épületében. Ennek tiszteletére ebben az évben itt Veszprémben fogják a végzős altisztjeiket felavatni. A városban teszik le az esküjüket, amelyben megfogadják, hogy mindenkor és bármilyen körülmények között megvédik az országot és annak polgárait.

Végezetül megköszönte azt a lehetőséget, amit a város számukra ennek a megrendezéséhez biztosít.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.