Több mint 300 milliós költekezéssel startolt a Gül baba türbéjét fenntartó alapítvány

Már az indulás évében sokat költött a türbére az állami szervezet, amit kuratóriumi elnökként a miniszterelnök török jóbarátja, Adnan Polat vezet.
 
 

Több mint 300 milliós költekezéssel startolt a Gül baba türbéjét fenntartó alapítvány

Már az indulás évében sokat költött a türbére az állami szervezet, amit kuratóriumi elnökként a miniszterelnök török jóbarátja, Adnan Polat vezet.
 
 
 
 
 

Több mint 300 milliós költekezéssel startolt a Gül baba türbéjét fenntartó alapítvány

Már az indulás évében sokat költött a türbére az állami szervezet, amit kuratóriumi elnökként a miniszterelnök török jóbarátja, Adnan Polat vezet.

2018 őszén nyitotta meg kapuit a Gül baba türbéje, erre 321 millió forint állami támogatást költött el a működtetésére létrehozott alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke az Orbán családhoz sok szálon kötődő török oligarcha - írja a hvg.hu, a szervezet saját beszámolójára hivatkozva.

Mint a hírportál az alapítványtól megtudta, a pénz nagy része, 257 millió forint anyagjellegű ráfordításokra ment el, vagyis dolgokat és szolgáltatásokat vásároltak, 60 milliót pedig személyi jellegű ráfordításokként- vagyis kifizetésként – könyveltek el.

A magas költségeket azzal magyarázta az alapítvány hogy „szervezésében szinte minden programon ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők, így például a Gül Baba Kulturális Központban szervezett kézműves és festő workshopokon, hangszerbemutató koncerteken, anyák napi fotózáson, gyereknapon stb. Ezen kívül többek között az iskolás csoportok számára ingyenes a tárlatvezetés is.”

A hírportál szerint az alapítványt a magyar állam 2017-ben egy Comitatus nevű kft.-n keresztül hozta létre. A Comitatus eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. Az elmúlt éveket hibernációban töltötte nulla árbevétellel és nulla alkalmazottal. Az alapítvány megalapítása óta a Comitatus annak „működését támogatja” – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hvg.hu-val. Azt nem részletezték, mit kell érteni ezalatt, de nehéz elképzelni, hogy alkalmazottak és árbevétel híján a cég bármit csinált volna.

A kuratóriumi fizetésekre visszatérve, a tagok munkájukért nem kaptak juttatást –hangsúlyozza a türbét működtető szervezet. Az alapítvány képviseletére jogosult személy és kuratóriumának elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Erdogan török elnökkel is kiváló viszonyt ápoló Adnan Polat török oligarcha. A kuratórium tagjai még: • Suat Gökhan Karakus (Polat magyarországi intézője), • Rahói Zsuzsanna (Orbán tanácsadója), • Szalai István (aki régen igazgatója volt a Szijjártó Péter külügyminiszter körüli emberekkel feltöltött Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, és a LinkedIn-profilja szerint ügyvezetője is az alapítványnak, ebbéli minőségében vélhetően már kapott fizetést), • Bán-Czifra Gabriella (Szijjártó Péter volt kabinetfőnöke).

Adnan Polat kiterjedt (és egyre kiterjedtebb) céghálót tart fenn Magyarországon, a türbe a szívéhez közel álló, személyes projektje, tekinthető akár magyarországi birodalma (államilag finanszírozott) ékkövének. Török lapoknak adott nyilatkozatai szerint Polat kezdeményezte a rendszerváltás utáni, 1996-os első restaurációt. A legújabb, nagyszabású felújítás 2016-ban kezdődött, 2,5 milliárd forintba került, ennek körülbelül kétharmadát a magyar, egyharmadát a török adófizetők állták. A felújítással 2018 közepén már készen voltak, de a nyitással megvárták, hogy Erdogan és Orbán személyesen adhassák át októberben.

Az Orbán család pár éve már nyíltan jó kapcsolatot ápol Polattal és körével, legutóbb Görögországban szurkoltak együtt a Vidinek, de Polat a parlamenti páholyból nézte végig a miniszterelnök legutóbbi eskütételét is. A Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefényképezte egymás társaságában (eltérő konfigurációkban) Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt, Adnan Polatot, Suat Karakust és Abu Namoust, a néhai Gaith Pharaon ügyvédjét.

A kapcsolat túl van a barátságon, Tiborcz ingatlanos cégcsoportja, a BDPST és Polat érdekeltségei már 2015-ben és 2016-ban összekapcsolódtak a József Nádor téri volt Postabank-székház és a Városliget fasori Rátkai Klub felvásárlásakor. Utóbbit egy közös cégen, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-n keresztül intézték. Tiborcz BDPST-je 2016 októberében szállt ki az AMX HS-ből, amelyet nem mellesleg 2018 végén Polat szó szerint a nevére vett, azóta úgy hívják: Polat Hungary Kft. A cég tulajdonosa Polat Hollandiában bejegyzett holdingja, a HBRE International Investments B.V. - emlékeztet a portál. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.