Javaslat az együttműködésre

Az MSZP Európai Uniós politikájáról adott tájékoztatást Ujhelyi István, a szocialisták uniós parlamenti képviselőjelöltje.
 
 

Javaslat az együttműködésre

Az MSZP Európai Uniós politikájáról adott tájékoztatást Ujhelyi István, a szocialisták uniós parlamenti képviselőjelöltje.
 
 
 
 
 

Javaslat az együttműködésre

Az MSZP Európai Uniós politikájáról adott tájékoztatást Ujhelyi István, a szocialisták uniós parlamenti képviselőjelöltje.

A tájékoztatón megjelenteket Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém Megyei elnöke köszöntötte. A téma felvezetéseként emlékeztetett arra, hogy két hét van még a választásokig. Sok helyről lehet azt hallani, hogy nem elég intenzív a kampány. Az elnök viszont úgy látja, hogy az Európai Uniós kampányban már eddig is több ellentmondás került a felszínre.

Ezek közül egy tényezőre hívta fel a figyelmet. Az akáccal kapcsolatban 2012. június 26-án született meg az a 125-ös kormányrendelet, amelyet Orbán Viktor írt alá. Ebben a kormány a fehér és a gyalog akácot besorolta az „inváziós fás szárú növények” közé, amit hivatalból irtani kell és nem használható pótlásra.

Most meg érdekes módon szabadságharcot indítunk az unió ellen a védelmük érdekében- mutatott rá az elnök. Amennyiben ez a rendelet nem így születik meg, akkor az Európai Unióban az akác nem kerül be az inváziós fajok közé. A magyar erdészek véleménye az, hogy ez a fa nem ide való, pedig ez már több mint háromszáz éve jelen van az országban.

Azt is mondják rá, hogy az akác a szegény emberek fája, hiszen az egyetlen olyan tüzelőanyag, ami akár nyersen is alkalmas a tüzelésre. Nem kell évekkel előbb a fát valakinek megvásárolnia ahhoz, hogy fűteni tudjon vele. A másik nagyon híres termékünk az akácméz, amiből Európában nálunk van a legtöbb és ezzel javítják fel a gyenge minőségű mézeket. Két okunk is van tehát, amiért azt mondjuk- emelte ki a politikus - hogy meg kellene tartani az akácfát.

Sok vita van az erdészekkel abban, hogy nem csak vegyszerrel lehet megállítani a terjedését. Rengeteg kézimunka szükséges a visszaszorításához azért, hogy mint egy agresszív növény ne hatoljon át más területekre. A politikusnak az a véleménye, hogy ott viszont élhessen és éljen ahol jelenleg is megtalálható.

Ebben a kérdésben nem háborúzni kellene az Európai Unióval, hanem a tárgyalások keretében megegyezni.

Ugyanez a helyzet a pálinkával is – mondta az elnök. Az Európai Unió kapcsán nem a pálinkáról, hanem a gyümölcs párlatok adózásáról van szó. A kormány nagyvonalúan odafigyelt arra, hogy a kisembereknek nem a pálinkafőzést engedte meg, hanem a gyümölcspárlat készítést.

A pálinka törvény sokkal szigorúbb annál, minthogy mindenki otthon főzzön 50 liter pálinkát. Ezért sokan a pálinkára hivatkoznak, holott a pálinkát olyan adótartalommal és kedvezménnyel hozhatnák forgalomba ahogy mi akarjuk, ugyanis a pálinka, hungarikum. Ennek európai védettsége van, sőt két osztrák tartomány kivételével Európában még a nevet sem használhatják.

A kormánynak itt elsősorban a saját fejében kellene rendet raknia, utána tárgyalni az európai bizottsággal.

Gőgös Zoltán még egy tényt emelt ki, ami miatt a szocialisták a kapcsolatok bővítése mellett vannak. A magyar mezőgazdaság évi 400 milliárd forint támogatásban részesül és ez alanyi jogon jár azoknak, akik megfelelnek az uniós előírásoknak. Az ágazat nyeresége 120 milliárd forint.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy 300 milliárd forint élelmiszer áremelkedés következne be akkor, ha ez a támogatás megszűnne. Ugyanis az ágazat termelési költségeit valakinek ki kellene fizetnie. Most ezt megteszi a magyar vásárló helyett a közös európai kassza. Ezért nem érthetőek azok a követelések, hogy zárjuk le a piacainkat, mert ha ezt megtennénk, nem tudnánk kifizetni a saját megtermelt termékeinket sem.

Ujhelyi István szerint a Gőgös Zoltán által elmondottakból is látni, hogy a kormány a saját hibáit, kudarcait rendszeresen megpróbálja az európai unós jogszabályok hibájaként feltüntetni.

Teszi ezt úgy, hogy súlyosan sérti a hosszú távú magyar érdekeket. Hiszen a következő években mintegy 10 ezermilliárd forint fejlesztési forrás hívható majd le. A kormány mostani magatartása az unióval szemben veszélyezteti a pénzek hazánkba való bejutását. A jelenleg folyó kampányban nem érdekük, hogy bemutassák azt, hogy mit köszönhet az ország és ezen belül Veszprém megye az Európai Uniónak. Ebben a megyében az elmúlt időszakban 150 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, iskolák, utak, egészségügyi és turisztikai létesítmények kerültek átadásra.

Amennyiben Orbán Viktorék tovább folytatják a szabadságharcukat és nem hajlandók tudomásul venni, hogy az ország érdekében korrekt, de következetes párbeszédre van szükség, akkor a következő hét évben kockáztatják a tervezett 10 ezer milliárd forint lehívását.

A politikus a szocialisták következő évek legfontosabb feladatának a munkahelyek magyarországi teremtését tekintik. Garantált, európai szintű minimálbért, valamint európai uniós forrásokból a fiatalok munkanélküliségének a teljes felszámolását tűzték ki célul. Ujhelyi István szerint ezekhez a programokhoz az európai szocialisták támogatását már elnyerték.

A képviselő megerősítette, hogy a szocialista parlamenti képviselők a magyar emberek érdekeinek képviseletében kompromisszum készek és együttműködők lesznek a fideszes uniós parlamenti képviselőkkel.

A politikus egy személyes vállalást is tett, amiben megerősítette, hogy egyben a megye uniós képviselője is lesz. Ez azt jelenti, hogy rendszeres fogadóórákat fog tartani és akár az önkormányzatok, a vállalkozók, a civil érdek-képviseleti szervezetek felvetéseit, kérdéseit eljuttatja Brüsszelbe.

Végezetül kérte azokat, akiknek hozzátartozói külföldön dolgoznak, hívják fel a kint élők figyelmét arra, hogy 17-ig lehet kérni a felvételüket a választási listára.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.