Ellenzéki vélemény az egészségügyről

Koncepció nélküli sodródás az egészségügyben-címmel tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót Veszprémben az összefogás politikusai.
 
 

Ellenzéki vélemény az egészségügyről

Koncepció nélküli sodródás az egészségügyben-címmel tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót Veszprémben az összefogás politikusai.
 
 
 
 
 

Ellenzéki vélemény az egészségügyről

Koncepció nélküli sodródás az egészségügyben-címmel tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót Veszprémben az összefogás politikusai.

Kocsis-Cake Olivin országgyűlési képviselő szerint, az önkormányzati választások legfőbb hozadéka az lehet, hogy egy új városvezetés a presztízs beruházások helyett a szociális kérdésekkel kezd el foglalkozni. Nagyon fontos az, hogy legyen lehetőség a változtatásra és Katanics Sándor olyan politikus aki a változást képviselheti.

A politikus kiemelte, hogy az Európai Unióban átlagosan a költségvetés 15 százalékát fordítják az egészségügyre, ezzel szemben Magyarországon ez az arány csupán 10 százalék. A Fidesznek napjainkban is fontosabb a foci kiszolgálása, mint az egészségügy. A képviselő ezt azzal támasztotta alá, hogy Veszprém adta a tanúbizonyságát annak, hogy az MB III-as labdarúgó egyesületnek már a 2020-as és a 2021-es költségvetés terhére elköteleződött 80 millió forinttal.

Viszont a Cserhát lakótelep 1. szám alatti orvosi rendelő megújításától már júniusban elállt, mert a pályázaton elnyert összeget 28 millióval ki kellett volna egészíteni.

A képviselő úgy látja, hogy a kormánynak a gyerekegészségügyet kiemelten kellene kezelnie. Ehhez képest elképesztő az, hogy a volt veszprémi gyerekkórház épülete ma az enyészeté, pedig kész tervek voltak „Mesekórház” néven a gyógyítás szolgálatba állítására.

Katanics Sándor polgármester-jelölt szerint Veszprémnek nincs egészségügyi koncepciója. Ezért nincs összhang a városban található egészségügyi intézmények között és az egész rendszer már évek óta alulfinanszírozott. Az egészségügyben is szükség lenne arra, hogy helyzetelemzésre alapozott irányt mutassanak a fejlesztéseknek, koordinálják az egyes intézmények közötti feladatellátást, a minőségi betegellátás szem előtt tartásával.

Mára az egészségügyi ellátások szűk köre maradt az önkormányzatoknál. Veszprémben a fideszes városvezetés meg is szüntette az önálló egészségügyi alapellátás intézményét, integrálva azt a bölcsődei ellátást biztosító intézménybe.

Az elismerésre méltó, hogy több orvosi rendelőt sikerült felújítani, ami elsősorban uniós forrásból történt meg. Ezt árnyalja például az, hogy Kádártán egy héten mindössze egy napon és csupán három órán át lehet igénybe venni a felnőtt és egy óráig a gyermek betegellátást. Megfogjuk találni a módját annak, hogy növeljük a rendelési időt a városrészben – hangsúlyozta a politikus.

Benczik Gabriella képviselő-jelölt szerint az egészségügyben kritikus terület a háziorvosi és gyermek háziorvosi ügyelet, melyet a fideszes városvezetés külső szolgáltatókhoz szervezett ki, ami nem szerencsés dolog. Nem véletlen, hogy a korábbi három éves szerződés helyett az alapellátás biztosítására a közgyűlés az idei év elején csak egy éves időtartamra írt ki pályázatot.

Abban bíznak, hogy a „kormány megreformálja az ügyeleti ellátást”, ami a Fidesz szóhasználatában ez, az alapellátás államosítását jelenti. Mivel a központi orvosi ügyelet ellátására kötött szerződés 2020. április 30-án jár le, október 13-a után azért fognak dolgozni, hogy jövő május 1-től a lakossági visszajelzéseket figyelembevételével működjön a betegellátás.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.