Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Alig vannak országok, ahol több gyerek él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint itt – írja a hvg.hu.
 
 

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Alig vannak országok, ahol több gyerek él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint itt – írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Alig vannak országok, ahol több gyerek él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint itt – írja a hvg.hu.

De a jó oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz is nehezen férnek hozzá a szegény magyar gyerekek – állapította meg az EU Alapjogi Ügynöksége.

Három ország van csak az EU-ban, ahol több gyereket fenyeget a szegénység, mint Magyarországon – erre a megállapításra jutott az EU Alapjogi Ügynöksége. A most kiadott jelentés szerint a magyar gyerekek szinte pontosan harmadát, 33,6 százalékukat fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség.

Ennél kicsit rosszabb helyzetet mértek Görögországban, az EU két legrosszabbul álló tagállamától, Romániától és Bulgáriától viszont szerencsére messze vagyunk, ott a gyerekeknek majdnem a fele van veszélyben.

Az számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek, aki olyan háztartásban él, ahol az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna, vagy a következő 9 elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

A jelentés azt is megállapította: a magyar családok 24 százalékában élnek gyerekek lakhatási szegénységben - ezek a családok hónapról hónapra küzdenek azért, hogy ki tudják fizetni a lakhatásuk költségeit.

A szerzők arra kérték a magyar kormányt: a költségvetés elkészítésekor is jobban figyeljenek a gyerekek jogaira, legyen külön sor a büdzsében az ezzel foglalkozó szervezetek támogatására. Különösen oda kell figyelni a kormányzati kiadások tervezésekor arra, hogy a legnagyobb veszélynek kitett gyerekeket, a romákat, a menekülteket és a menedékkérőket segítsék – arra is emlékeztettek, hogy Magyarország esetében ezzel a kéréssel még 2014-ben álltak elő, vagyis már a menekülthullám előtt is szó volt erről. De arra is külön kitért a jelentés, hogy azokat a családokat támogatnia kell az államnak, ahol fogyatékkal élő gyerek van, vagy ahol csak egy szülő neveli a gyerekeket.

Tovább rontja a helyzetet az, hogy a családoknak adott támogatások nem emelkedtek annyira az elmúlt években, mint amennyivel a megélhetés költségei nőttek. De nem csak a pénz hiányzik, több olyan pontot is találtak a jelentés szerzői, amellyel probléma van Magyarországon. Például nem jut hozzá minden gyerek a minőségi oktatáshoz, nem megfelelő a gyerekek egészségügyi ellátása, különösen a sérülékeny társadalmi helyzetűeké és a fogyatékkal élőké, a szegény nagycsaládosoknak pedig a mindennapi megélhetése is rendkívül drága. Azokra a gyerekekre sem szán a kormány eleget, akik valamilyen okból nem élhetnek a saját családjukkal. Külön problémaként emelték ki a fogyatékkal élő és a roma gyerekek diszkriminációját az örökbefogadási folyamat alatt.

Összesen kilenc kelet- és dél-európai országban, közöttük Magyarországon vizsgálták meg a gyerekek oktatását. A lakosság egészében tíz gyerek közül kilenc járt óvodába 4 éves kora és az iskolakötelezettségi kora között, míg a romáknál ugyanez az arány 10-ből 5 volt. Forrás hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.